Lifestyle

Elemente esențiale pentru a-ți construi un colț de relaxare acasă

În prezent, majoritatea oamenilor au un stil de viață stresant, din cauza jobului sau a problemelor personale. Stresul a devenit parte din viața noastră; de aceea, este important să avem un loc în care să ne putem relaxa și să ne exprimăm creativitatea. 

După o zi plină de responsabilități și activități presante, este minunat să te întorci acasă, unde lucrurile sunt exact așa cum îți dorești și unde îți poți încărca bateriile într-o atmosferă odihnitoare.

Există o mulțime de tehnici de relaxare, testate și recomandate nu doar de specialiști, ci și de cei care le-au inclus în rutina zilnică și care astfel au descoperit relaxarea acasă. Aceste soluții eficiente, împreună cu o amenajare plăcută a casei, te vor ajuta să ai o stare de bine, atunci când te întorci acasă. Lucrurile mici sunt cele care contează și contribuie la un stil de viață cât mai echilibrat.

construie colt de relaxare

Cum amenajezi un spațiu relaxant acasă 

Aproape că nu ne mai putem imagina viața fără zile aglomerate, stresante, în trafic sau la birou, așa că momentele de relaxare sunt esențiale. Și ce loc poate fi mai potrivit pentru a face acest lucru, dacă nu acasă, acolo unde te poți odihni în liniște, într-un spațiu creat exact așa cum îți dorești? 

Vestea bună este că e simplu să faci acest lucru, cu ajutorul unor piese de mobilier bine alese și cu elemente de decor pe gustul tău. Fie că locuiești la bloc, fie la casă, unde ai și o curte pe care o poți amenaja după propriile preferințe, îți poți crea un loc în care să faci lucrurile care îți aduc bucurie și care te relaxează. 

Mulți oameni care locuiesc la bloc își doresc să schimbe situația locativă și să își cumpere o casa, în oraș sau la periferie, unde au posibilitatea de a-și amenaja o grădină cu pomi, flori și plante care le aduc bucurie. Însă și într-un apartament poți organiza spațiul în așa fel încât să te simți bine, atunci când te întorci seara, acasă.

Cromatica este importantă în orice amenajare, mai ales dacă vrei să obții un spațiu odihnitor. Este recomandat să te axezi pe nuanțe pastelate, cât mai deschise, care să relaxeze ochii expuși peste zi la lumina rece a ecranelor. Cele mai potrivite sunt tonurile calde de galben pai, lila, bleu sau verde deschis; acestea sugerează prospețime și calm. 

Poți adăuga și câteva accente vesele de culoare: galben puternic, portocaliu sau mov, dar evită nuanțele foarte stridente, care nu fac decât să obosească privirea.

Camerele încărcate cu mobilier și piese de decor ne imprimă o stare de agitație și creează impresia de dezorganizare, ceea ce ne împiedică să ne relaxăm. Alege, în schimb, piese puține de mobilier, cu elemente de decor cât mai naturale și în culori blânde, plante și flori, tablouri în nuanțe calde și corpuri de iluminat care emană o lumină plăcută.

Atunci când creezi zone de relaxare, ia în considerare activitățile tale preferate, care te ajută să te odihnești. Vei avea cu siguranță nevoie de un pat, în care somnul să fie cât mai odihnitor, și de un fotoliu sau o canapea confortabilă, cu spătar și perne comode. De asemenea, este indicat să așezi fotoliul lângă o fereastră, care să îți ofere lumină naturală și aer curat. 

amenajare casa

Cum decorezi un colț de relaxare 

Texturile, cromatica și lumina sunt elemente esențiale în orice casă, mai ales dacă scopul tău este să obții un spațiu în care să te simți bine și să te relaxezi făcând lucrurile tale preferate. De aceea, decorațiunile alese trebuie să fie cele care îți aduc bucurie, din materiale naturale, integrate cu ușurință într-un decor minimalist.

Într-un apartament, poate fi puțin mai dificil să realizezi o amenajare pentru relaxare, însă, cu puțină atenție la detalii și alegând mobilierul și decorațiunile potrivite, poți obține atmosfera dorită. Dacă spațiul pe care îl ai nu mai corespunde nevoilor tale, poate este timpul să alegi un apartament nou, departe de aglomerația orașului, într-o zonă mai liniștită, cu multă verdeață.

Integrează în amenajare materiale și texturi cât mai plăcute la vedere și atingere, din fibre naturale, bambus, in, bumbac, pentru ca relaxarea să fie completă. Este recomandat să eviți piesele grele de decor, în culori foarte aprinse sau care creează o atmosferă închisă. Este important ca spațiul să fie cât mai natural, iar acest lucru se poate obține ușor, cu ajutorul elementelor de decor.

Conceptul scandinav de hygge sau mult mai cunoscutul feng shui reprezintă tehnici care te vor ajuta să obții spațiul relaxant la care visezi. Adaugă în amenajare lumânări parfumate, cu arome de sezon, alege obiecte care îți dau o stare de bine, precum și decorațiuni sau suveniruri care te invită la visare și la planificarea următoarei vacanțe.

Spațiul de relaxare trebuie să fie un loc cât mai liniștitor, iar lumina este unul dintre elementele care ne ajută să obținem acest efect. Alege lampadare și veioze cu lumină caldă, pe care să le așezi în așa fel încât să nu fie deranjante, ci să îți ofere exact cantitatea de lumină de care ai nevoie, când faci lucrurile tale preferate: citit, maraton din serialul preferat, o cină sau, de ce nu, un mic dejun delicios.

tehnici de relaxare

Tehnici eficiente de relaxare 

Când suntem stresați sau obosiți, randamentul nostru scade, așa că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să învățăm să includem în viața noastră metode eficiente de relaxare, pe care le putem aplica acasă.

Stresul se manifestă diferit în funcție de personalitate, gradul de oboseală și numărul de ore dormite. Cele mai comune semne ale stresului sunt încordarea umerilor și a pumnilor, strângerea maxilarelor și clipitul foarte des, însă acestora li se pot adăuga multe altele, precum stările de iritabilitate sau lipsa concentrării. Există câteva metode eficiente pe care le poți aplica, atunci când ești stresat:

Yoga este una dintre cele mai frecvente metode de relaxare, aplicate de persoane de toate vârstele. Este o metodă ce are ca scop realizarea unui echilibru perfect între minte, corp și spirit. Poți face exerciții simple sau mai complexe, tehnici de respirație și de meditație, iar dacă locuiești la casă, este și mai bine, pentru că poți face aceste lucruri afară, în grădină, unde beneficiezi de aer curat.

Meditația este o metodă de relaxare cu numeroase beneficii și rezultate foarte bune în combaterea stresului. Poți medita acasă ori, de exemplu, în curte sau într-un parc. Există cursuri, workshopuri și grupuri speciale pentru a practica meditația, însă poți face acest lucru acasă, între lucrurile care îți dau o stare de calm și bine.

Gândirea pozitivă este o tehnică de relaxare eficientă și presupune să te concentrezi pe ceea ce poți obține din orice situație și pe lucrurile din viața ta care îți aduc bucurie, în loc să petreci foarte mult timp gândindu-te la lucrurile pe care nu le poți avea.

Plimbările, chiar dacă sunt scurte, sunt eficiente pentru a combate stresul și pentru a-ți da o stare de bine. Este important să te îndepărtezi puțin de lucrurile care îți creează o stare de stres și să evadezi în natură, în parc sau pe o străduță liniștită. 

Este important să relaxezi ochii și respirația și să privești lucruri plăcute. Dacă locuiești într-un ansamblu rezidential, acestea au o mulțime de spații în care te poți plimba într-un cadru relaxant, cu copaci și plante care invită la relaxare.

Somnul este una dintre cele mai bune tehnici împotriva stresului. Este adevărat că nu îți poți permite întotdeauna un somn la prânz, de exemplu, însă este important să faci acest lucru atunci când te afli acasă în timpul zilei. Somnul te ajută să îți schimbi starea de spirit, să ai un randament mai bun și să te simți mult mai bine.

Muzica te ajută să te concentrezi pe ceva mai plăcut decât motivele care ți-au creat starea de stres. În plus, muzica are efecte calmante inclusiv asupra bătăilor inimii. Atunci când ești stresat, ascultă muzică cel puțin o jumătate de oră, iar starea de spirit se va îmbunătăți semnificativ.

Există o mulțime de tehnici și metode de relaxare eficiente, însă totul începe acasă, unde putem crea o atmosferă perfectă pentru relaxare și odihnă. Chiar dacă nu există o soluție miraculoasă pentru a alunga complet stresul din viața noastră, ne putem crea un colț de bine și calm chiar la noi acasă, unde să ne odihnim și să facem toate lucrurile care ne plac, într-un cadru care ne invită la relaxare.

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button