Design ExteriorGhid amenajare

Case stil american: tot ce trebuie să știi despre ele. Arhitectură, design și idei de amenajare

Care dintre stilurile de case americane ar putea însemna acasă pentru tine? Suntem aici să te ajutăm, dacă vrei să afli răspunsul la această întrebare.

Întreaga cultură americană, de la bucătărie la modă și arhitectură, a fost modelată de influențe diverse, din întreaga lume. Asta se poate observa cu ușurință în varietatea de stiluri de case construite de-a lungul timpului în Statele Unite ale Americii.

De la perioada colonială la cea modernă, definim, în continuare, caracteristicile cheie ale celor mai importante stiluri arhitecturale și îți prezentăm cele mai populare case stil american, pentru a te ajuta să găsești locuința pe care ți-o dorești.

  • Ce ar trebui să știi înainte de a construi o casă stil american
  • Stiluri arhitecturale principale din SUA
  • Cele mai populare case model american
  • Amenajare case tip american

Ce ar trebui să știi înainte de a construi o casă stil american

Stilurile arhitecturale din SUA sunt la fel de variate precum populația sa. Poți să privești asta drept o oglindă a diversității culturale ce definește țara în ansamblu.

Caracteristici generale ale caselor americane

Multe elemente din designul specific caselor americane au rămas intacte pe parcursul ultimilor 450 de ani, dovadă a tradițiilor și valorilor care au trecut testul timpului. Iată câteva caracteristici generale pe care să le incluzi în proiectul de casă americană:

  • Spații generoase: casele americane au, de obicei, un plan deschis, cu încăperi mari, care comunică între ele și creează o senzație de libertate. Zonele open space au ca beneficii maximizarea spațiului, o accesibilitate mai bună și mai multă lumină naturală.
  • Acoperișuri variate: de la acoperișurile înclinate ale casei în stil colonial la cele plate ale casei în stil ranch, există opțiuni pentru toate preferințele și necesitățile.
  • Materiale accesibile: aceste tipuri de construcții includ adesea lemn sau cărămidă. Materialul lemnos este la îndemână pentru americani, prin prisma faptului că exploatarea lemnului se practică de multe generații și reprezintă o mare parte a identității americane.
casa stil american

Materiale folosite pentru construirea unei case stil american

Folosirea materialului lemnos în construcțiile rezidențiale are o istorie lungă, în SUA. Multe dintre stilurile arhitecturale emblematice pornesc de la o structură de lemn. Pe de altă parte, cărămizile au, de obicei, un rol predominant estetic, și nu unul structural.

Totuși, alegerea materialului de construcție este influențată de o varietate de factori, inclusiv costuri, familiaritate, resurse locale și preferințe regionale.

În timp ce lemnul este materialul predominant pentru construcțiile rezidențiale în Statele Unite, betonul și alte materiale sunt, de asemenea, utilizate. În unele regiuni, construcția blocurilor de beton este populară datorită durabilității, rezistenței la foc și proprietăților de izolare, în special în zonele cu climă caldă sau în cele predispuse la uragane.

▶️ Te gândești să începi construcția unei case din lemn? Citește argumentele pro și contra, prezentate în articolul Casa pe structura de lemn – Avantaje si dezavantaje, ca să iei cea mai bună decizie pentru viitoarea ta locuință.

Acoperișuri stil american

Planifică stilul, forma și gradul de înclinare, pentru a maximiza spațiul util din locuință, a proteja împotriva intemperiilor și a da personalitate casei tale. Pe lângă contribuția la designul exterior, acoperișul este foarte important și pentru modul în care va fi amenajat interiorul.

Tipurile de acoperiș stil american variază de la acoperișurile înclinate, tradiționale, până la acoperișurile plate ale caselor moderne. Un aspect interesant este că multe case americane folosesc materiale durabile pentru acoperișuri, cum ar fi țigle sau plăci de ardezie, pentru a asigura rezistență în condiții meteorologice extreme.

Astfel, acoperișurile protejează casa de forțele naturii, dar contribuie și la aspectul general al acesteia, în timp ce oferă un caracter individual fiecărei locuințe în parte.

Stiluri arhitecturale principale din SUA

Dacă intenționezi să construiești o casă de la zero sau vrei să începi renovarea unei clădiri mai vechi, ajută să știi ce stiluri și elemente arhitecturale preferi pentru un plan coerent și o misiune de succes. Îți prezentăm, în continuare, caracteristicile specifice fiecărei categorii, ilustrând principalele case americane.

casa stil colonial

Colonial (1700-1900)

Casele coloniale reflectă numeroasele tradiții de construcție ale coloniștilor europeni. Acestea includ, printre altele, stilul colonial olandez, colonial francez, colonial german, colonial spaniol și colonial New England.

Ce caracteristici specifice are o casă colonială?

În primul rând, designul simetric și forma dreptunghiulară. Intrarea din față este centrată și flancată de un număr egal de ferestre duble. La al doilea etaj, ferestrele sunt poziționate fix deasupra celor de la primul etaj.

De obicei, casele în stil colonial au șemineuri, fațade din cărămidă sau lemn și două sau trei etaje. Planul de etaj constă adesea în living și bucătărie, la primul etaj, și dormitoare, la etajul al doilea.

casa stil neoclasic

Neoclasic (1780-1900)

Casele în stil neoclasic se caracterizează prin grandoare și simetrie. Construcțiile impunătoare au un design simetric, care prezintă coloane corintice, frontoane și ferestre mari. Stilul este derivat din arhitectura clasică grecească și romană.

Aceste case se găsesc, de obicei, în cartierele mai bogate ale orașelor mari, precum și în orașele mai mici și în zonele rurale.

Orientează-te spre stilul neoclasic, dacă vrei o casă care va rămâne în familie pentru mai multe generații. Interiorul este, de obicei, foarte spațios, cu tavane înalte și șemineuri ornamentate. Aceste case sunt, de asemenea, bine izolate și etanșe, ceea ce le face să fie eficiente din punct de vedere energetic și confortabile în orice sezon.

☑️ Dacă ești în căutarea unei case, descoperă anunturile de vanzare din toată țara, publicate pe platforma de imobiliare Storia. Dă-ți toate șansele să găsești o casă care se potrivește așteptărilor tale și care îți îndeplinește toate dorințele!

casa stil victorian

Victorian (1850-1920)

În linii mari, stilul victorian se referă la casele care au fost construite în timpul domniei reginei Victoria a Angliei. Odată cu dezvoltarea financiară a clasei de mijloc, casele au evoluat pentru a reflecta acest lucru, astfel că au devenit mai mari și mai elaborate.

Lasă-te inspirat de aceste case emblematice, dacă vrei să alegi o paletă cromatică inedită pentru viitoarea ta locuință. Caracteristice stilului victorian sunt: dezvoltarea pe verticală, cu două sau trei etaje, ferestrele înalte și înguste, turnulețele și ornamentele complexe, sculptate în lemn. Exteriorul este din lemn, piatră, cărămidă sau o combinație de materiale.

▶️ Citește articolul Culoarea potrivita pentru o fatada de casa moderna, ca să afli de ce aspecte să ții cont atunci când alegi paleta de culori pentru fațada casei.

casa moderna

Mid-century modern (1920-1960)

Probabil că îți este familiar acest stil de design care, așa cum îi sugerează și numele, a luat amploare la mijlocul secolului al XX-lea. Casele moderne sunt proiectate să îmbrățișeze minimalismul și natura. De asemenea, sunt adesea proiectate pentru a adera la un concept futurist sau abstract.

Poți identifica aceste case moderne, de la mijlocul secolului, după: linii curate, cărămidă monocromatică, aspecte asimetrice, design interior inspirat din natură. Dacă vrei să recreezi acest stil, o prioritate în proiectul de casă stil american trebuie să fie continuitatea între spațiul interior și cel exterior. Acest aspect se creează prin dimensiunile și poziționarea ferestrelor.

La interior, casa are un plan deschis, cu detalii minime. Spațiul extins și lumina care pătrunde în casă prin ferestrele mari sunt cele mai importante elemente.

modele case americane

Cele mai populare case model american

Poate vrei să înțelegi de ce sunt casele model american atât de atractive, astfel încât să poți încorpora anumite elemente în proiectul tău. Poate că ai visat întotdeauna să ai o casă mare, cu garaj acoperit și curte încăpătoare, înconjurată de un gard alb din lemn, așa cum ai văzut în filme.

Indiferent de motive, dacă vrei să-ți construiești sau să-ți achiziționezi o locuință, trebuie să știi care sunt cele mai populare modele de case americane.

ranch house

Descoperă casele fermecătoare care alcătuiesc peisajul urban și suburban din SUA:

Ranch house

Unele dintre cele mai populare case stil american fără etaj, casele tip ranch, tind să aibă dimensiuni modeste. Planul se întinde pe un singur etaj și include adesea subsol și garaj atașat – o opțiune de luat în calcul, mai ales pentru familiile tinere.

Acest model nu aderă la simetria caselor în stil clasic; de multe ori, sunt construite în formă de L sau de U. Pe o parte a intrării din față sunt ferestre mari, care permit luminii să inunde camera de zi. Pe cealaltă parte, sunt ferestrele de la dormitor sau o terasă conectată la casă.

Planurile de etaj ale caselor ranch au zone mai deschise de living și bucătărie, decât casele din generațiile anterioare.

La fel ca în cazul multor case stil american, șemineurile sunt punctul focal. Dacă zona de zi are un tavan boltit, așa cum se întâmplă adesea în casele stil ranch de dimensiuni mai mari, șemineurile înalte din piatră sau cărămidă evidențiază înălțimea încăperii.

⭐ Vrei să amenajezi o zonă exterioară de relaxare cu bănci, hamac sau balansoar? Înainte să începi proiectul, citește articolul Amenajare terasa – pasi de urmat, sfaturi utile si modele de inspiratie.

Cottage house

Dacă vrei să trăiești într-o atmosferă desprinsă din cărțile de povești, explorează casele stil american cottage. Acestea au un design aparte, primitor și de-a dreptul fermecător. Sunt realizate din cărămidă, piatră sau stucco și au intrări curbate, acoperiș cu grad mare de înclinare și frontoane transversale.

cottage house

Bungalow

Când au apărut, menirea bungalourilor a fost să ofere familiilor din clasa muncitoare posibilitatea de a deține o casă bine proiectată, ușor de întreținut și de administrat.

Cuvântul bungalou este adesea folosit pentru casele americane mici din secolul XX, care utilizează spațiul în mod cât mai eficient.

Cu toate acestea, există și caracteristici speciale asociate acestui stil: casele au un etaj și jumătate, majoritatea spațiului de locuit este proiectat la parter, acoperișul are grad mic de înclinare, camera de zi se află în centrul casei și se trece direct într-o cameră în alta, fără holuri.

Craftsman

Îmbrățișează designul artizanal și materialele accesibile, cu casele tip craftsman.

Această mișcare de design a început ca o revoltă împotriva opulenței revoluției industriale, care tindea să exagereze designul în mod inutil. Curentul Arts and Crafts s-a concentrat pe ideea opusă și a preferat elementele realizate manual, cu o abordare personalizată, în detrimentul celor produse în serie, fără inspirație.

În arhitectură, asta a însemnat că structurile de susținere au căpătat și rol ornamental. În exteriorul unei astfel de case, vei observa mixuri de materiale, verande adânci și primitoare, cu coloane cu bază grea, care se îngustează în sus. Sub linia acoperișului, poți vedea căpriori expuși, cu modele decorative la capete.

amenajare case tip american

Datorită detaliilor arhitecturale simple și estetice, stilul Craftsman a devenit, recent, din nou popular. Mulți constructori și dezvoltatori și-au dorit să recreeze caracteristicile acestor case cu atmosferă caldă și primitoare.

⭐ Află ce înseamnă și cum poți să obții starea de biniște. Aplică sfaturile specialiștilor în domenii precum designul interior, psihologia, plantele, muzica, organizarea și gastronomia, pe care le găsești în Carticica de biniste – un ghid complet și aplicabil pentru fericirea de a fi acasă.

Amenajare case tip american

A venit momentul să vorbim despre cum arată casele americane la interior. După ce ai ales stilul casei tale, vine partea distractivă: designul interior și amenajarea.

Află, în continuare, câteva sfaturi pentru a-ți transforma casa într-un cămin primitor, conform elementelor de design interior specifice caselor stil american.

insule de bucatarie

Bucătării în stil american

Bucătăria americană este cunoscută pentru designul său deschis, care integrează zona de bucătărie cu cea de living sau cu zona de luat masa. Această abordare are ca scop crearea unui spațiu mai social, mai interactiv și mai aerisit.

Pentru a recrea aspectul unei bucătării în stil american în propria locuință, iată ce pași să urmezi:

  • Open space: dacă este posibil, elimină pereții care separă bucătăria de zona de living sau de luat masa, pentru a crea un spațiu deschis.
  • Insulă: dacă ai spațiu suficient, include o insulă de bucătărie, pentru a crea o zonă centrală ideală pentru gătit și socializare. Aceasta adaugă spațiu suplimentar de lucru și de servire a mesei.
  • Mobilă bucătărie stil american: planifică și organizează dulapurile și sertarele, ca să maximizezi spațiul de depozitare și să menții totul în ordine.
  • Electrocasnice de calitate: alege electrocasnice de calitate, care să te ajute la gătit și să adauge valoare aspectului general al bucătăriei. Plitele încorporate și frigiderele de dimensiuni mari sunt adesea prezente în bucătăriile americane.
  • Materiale naturale: alege lemn și piatră pentru pardoseli, blatul de lucru și accentele de decor, pentru a adăuga căldură și textură spațiului.
  • Culori neutre: alege culori neutre pentru pereți și mobilier, pentru a crea o atmosferă luminoasă și aerisită.
sufragerie americana

Camere de zi în stil american

Designul interior american se concentrează pe spațiile pentru socializare, ce permit familiilor și prietenilor să petreacă timp împreună.

Iată câteva caracteristici și sfaturi pentru a recrea aspectul unei camere de zi americane:

  • Elemente de tranziție: chiar dacă alegi conceptul open space, poți delimita zonele care au scopuri diferite. De exemplu, folosește covorul sau o piesă de mobilier, pentru a defini o zonă de lounge și una de luat masa.
  • Mobilier confortabil: o cameră de zi americană este amenajată cu mobilier confortabil, cum ar fi canapele și fotolii spațioase și moi, care încurajează relaxarea și socializarea. Alege un mobilier care poate avea multiple funcții, cum ar fi depozitarea suplimentară.
  • Mese de cafea: acestea sunt o caracteristică esențială în camerele de zi americane. Aranjează pe ele cărți, reviste, lămpi decorative și alte accesorii.
  • Televizor: de obicei, într-o cameră de zi americană, televizorul este un punct central. Alege un suport sau o unitate de divertisment care să integreze frumos televizorul, în designul general al camerei.
  • Șemineul: considerat o caracteristică tradițională și populară în multe camere de zi americane, șemineul adaugă o notă de confort și căldură și poate fi atât decorativ, cât și funcțional.

Dormitoare în stil american

Designul interior al unui dormitor stil american pune accent pe confort, relaxare și o estetică plăcută. Poți să adopți un design clasic și tradițional sau să optezi pentru un stil mai modern și contemporan. 

Există, totuși, câteva caracteristici generale care sunt adesea asociate cu dormitorul american:

  • Dimensiune generoasă: dormitoarele americane sunt adesea spațioase, cu suficient spațiu pentru mobilier suplimentar, cum ar fi noptierele, comodele și fotoliile.
  • Pat confortabil: un pat confortabil și de dimensiuni generoase este o caracteristică esențială a dormitorului american.
  • Decorarea pereților: decorează pereții dormitorului cu picturi, ilustrații sau fotografii. Personalizează și restul încăperii cu perne decorative, plante de interior, oglinzi și amintiri de familie.

În concluzie, alegerea unei case tip american poate fi o decizie potrivită pentru cei în căutarea confortului, a diversității și a unui stil aerisit și primitor. Datorită numeroaselor stiluri arhitecturale și modelelor de case disponibile, ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni din care să te inspiri. Prin urmare, indiferent că te atrage farmecul unei case tip cottage sau preferi simplitatea unui ranch modern, cu siguranță imaginea locuinței perfecte pentru tine deja începe să se contureze.

Back to top button