Design InteriorGhid amenajare

Instalarea insulei de bucătărie și cum o poți alege în funcție de preferințe și necesități

Bucătăria este mai mult decât locul unde gătești. Este camera unde îți începi dimineața și unde îți închei seara, cu un ceai cald. Este locul unde vei crea amintiri de neuitat, alături de familie și prieteni, în încercarea de a găti cele mai gustoase preparate. Astfel, nu este un simplu spațiu de pregătire a mâncării, ci locul care îi aduce pe toți cei dragi împreună.

Dacă vrei ca bucătăria ta să fie amenajată diferit, îți recomandăm să alegi o insulă de bucătărie, iar în continuare îți vom prezenta cum poți alege și cum poți instala insula de bucătărie în funcție de preferințele și necesitățile tale.

  • Avantajele unei insule de bucătărie
  • Criterii în alegerea insulei de bucătărie
  • Ce să știi pentru instalarea corectă a insulei de bucătărie
  • Modele de insulă de bucătărie
amenajare

Avantajele unei insule de bucătărie

Insula de bucătărie este o piesă de mobilier versatilă și extrem de utilă. Unele persoane vor considera că principalul avantaj este oferit de design-ul acesteia, însă realitatea este cu totul alta. O insulă de bucătărie este mai mult decât o piesă de mobilier cu un design ieșit din comun. Îți vom spune și care sunt celelalte avantaje ale unei mese tip insulă de bucătărie.

Un avantaj evident este spațiul suplimentar de lucru pe care îl oferă. De obicei, blaturile de bucătărie pot fi destul de mici și au și dezavantajul de a fi accesibile doar dintr-o parte, pe când insula poate fi folosită complet, atât pe lungime, cât și pe lățime, chiar și de către mai multe persoane în același timp.

amenajare bucatarie
insula bucatarie

Având în vedere faptul că poate fi utilizată atât de simplu și eficient, un alt avantaj este timpul scăzut de pregătire a alimentelor. Fiecare membru al familiei se poate implica și mai mult, se pot pregăti mai multe feluri de mâncare în același timp.

Un alt avantaj este faptul că insula de bucătărie permite și stocarea alimentelor, ustensilelor de bucătărie, vaselor, condimentelor și altor lucruri utile în bucătărie.

Bineînțeles, acestea sunt doar o parte dintre avantajele unei insule de bucătărie. 

➡️ Ești în căutarea unui case pe care să o amenajezi de la zero, inclusiv cu o bucătărie cu insulă? Dacă da, pe site-ul Storia.ro găsești aproape 200.000 de anunțuri din care poți alege, de la agenții imobiliare, dezvoltatori și proprietari. Mai mult, blogul Storia.ro îți stă la dispoziție cu cele mai interesante idei. Aici găsești mereu inspirație pentru a crea atmosfera pe care ți-o dorești în casa ta. 

design interior

Criterii în alegerea insulei de bucătărie

Având în vedere avantajele oferite de o mobilă de bucătărie cu insulă, probabil că îți dorești tot mai mult să îți modifici și tu bucătăria. Este bine de știut că pentru a face alegerea corectă, trebuie să ții cont de anumite criterii, astfel încât mobilierul de bucătărie cu insulă să fie pe placul tău din toate punctele de vedere și instalarea insulei de bucătărie să fie cât mai simplă. 

Criterii pentru mobila de bucătărie cu insulă

Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că materialul și stilul de amenajare pentru insulă ar trebui să fie în concordanță cu restul mobilei de bucătărie. 

Astfel, dacă renovezi complet bucătăria, îți va fi mai ușor să alegi același tip de mobilă. În schimb, dacă vrei să adaugi o insulă, de preferat este fie să o realizezi pe comandă, fie să alegi o culoare și un stil care să se potrivească aproape perfect cu mobila pe care o deții deja.

Foarte important este să ții cont și de utilitatea insulei. Există două variante: o insulă care să vină în completarea mobilei de bucătărie cu spațiu suplimentar sau o insulă de bucătărie completă, în care să integrezi o chiuvetă, cuptorul, plita și așa mai departe. Totul depinde de spațiul avut la dispoziție și ceea ce îți dorești de la insula de bucătărie.

design bucatarie

Compartimentare pentru bucătării moderne cu insulă

Foarte importantă este și compartimentarea pentru bucătării moderne cu insulă, mai exact, compartimentarea corectă și care să asigure o funcționalitate cât mai bună.

Indiferent de dimensiunile bucătăriei, compartimentarea ajută la organizarea și folosirea fiecărui spațiu. Astfel, prin compartimentare, se delimitează zona de gătit, zona de depozitare, zona pentru luat masa și alte zone ce pot fi necesare, în funcție de nevoi și de ceea ce se dorește de la bucătărie.

cum amenajez bucataria

Înălțimea insulei de bucătărie și alte dimensiuni de care să ții cont

Pentru ca insula de bucătărie să fie o alegere corectă, nu este neapărat nevoie de bucătării mari sau de o bucătărie open space cu insulă. Trebuie să alegi insula care se potrivește cel mai bine bucătăriei pe care o deții, însă ține cont că pentru aceasta vei avea nevoie de un spațiu separat de minimum 3 m lungime și 2 lățime. Altfel, spațiul va fi aglomerat și nu va putea fi folosit corespunzător.

Iată un mic ghid de dimensiuni de care să ții cont când alegi insula de bucătărie:

  • înălțimea insulei: în cazul în care vei găti pe insulă, atunci alege o insulă cu o înălțime de 90 cm; dacă o vei folosi drept masă, atunci ar trebui să fie peste 105 cm (corelând cu înălțimea scaunelor pe care le vei folosi);
  • lungimea insulei: blatul pentru insula de bucătărie ar fi necesar să aibă măcar 1,5 m lungime și se poate extinde cât îți dorești;
  • lățimea insulei de bucătărie: de preferat să aibă minimum 60 de cm;
  • distanța dintre mobila de bucătărie și insulă: aceasta ar fi de preferat să fie de cel puțin un metru, pentru ca două persoane să poată trece una pe lângă cealaltă fără probleme sau să poată lucra spate în spate, spre exemplu.
design minimalist
design modern
bucatarie cu insula

Prețul unei insule de bucătărie

În ceea ce privește prețul unei insule de bucătărie, este important să știi că diferă în funcție de mai multe criterii. Dacă vei căuta, vei găsi diverse prețuri pentru bucătăriile cu insulă, însă totul depinde de:

  • tipul de insulă dorit (dacă o vei folosi pentru servit masa și gătit sau dacă vei încorpora electrocasnice și chiuvetă);
  • dimensiuni;
  • materialele folosite;
  • design-ul dorit;
  • magazinul de unde vei achiziționa insula;
  • dacă optezi pentru o mobilă de bucătărie cu insulă la comandă sau dacă alegi una standard.

➡️ Ai ales o casă veche și dorești să o amenajezi în așa fel încât să fie modernă, dar să păstreze aspectul clasic și, mai ales, să aibă o bucătărie care să permită montarea unei insule? Citește articolul Renovarea unei case vechi. Ce presupune, cat costa si ce avantaje poti avea și găsește inspirația și ideile potrivite pentru renovare. 

instalare insula bucatarie

Ce să știi pentru instalarea corectă a insulei de bucătărie

Pentru instalarea corectă a insulei de bucătărie, indiferent dacă ne referim la o insulă de bucătărie cu chiuvetă, o insulă în bucătărie mică sau o insulă într-o bucătărie mare, este important să iei în calcul câteva aspecte. 

Unul dintre acestea este siguranța: toate dulapurile, sertarele și electronicele aflate în partea opusă insulei trebuie să se deschidă perfect și să nu prezinte un pericol când sunt folosite, în raport cu insula.

De asemenea, stabilește și ce fel de scaune vei alege. Poți opta pentru o insulă de bucătărie cu scaune de tip bar sau o insulă cu scaune cu design obișnuit, dar mai înalte, asta dacă decizi că vrei o masă de bucătărie tip insulă.

mobilier
mobilier bucatarie

Pași pentru instalarea insulei de bucătărie 

În ceea ce privește instalarea propriu-zisă a insulei de bucătărie, este bine de știut că poți solicita montaj din partea firmei de unde o vei comanda sau o poți monta chiar tu. Dacă ai optat pentru o insula care va avea chiuvetă și electrocasnice, mai bine optezi pentru montaj din partea specialiștilor, astfel încât totul să fie în regulă. 

În schimb, dacă ai optat pentru o insulă simplă, care va servi drept spațiu de depozitare, loc de luat masa și de pregătire a alimentelor, atunci nu vei avea probleme în a monta insula de bucătărie.  

culoare bucatarie
aranjare bucatarie

Primul pas este să stabilești exact unde va fi amplasată insula și să trasezi linii, pentru a-ți fi mai ușor. Astfel, o vei monta pe loc, fără a mai fi nevoie să o muți după ce a fost montată. 

Al doilea pas este să te asiguri că ai toate uneltele necesare. În instrucțiunile de instalare a insulei de bucătărie vei găsi detaliat ce trebuie să folosești. Este important să nu uiți vreo unealtă, pentru ca totul să fie perfect. 

Al treilea pas este aranjarea componentelor în funcție de modul în care le vei monta. Verifică instrucțiunile și separă toate părțile insulei. În felul acesta, nu vei căuta anumite șuruburi sau polițe și nu vei avea dubii că ai montat corect. 

Îmbină cu atenție toate componentele, iar la final bucură-te de rezultat. Pentru o insulă simplă, nu ar trebui ca întreg procesul să dureze mai mult de o oră. Cea mai mare grijă trebuie să o ai la montarea blatului, astfel încât să nu se dezechilibreze.

Modele de insulă de bucătărie

După ce ți-am spus tot ce trebuie să știi înainte de a alege insula de bucătărie ideală pentru tine, este momentul să îți prezentăm și câteva modele de insulă de bucătărie.

Insula de bucătărie în L pentru o bucătărie open space cu insulă

Bucătăriile de tip open space cu insulă în formă de L sunt cele mai populare, întrucât permit montarea unei insule de dimensiuni generoase. Desigur, acestea se potrivesc în unele cazuri și unor bucătării cu dimensiuni mai reduse, singura condiție fiind să se țină cont de spațiul dintre insulă și restul mobilei.

mobilier de lemn
spatiu bucatarie

Insula de bucătărie ca masă pentru bucătării mari

Dacă ai o bucătărie mare și îți dorești extra spațiu de gătit, dar și o zonă de luat masa diferită, atunci alege o insulă de bucătărie ca spațiu de luat masa. Această soluție poate fi adaptată și bucătăriilor mai mici, dacă spațiul permite amplasarea scaunelor. Astfel, insula va deveni atât blat de lucru, cât și loc de luat masa.

➡️ Amenajarea unui apartament cu 3 camere poate fi dificilă, dacă vrei să îmbini simplitatea, confortul și modernitatea. Citește în continuare și află câteva Idei pentru amenajarea unui apartament cu 3 camere, inclusiv când vine vorba despre bucătărie. 

scaune bucatarie
insula de bucatarie moderna

Alte idei de insulă de bucătărie și de blat pentru insula de bucătărie

Bineînțeles, îți vom prezenta și alte idei de insulă de bucătărie, în funcție de stilul de amenajare. Primul dintre acestea este insula de bucătărie cu mobilă modernă sau insula de bucătărie modernă. Se caracterizează prin culori neutre (negru, gri, bleumarin, alb, crem și așa mai departe). În ceea ce privește materialele, lemnul nu se regăsește aici, ci vei opta pentru materiale ușoare și moderne.

Dacă îți dorești o insulă de bucătărie cu un blat deosebit, atunci ar fi bine să optezi pentru o insulă rustică. Astfel, poți alege un blat de lemn sau dintr-un material care să imite lemnul. Întreaga atmosferă va fi una deosebită, pe care cu siguranță o vei aprecia. Lemnul este materialul care predomină, la fel ca și tonurile de maro, bej și crem (practic culori inspirate din natură).

Ce spui de o insulă de bucătărie minimalistă? Aceasta se potrivește și unui bar tip insulă de bucătărie. Insula minimalistă este mai redusă ca dimensiuni, are culori cât mai neutre și cât mai puține electrocasnice. Este o completare minimală a mobilei de bucătărie.

Nu puteam să nu menționăm și modele de insule pentru bucătărie de tip scandinav. Acestea sunt extrem de apreciate în ultima perioadă și oferă bucătăriei un sentiment de bine. Insulele de acest tip reprezintă combinația dintre modern, minimalist și practic. De obicei, se folosește inoxul pentru electrocasnice și pentru alte obiecte necesare.

Așadar, dacă îți dorești o bucătărie cu insulă, acum știi căror criterii să acorzi importanță.

Back to top button