Story of a Home

Acasă la Alina Vîlcu: Decor cu amintiri din călătorii și locul unde pasiunea pentru kitesurfing e la ea acasă

S-a mutat dintr-o zonă râvnită a Bucureștiului într-o casă aproape de natură pentru ca băiețelul ei să să aibă suficient spațiu să crească în armonie și să se joace în natură. Deși își amintește că nu și-a dorit mutarea, timpul și schimbările aduse locuinței au ajutat-o să-și găsească locul acasă. Urmează-ne și află povestea ei. 

Storia.ro te invită în casele celebrităților tale preferate, cu interviuri exclusive, fotografii și tururi de casă. Astăzi vizităm locuința arhitectei și designerului de interior Alina Vîlcu. Gazda noastră este recunoscută pentru stilul de amenajare șic și practic, la care adaugă sensibilitate și atenție aparte emoțiilor pe care le transmit spațiile.

Când nevoia pentru spațiu dă tonul unui nou început

Din cel mai nou episod Story of a Home aflăm că Alina nu și-a dorit să facă mutarea de la bloc la casă. Locuia împreună cu soțul ei într-un apartament de 3 camere, foarte bine poziționat, în cartierul Aviației.

Apariția celui mic a întors nevoile cu susul în jos, la propriu. Etajul 3 al unui bloc vechi și fără lift nu mai era o opțiune de viitor pentru familie. Astfel, au decis să se mute într-o casă care, de altfel, nu fusese o opțiune în trecut.

Se pare că așa numitul goodtiming sau badtiming se aplică și în relația pe care o dezvoltăm cu locuințele în care trăim. Pentru Alina și soțul ei, mutarea în casa de lângă lac a venit la momentul potrivit. În timp, Alina a descoperit că apropierea de natură și trăitul în comunitatea de oameni și de animăluțe din noua zonă rezidențială îi fac bine.

Cauți casă cu ieșire spre lac? Am găsit o proprietate în Nordul Bucureștiului disponibilă pe Storia.ro. 

>> Vizionează: Vila superba cu 7 camere si iesire la lac

Proiecte DIY și alte principii sustenabile în amenajare

Întrebată de planurile pentru următoarea casă, Alina spune că își propune să înceapă în primăvara anului viitor proiectarea primei case pasive din România care să fie o operă de arhitectură.

Până atunci, vedem cum estetica întâlnește sustenabilitatea în mai multe colțuri alte locuinței actuale, rezultând mici detalii de decor care, în mod sigur, nu se regăsesc în alte case. Am remarcat cu admirație aplicarea principiilor reuse, repurpose, recycle în transformarea unui genți de lână într-un suport pentru plante, agățat de canapeaua, care, la rândul ei, este recondiționată.

Balustrada este înlocuită cu un trafor cu forme subtile de arcadă desenat de Alina și produs la comandă, ce oferă un element vizual interesant și marchează inedit trecerea dintre holul de intrare și scările din microciment care conduc spre dormitoare.

Un imobil interbelic elegant te așteaptă să-i descoperi povestea pe Storia.ro. Aici, fiecare încăpere are cel puțin un element recondiționat. Pe noi ne-a fermecat soba de teracotă cu motive florale.

>> Vizionează: Vila Armeneasca – Maria Rosetti

Când acasă, biniște și pasiune devin sinonime 

După călătoriile prin Indonezia, India și Sri Lanka, colecția de suveniruri aduse acasă a recreat esența Asiei în amenajarea locuinței. Tot acasă se găsește mereu loc și pentru pasiuni și cu cât mai mult, cu atât mai inventiv integrate. Cele 8 kite-uri și plăci care compun echipamentul de kitesurf ale familiei ocupă o încăpere întreagă, iar restul spațiului este deschis și oferă libertate de mișcare pentru mai multe activități sportive. 

Fosta cameră a celui mic este acum locul de biniște pentru Alina și spațiul interior cu cea mai importantă încărcare emoțională. În materie de design, Alina spune că a lăsat spațiul intenționat alandala ca să răspundă mai multor nevoi. Am remarcat covorul artizanal și tablourile cu amintiri de pe pereți. 

Este un soi de cameră de relaxare, de yoga, de meditație, este locul în care mă retrag ori de câte ori am nevoie de liniște, să mă recentrez, să mă regenerez, să fac sport.”

Spațiul interior pune în lumină povestea ta 

Acesta este sfatul pe care l-ar include Alina în Cărticica de biniște – Ghidul fericirii acasă. Deși urmează o serie de recomandări de amenajare, Alina începe orice proiect cu acest deziderat.

„Încearcă ca spațiul tău să spună povestea ta.”

Arhitecta pune accent pe lumină ca fiind principalul element care influențează starea de spirit și atmosfera unei locuințe. În timpul zilei, draperiile și perdelele filtrează lumina naturală și conturează jocuri de lumini plăcute pe suprafețe. Iar în absența luminii naturale, secretul este recrearea unei lumini ambientale subtile, prin armonizarea mai multor veioze și lampadare. 

În plus, elementele de decor pot înfrumuseța și personaliza cu bani puțini chiar și un spațiu în chirie. 

„Am învățat în anii de Visuri la cheie cum cu decorațiuni poți schimba total un spațiu, îl poți readuce la viață și îl poți însufleți în noi și noi feluri.”

Recomandare pentru o bună colaborare cu designerul de interior 

Alina a copilărit într-o casă în care predomina mirosul de moloz și mortar. A moștenit pasiunea și curiozitatea pentru procesul de renovare interioară de la tatăl său care găsea mereu câte ceva de demolat sau reamenajat. Își amintește cu drag de locuința copilăriei de pe Bulevardului Kiseleff, un spațiu într-o continuă transformare, dar care oferea mereu un colț în care își găsea liniștea. La fel ne imaginăm că se întâmplă și acum în colțul verde din grădină. 

Experiența profesională în domeniul arhitecturii și anii de Visuri la cheie au învățat-o pe Alina ce înseamnă o colaborarea cu adevărat bună client-arhitect sau client-designer. În ecuația aceasta, Alina recomandă deschidere și încredere. Designerul trebuie să înțeleagă cât mai multe despre cei care vor locui în casă, despre valori, pasiuni, activități și dinamica vieții de zi cu zi.

“Aș sfătui pe toți care nu au lucrat cu un arhitect să aibă încredere și în partea creativă a arhitecților și să se lase pe mâna lor atunci când e vorba să își facă locuința sau să își refacă locuința.”

Tur ghidat detaliat – Acasă la Alina Vilcu

Urmărește Story of a Home!

Story of a Home – Acasă la Alina Vîlcu

Descoperă casele și celorlalte vedete pe care le-am vizitat! 

  • Cât a durat amenajarea casei din cartierul Armenesc în care locuiește Cristina Joia?
  • Cum trăiește comediantul Dan Badea într-o casă cu piscină din București?
  • Cum arată casa funcțională a gimnastei Diana Bulimar?
  • casă inspirată de Wes Anderson? Hai în vizită la Sînziana Sooper!
  • Câte pisici are actorul Paul Ipate și cum și-au pus lăbuțele pe stilul de amenajare?
  • Cum se vede orașul din casa cu panoramă a Alexiei Eram?
  • Știai că Dana Rogoz locuiește într-o casă restaurată, chiar în inima Bucureștiului?
  • De ce sunt purceluși de jucărie acasă la Zarug?
  • Cum a echilibrat Andra Udrea producția pentru podcast în studioul de acasă?
  • Cum arată colțul faimei în casa lui Mihai Petre și a Elwirei?
  • Cum arată o amenajare ce îmbină viziunea unui arhitect și creativitatea prezentatoarei Diana Bart? 

Urmărește ▸ Story of a Home | Sezonul 3

Pentru sfaturi de design interior, psihologie, rețete delicioase de împărțit cu familia și prietenii, muzică pentru ambianță liniștită, sfaturi de îngrijire a plantelor, tehnici de organizare și, nu în ultimul rând, poezie pentru suflet, răsfoiește ▸ Cărticica de biniște – ghidul fericirii acasă.

Lasă aplicația Storia.ro să te conducă acasă. 

📲 ▸App Store

📲 ▸Google Play

Nu suntem încă prieteni? Te așteptăm! Follow ▸ Facebook ​ ▸ InstagramTikTokLinkedIn

Back to top button