Design Interior

Îmbină confortul fizic cu starea de bine! Cum să-ți amenajezi locuința în stil scandinav

Confortabil, plăcut, relaxant, protectiv, simplu și care să te reprezinte. Dacă acestea sunt atributele definitorii ale modului în care vrei să îți amenajezi locuința, înseamnă că ești adeptul unui design de interior în stil scandinav.  

În cultura scandinavă, „acasă” e mai mult decât un loc, e o stare de spirit, întrucât confortul fizic se completează cu cel emoțional, iar atmosfera este una armonioasă și relaxantă.  

Ce este stilul scandinav?

Cunoscut și sub numele de „stilul nordic”, acest tip de amenajare a apărut ca urmare a timpului îndelungat pe care popoarele scandinave (danezii, finlandezii, islandezii, norvegienii și suedezii) îl petrec în case – din cauza zilelor scurte și a nopților lungi. Astfel, oamenii s-au văzut nevoiți să se preocupe mai mult de locuințele lor, pentru a se asigura că vor găsi acolo mult râvnitul hygge.  

Ce înseamnă asta? La fel ca dorul românesc, și hygge-ul danez este un termen imposibil de tradus doar printr-un singur cuvânt. El definește o stare și înseamnă deopotrivă „plăcut”, „frumos”, „protejat”, „intim” și „confortabil”.  Un fel de „biniste”, cum am spune noi pe românește, pentru a surprinde starea de fericire de acasă, lipsită de zbucium și de frământări. 

stil scandinav

Cu alte cuvinte, nordicii caută acel confort care să le relaxeze nu doar trupurile, ci și mintea și sufletul. Și-au dorit, însă, să ajungă aici cu investiții minime: de bani, spațiu, timp și efort. Risipa este un cuvânt extrem de delicat, în această lume în care grija față de natură și bogățiile ei ocupă un loc de cinste. Și astfel, a prins contur amenajarea în stil scandinav, care, deși simplistă, nu este nici pe departe rece și impersonală, așa cum s-ar putea crede, ci caldă și confortabilă.

Cum să-ți amenajezi locuința în stil scandinav

Versatilitate și simplitate – acestea sunt principalele caracteristici ale stilului scandinav. Asta înseamnă că, oricât ai răsuci piesele care alcătuiesc decorul, imaginea de ansamblu rămâne neschimbată.  

amenajare in stil scandinav

Apoi, ambientul este unul cald. Materialele utilizate sunt extrem de plăcute la atingere, paleta cromatică este una naturală, iar lumina inundă fiecare colț. 

În plus, calitatea materialelor și texturile sunt foarte importante într-o amenajare nordică, întrucât contactul cu mediul înconjurător este definitoriu în crearea sentimentului de căldură și relaxare. De aceea, dintr-o casă amenajată în stil scandinav nu ar trebui să lipsească incalzirea in pardoseala.

Odată ce te-ai decis să mergi pe acest drum și pentru a evita bătăile prea mari de cap, fii atent la următoarele aspecte: 

  • pregătirea locuinței. Iar asta înseamnă, în primul rând, debarasare. Trebuie să scapi de lucrurile inutile fie din punct de vedere funcțional, fie emoțional.
  • iluminarea locuinței. Și cine face asta cel mai bine, dacă nu albul? Indiferent că vorbim doar despre pereți sau și despre mobilier ori despre anumite decorațiuni, albul reflectă lumina și mărește vizual spațiile. Astfel, chiar și cea mai mică locuință se poate transforma într-o zonă hygge.
  • accentele de lemn natur. Acesta încălzește vizual spațiul și este recomandat atât pentru pardoseală, cât și pentru piesele de mobilier. Singura condiție este ca structura să fie una cât mai simplă, care să nu „încarce”, ci din contră: piesele dau senzația că plutesc și permit luminii să ajungă pe pardoseală. Așadar, picioarele subțiri și înalte sunt principala caracteristică a pieselor de design scandinav.
amenajare interioara
  • decorațiunile. Și în stilul nordic, detaliile sunt cele care fac diferența, cu atât mai mult cu cât au și rolul de a conferi simplității specifice țărilor scandinave acele accente de căldură și confort. Acestea vin, de obicei, de la perne, draperii și covoare. Iar pentru un plus de viață, nu uita de plantele decorative.
cum sa amenajezi casa
  • colțul de relaxare. Indiferent că vei savura aici un ceai ori un pahar de vin, te vei delecta cu o carte bună sau, pur și simplu, îți vei odihni puțin ochii și mintea, colțul de relaxare este un element nelipsit din designul interior scandinav. Pe lângă piesa de mobilier extrem de confortabilă, acesta este completat, de obicei, de o pătură pufoasă și de o pernă moale, care să îți dea acea senzație mult râvnită de deconectare și reîncărcare a bateriilor.
  • sustenabilitatea. Mobilierul durabil, textilele de calitate și, mai ales, puținul – toate laolaltă sunt elemente care vin să întregească stilul scandinav.

Case amenajate în stil scandinav

Deși are la bază cultura și necesitățile popoarelor nordice (obligate de iernile lungi să găsească modalități dintre cele mai diverse pentru a putea profita de lumina naturală cât mai mult timp), conceptul de stil scandinav minimalist a fost rapid îmbrățișat de persoane din toate țările. Oamenii au fost încântați de simplitatea atât de funcțională și, în același timp, caldă a acestui tip de amenajare. 

Drept dovadă, multe dintre clădirile nou construite – fie că vorbim despre blocuri, fie despre case, împrumută elemente de arhitectură exterioară, care amintesc de simplitatea și farmecul unei case în stil scandinav. Se pune, astfel, accent pe accesibilitatea luminii naturale și pe spațiile aerisite, care cultivă sentimentul de serenitate.  

casa amenajata in stil scandinav
cum sa amenajezi casa
amenajare exterioara

Dacă și tu ești adeptul acestui stil și visezi să te muți într-o casa noua, in stil scandinav, pe site-ul Storia.ro, în categoria case de vânzare, găsești exact ceea ce cauți. Site-ul nostru este platforma imobiliară cu cele mai multe anunțuri, adunând laolaltă oferte venite atât din partea agențiilor, cât și a dezvoltatorilor și proprietarilor direcți.   

Amenajări interioare scandinave

Deși amenajarea casei în stil scandinav poate părea simplă la prima vedere, este necesară, totuși, o atenție sporită la detalii, pentru a obține un rezultat cald și armonios. 

Stilul scandinav de design interior se conturează prin linii simple, note minimaliste, dar în același timp chic, și printr-un tip de funcționalitate respectuos cu designul. Spațiile aerisite, lumina caldă și sentimentul de serenitate sunt principalele atribute ale stilului nordic de amenajare interioară. 

amenajare interioara

Iar această nevoie de simplitate a fost resimțită și îmbrățișată de-a lungul timpului de către oameni de naționalități și culturi dintre cele mai diverse, tocmai din cauza presiunilor din ce în ce mai acute pe care le resimțim în viața de zi cu zi. 

Pe cât de plină mintea și de încărcate gândurile, pe atât de simplu și aerisit să ne fie spațiul intim. Avem nevoie ca măcar acasă să nu ne mai simțim sufocați și încorsetați. Ori acest sentiment, această stare de hygge despre care tot auzim în jurul nostru, se obține prin simplitatea, confortul și luminozitatea locului în care ne petrecem cea mai mare parte din timp. Atmosfera liniștită și plăcută poate fi obținută prin alegeri nu neapărat scumpe, cât mai ales armonioase și cumpătate. 

Când vorbim de amenajari interioare scandinave, vorbim în primul rând despre linii simple, minimalism chic și funcționalitate care nu sacrifică frumusețea designului. Iar asta face din stilul scandinav modalitatea ideală de amenajare a locuințelor mici. 

Tindem ca fiecare moment petrecut acasă să fie unul plăcut, indiferent de numărul farfuriilor din chiuvetă sau de dimensiunea teancului de haine care așteaptă să fie călcate. De aceea, atenția pe care o dăm designului interior ar trebui să fie una specială, rezultatul obținut fiind unul care să ne reprezinte și care să ne aducă satisfacție pe toate planurile.  

design scandinav

Elemente de design scandinav

Pentru un rezultat rafinat și elegant, poți combina stilul scandinav cu cel boem sau cu cel modern. Sau, din contră, poți recondiționa mobilierul și obiectele vechi, însuflețindu-le și păstrând, în același timp, vie memoria trecutului. Iar pentru un plus de armonie si echilibru, poți să introduci în decor și câteva elemente Feng Shui. 

Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că alegerile făcute sunt compatibile atât ca paletă cromatică – neutră sau monocromă, cât și ca design – simplu și natural. Altfel spus, elementele se împletesc armonios în povestea decorului, prin îmbinarea diferitelor texturi și nuanțe.  

1. Mobilierul

Urmează linii drepte, structuri bine definite și are picioare subțiri. Piesele de mobilier scandinav sunt, în general, joase, pentru a nu lăsa impresia că domină încăperea, și puțin voluminoase.

 2. Decorațiunile

Sunt necesare pentru a oferi locuinței acel coziness mult râvnit, dar nu exagera cu ele. Folosește piese puține, minimaliste și în culori neutre (cum ar fi fotografiile alb-negru), presărate cu elemente personale, care să îți confere acel sentiment de „acasă”. Acolo unde se poate, este recomandat ca decorațiunile să fie înlocuite cu plante. 

 3. Culorile

Predomină albul, completat de nuanțe naturale sau neutre (gri, bej), cât mai deschise și luminoase. 

Limitează-te, însă, la o schemă cromatică de maximum 4 culori și ai grijă la nuanțe: folosind albul imaculat, de exemplu, vei obține fix efectul invers, transformându-ți locuința într-un spațiu mai degrabă steril, decât cald și primitor. 

mobilier in stil scandinav
living in stil scandinav

În plus, contrastele își au și ele locul lor, în special combinația de alb-negru. Află mai multe despre puterea negrului in designul de interior, de la Irina Neacșu.

 4. Finisajele

Predomină lemnul natur, alternat cu metal (pentru lămpi, de exemplu), piatra (pentru anumiți pereți sau porțiuni din aceștia) și sticla (pentru o vitrină) sau oglinda (pe ușa unui dulap, de exemplu). 

Dacă ți-am deschis apetitul pentru amenajarea unui apartament în stil scandinav, află că pe site-ul Storia.ro găsești peste 200.000 de anunțuri dintre care poți alege. Vezi toate ofertele din categoria apartamente de vanzare și alege-o pe cea care se potrivește cel mai bine viziunii tale. Iar celor care vor și o curte, le recomandăm secțiunea case de vanzare. 

Living în stil scandinav

O mare parte a timpului petrecut acasă, printre cei dragi, se petrece în living. Fie că ne cuibărim pe canapea, sub o pătură moale și călduroasă, și ne uităm la un film, fie că stăm la povești cu prietenii veniți în vizită ori construim rachete spațiale cu cei mici, momentele petrecute aici sunt menite să ne scoată din haosul cotidian și să oprească zgomotul făcut de grijile și task-urile zilnice.  

stil scandinav minimalist

Ferestrele cât se poate de mari, prin care să intre lumina naturală (deci nu acoperite cu draperii opace) și deschiderea la maximum posibil a zonei, prin eliminarea pereților nenecesari și înlocuirea lor cu alte elemente care lasă să treacă aerul și lumina, sunt principalele elemente ale unui living în stil scandinav. Evident, completate cu piesele potrivite de decor, despre care am vorbit mai devreme. 

Stil scandinav minimalist în dormitor

Dacă în living căutăm relaxarea și buna dispoziție, dormitorul este sinonim cu odihna și calmul. Alege pentru el mobilă minimalistă, cu textură lemnoasă, și lenjerii din materiale naturale. Pe cât posibil, introdu și aici un element din natură, precum florile. 

dormitor in stil scandinav

 Principii de urmat pentru un dormitor scandinav: 

  • noptiere simple, suficient de mari pentru a-ți fi utile, dar în același timp suficient de mici pentru a putea păstra un spațiu aerisit;
  • lumini discrete, care să nu încarce spațiul; în acest sens, poți alege în loc de veioze lămpile suspendate sau instalațiile cu led;
  • ai încredere în operele de artă – ele vor încălzi și personaliza spațiul; ai grijă doar să nu fie foarte mari și să se integreze cromatic;
  • completează lenjeria cu perne monocrome și cu o pătură pufoasă, mai ales în sezonul rece; doar privindu-le și deja te încarci cu energie pozitivă și cu un sentiment de relaxare. 

Camera copilului și stilul scandinav

Popoarele nordice sunt adeptele unui mod de viață liber, curat și organizat. Lucrurile care încurcă sunt eliminate. Astfel, chiar dacă pentru restul locuinței ai adoptat un stil diferit de amenajare, specialiștii recomandă pentru camerele copiilor decorul scandinav. Potrivit studiilor, acesta oferă o bază de dezvoltare neutră, ideală pentru evoluția unui spirit calm, neîngrădit și curios să exploreze. 

camera in stil scandinav
idei amenajare

Pentru idei personalizate, adaptate tipului de locuință, stilului tău de viață și, mai ales, nevoilor și personalității tale, nu ezita să apelezi și la sfaturile unui specialist în domeniu. Un designer de interior te poate ajuta să îți pui ideile în practică într-un mod organizat și cu mai puține bătăi de cap. Află mai multe despre de ce ar trebui sa angajezi un designer interior atunci cand vrei sa renovezi

Oricare ar fi direcția pe care vrei să o urmezi, ține minte că un spațiu practic, primitor și confortabil are exact numărul de obiecte care îți sunt necesare. La orice te-ai uita, este bine să știi ce reprezintă, de ce se află acolo și la ce îți folosește. Dacă nu poți răspunde la toate aceste întrebări, atunci cel mai probabil te poți lipsi de obiectul respectiv.  

Pentru că „acasă” este locul în care ai senzația că timpul stă în loc, dar, cu toate acestea, te simți mai odihnit, mai relaxat și cu mai multă poftă de viață.

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button