Amenajarea livingului: stiluri, modele și sfaturi utile de care să ții cont

16 iunie 2020

Publicat de storia

Amenajarea livingului: stiluri, modele și sfaturi utile de care să ții cont

Livingul sau sufrageria este, pentru mulți, cea mai importantă cameră din locuință. Este spațiul pe care îl împart toți membrii familiei, locul în care stai cel mai mult cu prietenii și cu cei dragi și unde te relaxezi la finalul unei zile aglomerate – practic, o adevărată inimă a casei tale. Prin urmare, amenajarea livingului poate fi, de multe ori, un exercițiu de imaginație provocator, un proces complex și o investiție financiară pe măsură. 

Atunci când vine vorba de organizarea livingului tău de poveste, important este să te gândeșți la obiectivele pe care le ai în ceea ce îl privește, dar și la elementele pe care ar trebui să le includă. În funcție de ele, vei putea alege cu mai multă ușurință mobilierul, culorile și accesoriile, personalizând spațiul așa cum îți dorești. 

Ce trebuie să iei în calcul înainte de amenajarea livingului
 Cum amenajezi livingul în funcție de formă și dimensiuni
 Stiluri de amenajare pentru living

Ce trebuie să iei în calcul înainte de amenajarea livingului

Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le analizezi înainte de a trece la amenajarea propriu-zisă a livingului, camera în care îți vei desfășura o bună parte dintre activitățile de zi cu zi de acum încolo. 

Bugetul pentru amenajare

Stabilirea bugetului este primul pas în orice proiect care implică amenajarea sau construcția unui spațiu. În funcție de banii alocați, vei putea vedea exact la ce piese de mobilier și electrocasnice te poți încadra. 

De asemenea, dacă bugetul este unul limitat, pune-ți imaginația la bătaie și gândește-te dacă poți improviza și recondiționa obiecte mai vechi, astfel încât să dai un suflu nou livingului. De exemplu, dacă nu vrei să mai investești într-o măsuță de cafea, poți folosi o lădiță de lemn pe care să o vopsești și să o transformi în cea mai cool piesă din living. Cutiile de pantofi, care pot fi ascunse cu ușurință sub canapea sau în spatele bibliotecii, sunt, la rândul lor, un excelent spațiu de depozitare. Iar lista de idei DIY (Do It Yourself) pentru living și casă pot continua. 

Spațiul de care dispui

Ca să poți stabili direcția în care vei merge cu amenajarea și decorarea livingului, este important să măsori cu exactitate spațiul înainte de a face orice altceva. Astfel, vei profita la maximum de fiecare colț și te vei asigura de la bun început că vor încăpea toate piesele de mobilier și accesoriile pe care le ai în plan. 

Foarte util ar fi să faci pe hârtie o schiță a încăperii, pe care să notezi dimensiunile și să te gândeșți la ce poți așeza în fiecare loc. Dacă ai de amenajat un living mic, va trebui să iei în calcul achiziționarea unor piese de mobilier extensibile și multifuncționale, dar și folosirea inteligentă a pereților, crearea unor zone de depozitare suspendate. Pe de altă parte, dacă dispui de un spațiu generos, va fi important să reziști tentației de a-l supraîncărca, crezând că ai loc pentru orice. 

Provocarea, în ambele cazuri, va fi să amenajezi un living în stilul tău reprezentativ, care îți satisface nevoile, dar care, în același timp, arată bine și păstrează un aspect aerisit. 

Scopul livingului

Înainte de a începe proiectul de amenajare a livingului, gândește-te la principalele activități pe care le vei desfășura în acest loc.

Va fi un spațiu cald și primitor, în care se va aduna familia în fiecare seară? Atunci elementele centrale ar trebui să fie masa de dining și canapeaua, care ar trebui să fie delimitate în zona de luat cina și zona de relaxare. Mizează pe piese de mobilier multifuncționale (de exemplu, o masă extensibilă, în cazul în care ai mai mulți invitați) și pe culori calde, pasteluri și nuanțe pământii, care să contribuie la crearea unei atmosfere intime. 

Amenajarea livingului

Plănuiești să organizezi mai multe reuniuni între prieteni și petreceri la tine acasă? Atunci livingul ar trebui să fie gândit ca un spațiu de socializare generos, unde fiecare invitat să își găsească locul. Alege o canapea mai mare și, eventual, mai multe pernuțe de podea, astfel încât să poți forma un cerc alături de prietenii tăi, atunci când vin în vizită. Un alt element interesant, dacă apartamentul este open space, ar putea fi un bar care să delimiteze livingul de bucătărie și la care să poți prepara cele mai bune cocktailuri. 

Vrei o cameră în care să te destinzi și să uiți de toate grijile la finalul unei săptămâni pline? Încearcă să integrezi cât mai multe elemente de entertainment: un smart TV la care să urmărești cele mai simpatice seriale, o bibliotecă în care să investești pe termen lung, cu titluri de cărți și albume captivante, o consolă de jocuri, un sistem Home Cinema, dar și câteva board games de adulți, o sursă constantă de distracție.

Culorile și materialele folosite

Ai stabilit bugetul, știi deja în ce direcție vrei să mergi cu amenajarea livingului, ai pus ochii și pe câteva piese, însă acum trebuie să te gândești la culorile și materialele pe care le vei folosi, astfel încât designul să aibă o coerență de la un cap la altul. 

Dacă ai o sufragerie mai mică, o idee bună ar fi să optezi pentru culori deschise (gri, verde sau albastru deschis, bej), pentru că acestea creează iluzia de spațiu mare. Negrul, verdele smarald și bleumarinul sunt o opțiune pentru livingurile spațioase, însă, dacă vrei să obţii un joc al contrastelor, poți folosi aceste nuanțe numai pe un singur perete. 

Culori si materiale pentru amenajarea sufrageriei

Cât despre materialele utilizate, acestea ar trebui să corespundă stilului de amenajare ales. De exemplu, lemnul și culorile în tonuri pământii sunt o opțiune bună dacă vrei să creezi o atmosferă intimă, cât mai caldă. Marmura, catifeaua și detaliile din porțelan sunt folosite mai degrabă pentru interioarele elegante, în timp ce sticla, lemnul masiv și fierul forjat sunt preferate în spațiile amenajate în stil industrial. 

Cum amenajezi livingul în funcție de formă și dimensiuni

Forma și dimensiunile livingului pot varia mult în funcție de tipul de locuință în care stai: casă sau apartament. Dar scopul final este întotdeauna crearea unui spațiu dotat cu toate lucrurile de care ai nevoie, un loc în care să te simți bine în fiecare moment. 

Livingul unui apartament este, de cele mai multe ori, mai mic și are o formă dreptunghiulară, deci principala provocare va fi să așezi mobilierul, biblioteca, rafturile și electrocasnicele în așa fel încât să ai loc pentru toate, să îți rămână și un culoar de trecere, dar să te bucuri și de lumina naturală. De regulă, canapeaua și zona de entertainment (comoda cu televizorul, consolele și alte sisteme audio) sunt puse față în față, iar în completarea lor pot veni câteva fotolii, o măsuță de cafea, plantele de apartament sau alte obiecte. Dacă nu ai spațiu pentru o bibliotecă mai mare, folosește-te de pereți pentru a prinde rafturi suspendate pe care sa îți așezi cărțile și accesoriile decorative.

Amenajarea unui living mic

În cazul livingurilor dintr-o casă, avantajul este că, adesea, ai mai mult spațiu la dispoziție și îți poți configura camera așa cum vrei. În general, aici poți amplasa și o masă de dining, în partea opusă celei de relaxare și divertisment (canapea + TV + bibliotecă), la care să îți primești invitații atunci când vin în vizită. 

Amenajarea unui living mare

Amenajarea unui living mic

Primul pas în amenajarea unui living mic este alegerea unor culori deschise pentru pereți și pardoseală, care să creeze iluzia unui spațiu mai mare. Apoi, este important să investești în piese multifuncționale, care se pot schimba cu ușurință: o canapea extensibilă în forma literei L, o măsuță de cafea cu un spațiu interior de depozitare, un pervaz pe care îl poți transforma într-un soi de raft pentru cărți. 

Nu în ultimul rând, decorează pe verticală: folosește-te de pereții liberi pentru a prinde rafturi sau mici cuiere de care să agăți coșulețe de depozitare.

Amenajarea unui living ingust

Amenajarea unui living mare

Atunci când vine vorba despre camerele mari, trebuie să fii conștient de faptul că e foarte ușor să te lași păcălit de spațiul generos și să ai tendința de a-l aglomera cu tot felul de obiecte de mobilier și accesorii decorative. Evită să umpli locul cu piese de care chiar nu ai nevoie.

Apoi, este esențial să delimitezi zonele funcționale (zona de relaxare, unde se află canapeaua, fotoliile și șemineul, zona de divertisment, cu TV-ul și jocurile, zona de dining, biroul) și chiar să folosești câteva elemente separatoare (o bibliotecă plină de cărți, câteva plante, un covor), astfel încât marcajul să fie evident. În felul acesta, te vei bucura atât de un spațiu mare, de care să profiți alături de familie și prieteni, dar și de micile tale colțuri intime. 

Stiluri de amenajare a sufrageriei

Amenajarea unui living îngust

Dintre toate tipurile de living, cele înguste (dreptunghiulare) sunt cele mai pretențioase, pentru că spațiul lor nu e deloc de partea ta. Sigur că tentația de a așeza piesele de mobilier pe lateral și de a crea un culoar central este mare, dar în felul acesta nu vei face altceva în afară de a accentua forma și dimensiunile reduse ale încăperii.

O soluție ar fi aranjarea mobilierului (a canapelei, în special) în forma literei L sau a literei U: vei păstra, astfel, o zonă de trecere, iar livingul tău nu va mai semăna cu un hol lung. De asemenea, mizează pe piesele circulare (de exemplu, covor și măsuță de cafea rotunde), pentru a echilibra abundența liniilor și a colțurilor. Nu în ultimul rând, folosește-te pe cât posibil de impactul luminilor pentru a accentua anumite colțuri ale livingului și a distrage atenția de la spațiul redus. 

Stilul modern

Amenajarea unui living pătrat

În cazul livingurilor care au forma unui pătrat, principalul pas pe care îl ai de făcut este să găsești punctul central, care este, de regulă, TV-ul sau șemineul. Apoi, așază aici un covor mai mare, care să delimiteze zona de conversație, spațiul unde se vor aduna prietenii și familia, și amplasează canapeaua la marginile covorului, în colțul opus televizorului.

Odată ce ai stabilit locul principal al camerei, poți începe să amenajezi și să decorezi în jurul lui, adăugând o masă cu scaune pentru dining, bibliotecă, sertarele şi comodele suplimentare, coșuri decorative (în care îți poți păstra cărțile sau revistele), tablouri așezate pe podea sau pe pereții liberi, dar și un birou la care să lucrezi atunci când ai nevoie.

Living spatios

Stiluri de amenajare pentru living

Dacă încă nu te poți decide în privința stilului de amenajare a livingului tău, ți-am pregătit mai jos un ghid menit să te inspire atunci când vine vorba de alegerea designului.

Stilul modern

Livingurile moderne au la bază o paletă restrânsă de culori (albul și alte nuanțe deschise), piese de mobilier simple, fără ornamente și materiale precum lemnul și sticla, țesături moi, de calitate, dar și corpuri de iluminat cu un design minimalist. 

Sunt folosite obiecte multifuncționale, care acoperă mai multe nevoi și este evitat, pe cât posibil, excesul de lucruri adunate în același loc. Livingurile moderne au un aspect aerisit și mizează mult pe latura practică a pieselor ce se regăsesc în ele. 

Stiluri de amenajare

Stilul clasic

Dacă designul modern pune accentul pe minimalism, cel clasic implică foarte multă complexitate, un decor încărcat, bogat în motive ornamentale. Din punctul de vedere al materialelor, sunt folosite cu preponderență lemnul masiv pentru mobilier, catifeaua, mătasea și alte țesături care simbolizează eleganță și rafinament.

De asemenea, sunt utilizate culori închise: roșul, negrul, albastrul sau auriul, dar și decorațiunile de mari dimensiuni, cum sunt candelabrele, sfeșnicele, tablourile și alte piese de artă.

Stilul clasic

Stilul rustic

Un living în stil rustic ar trebui sa îţi amintească de casa bunicilor, de căldura sa, de atmosfera aceea relaxată care te învăluia de îndată ce păşeai în ea.

Pentru acest decor, încearcă să alegi piese din lemn şi ţesături în culori deschise, cu imprimeuri florale. Accesoriile DIY, cum sunt ramele şi vazele pictate, sunt de asemenea o idee bună. Cât despre mobilier şi accesorii, optează pentru lucruri care au un aspect vechi, neşlefuit, cum ar fi vitrinele în care să ascunzi vesela, lădiţele din lemn pe care le poţi transforma în mese de cafea sau cutii de depozitare sau pernele moi şi păturile pufoase. 

Stilul rustic

Stilul vintage

Stilul vintage al livingului împrumută din elementele celui rustic, aşa că te poţi baza şi de această dată pe tot felul de piese de mobilier recondiţionat şi pe accesorii DIY.

În plus, o idee bună ar fi să vizitezi târgurile de antichităţi pentru a găsi lucruri de colecţie (tablouri, oglinzi, veioze, covoare, broderii), cu ajutorul cărora să poţi amenaja un living vintage, care să aibă o personalitate aparte.

Stilul v intage

Stilul industrial

Combinația dintre lemn și fier forjat, interioarele spațioase, pereții din cărămidă sau cei care au un aspect uzat și tonurile închise au transformat stilul industrial în unul dintre cele mai populare modele de design ale momentului.

Un living amenajat astfel include canapele de mari dimensiuni, din piele naturală sau întoarsă, comode ori rafturi din lemn și fier forjat, corpuri de iluminat masive, în culori închise.

Stilul industrial

Stilul scandinav

Scandinavii sunt adepţii minimalismului, aşa că principiul de bază al acestui stil este simplitatea. Livingurile decorate astfel nu sunt deloc încărcate, au doar strictul necesar.

Pentru un interior scandinav, mizează pe culori deschise, piese de calitate, din lemn şi fibre naturale şi pune accent pe lumina naturală, pe care ar trebui să o foloseşti cât mai mult. 

Stilul scandinav

Acestea fiind spuse, a venit momentul să te apuci de treabă şi să conturezi planul livingului tău de poveste. Un astfel de loc trebuie să îţi reprezinte cât mai bine personalitatea şi gusturile, dar şi să fie un spaţiu practic, să îţi acopere nevoile de zi cu zi. 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Dă share în social media