Ghid amenajareRenovări

Autorizație construcție gard – când este necesară, cum o obții

Gardul îndeplinește două roluri importante, fiind un element estetic distinctiv al unei proprietăți rezidențiale și, totodată, un element de securitate. Din aceste două motive mulți proprietari își dau interesul pentru a alege structuri solide și de efect pentru a împrejmui proprietatea. 

Pentru a fi în legalitate, proprietarii care au în plan construcția unui gard trebuie să obțină autorizația pentru construcție gard. Află mai multe despre lucrările de construire a unui gard pentru care se impune autorizația de construire și ce pași să urmezi pentru a o obține.

  • Ce trebuie să știi atunci când construiești un gard
  • Cum se construiește un gard – pași de urmat până la începerea propriu-zisă a construcției
  • Ce trebuie să conțină proiectul pentru gard
  • Înlocuire gard – este necesară autorizația? 

Ce trebuie să știi atunci când construiești un gard

Atunci când achiziționezi un teren, legea spune că acesta trebuie împrejmuit, iar construirea gardului nu este o etapă pe care o poți pune în aplicare oricum, în funcție de dorințele și preferințele tale. Există câteva formalități pe care trebuie să le îndeplinești pentru a construi gardul.

Ai nevoie de autorizație de constructie pentru gard?

Atunci când intenționează să împrejmuiască terenul proprietate privată, proprietarii vor avea nevoie de o autorizație de construire. Conform legii, acest document permite executarea lucrărilor de construcţii sau desființare.

Legea prevede că autorizaţia de construire sau de desfiinţare se emite la solicitarea deţinătorului titlului de proprietate asupra unui imobil – teren şi/sau construcţii – ori a altui act care conferă dreptul de construire sau de desfiinţare. 

Autorizaţia de construire reprezintă actul pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor.

Pentru obținerea autorizației de construire a unui gard, vei avea nevoie de o serie de documente. Lista documentelor solicitate poate diferi în funcție de tipul de gard pe care îl construiești, precum și de reglementările locale.

Înainte de obținerea autorizației pentru construcție gard, vei avea nevoie de un Certificat de Urbanism, solicitat pentru obținerea de autorizație de construire împrejmuire perimetrală.

Dacă împrejmuirea proprietății este următoarea etapă pe care urmează să o pui în practică, dar încă nu ești hotărât pentru ce model de gard să optezi, inspiră-te din cele mai populare stiluri de garduri metalice in 2023.

autorizatie renovare

Proiectul tehnic pentru obținerea autorizației

Primul pas pentru realizarea gardului este să discuți cu un arhitect autorizat, care te va ajuta să vizualizezi cum va arăta gardul tău și ce materiale vor fi necesare. Cu cât îi vei descrie mai detaliat modelul pe care ți-l dorești, cu atât mai ușor îi va fi arhitectului să realizeze un proiect reușit. Îi poți arăta câteva imagini pentru a-și face o idee mai clară despre modelul pe care îl dorești, iar în baza acestora arhitectul va realiza o schiță a gardului. 

Vei dori să acorzi importanța cuvenită modelului de gard, deoarece este un element ce poate completa estetica exterioară a casei. Discută cu arhitectul și acest aspect pentru a primi o părere avizată despre modelul de gard pe care îl dorești.

A deține o casă înseamnă mai mult decât a avea un loc unde să dormi. Pentru mulți, reprezintă căminul unde pot crește o familie, locul unde se văd bucurându-se de etate. Storia este platforma unde poti gasi casa visurilor tale; peste 200.000 de anunțuri așteaptă să fie filtrate pentru a ajunge la viitoarea ta locuință.

renovare gard

Cum se construiește un gard – pași de urmat până la începerea propriu-zisă a construcției

Legea prevede că procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea Certificatului de Urbanism în scopul obținerii autorizației de construire. Din punct de vedere al formalităților, procedura cuprinde următoarele etape:

  1. emiterea Certificatului de Urbanism;
  2. emiterea punctului de vedere al autorității competente pentru protecția mediului pentru investițiile care nu se supun procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului;
  3. emiterea avizelor și acordurilor;
  4. elaborarea documentației tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;
  5. depunerea documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;
  6. emiterea autorizației de construire.

Documentația tehnică pentru construirea gardului include detalii tehnice, precum și schița gardului pe care dorești să-l construiești.  

Pentru a putea depune proiectul pentru autorizarea construirii gardului, va fi necesar, așa cum reiese și din pașii enumerați mai sus, să obții avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism. Ulterior, dosarul de autorizare va fi depus la Biroul de Urbanism din localitatea unde se află proprietatea. Dacă primăria respectivei localități nu are Birou de Urbanism, atunci proiectul va fi depus la Birou Consiliului Județean pentru autorizare.

Procesul este aproape același precum în cazul obținerii autorizației pentru o casă. Însă, la final, toate eforturile de a respecta prevederile legale privind construirea casei și a gardului vor fi meritat atunci când te vei relaxa în locuința visurilor tale.

Dacă însă nu vrei să-ți bați capul și să construiești o casă, poți alege să renovezi o casă veche. Ai avantajul de a simți satisfacția upcycling-ului și de a contribui la conservarea arhitecturii tradiționale. Află ce presupune renovarea și mai ales, de ce beneficii te poți bucura reconditionand o casa veche.

Valabilitatea autorizației de construire sau autorizației pentru  împrejmuirea terenului

Conform Articolului 7 din Lege 50/1991, autorizația de construire se emite pentru executarea lucrărilor de bază și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Autorizația de construire este emisă pentru o perioadă de 24 de luni, timp în care proprietarul ar trebui să realizeze lucrările. Dacă, însă, lucrările nu sunt finalizare în termenul de valabilitate al autorizației de construire, se poate emite o nouă autorizație de construire, corespunzător stadiului fizic al realizării lucrărilor autorizate la data solicitării, fără a fi necesar un nou Certificat de Urbanism și fără obținerea unor noi avize/acorduri.

Prelungirea valabilității autorizației poate fi făcută o singură dată, pentru o perioadă de maxim 24 de luni. 

Tipuri de gard fără autorizație împrejmuire teren

Atunci când ai în plan construirea unui gard pentru a împrejmui proprietatea, în majoritatea cazurilor, vei avea nevoie de autorizație de construire.

Obligativitatea obținerii autorizației de construire a gardului este introdusă prin Legea nr.50/1991, care prevede că, pentru realizarea construcțiilor civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor, trebuie să ai în vedere respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor pentru împrejmuirea proprietății.

Deși legea specifică faptul că autorizația de construire este necesară atunci când construiești un gard, nu există precizări punctuale despre acest tip de construcție și nici nu apar specificate anumite tipuri de gard fără autorizație. Ar fi dificil pentru legiuitor să stabilească cum ar trebui să arate gardurile ce împrejmuiesc o proprietate, de aici și caracterul general al prevederilor legislative. 

În schimb, detalii estetice sau care privesc structura pot fi reglementate la nivel local, prin deciziile autorităților locale. Astfel de reglementări pot viza înălțimea minimă sau maximă a gardurilor, gradul lor de opacitate, materialul din care pot fi realizate.

Gardul fără fundație

În cazul în care intenționezi să construiești un gard fără fundație, ai putea fi tentat să crezi că nu este necesară o autorizație pentru construcție gard. Cu toate acestea, punctul din lege referitor la lucrările pentru care este necesară obținerea autorizației aduce în discuție termenul de „împrejmuiri”. 

Astfel, înțelegem că legea nu face distincția între gardul fără fundație și gardul cu fundație atunci când vine vorba despre obligativitatea obținerii autorizației de construire. De asemenea, nu există prevederi speciale nici în situația în care este vorba despre gardul la stradă, despre un grilaj de lemn fără fundație sau dacă este nevoie de autorizație pentru gardul între vecini.

Cu alte cuvinte, atât timp cât construcția este fixată pe pământ, vei avea nevoie de autorizație, chiar dacă este vorba despre o construcție fără fundație. Construcțiile care nu necesită autorizație de construire sunt cele provizorii, mobile.

renovari

Ce trebuie să conțină proiectul pentru gard

Conform Legii nr. 50/1991, autorizațiile de construcție pentru realizarea unui gard sunt necesare în majoritatea cazurilor atunci când se dorește împrejmuirea unui teren cu gard. 

Pentru obținerea acesteia, vor fi necesare următoarele documente:

  • Cerere pentru eliberarea autorizației de construire;
  • Certificatul de Urbanism (CU);
  • Documentația Tehnică pentru Autorizația de Construire (DTAC);
  • Acordul de mediu;
  • Proces verbal de trasare;
  • Extras de Carte Funciară;
  • Copii după documentele puse la dispoziție pentru Certificatul de Urbanism.

Cel mai important document din dosarul de autorizare este Certificatul de Urbanism. Acesta va fi solicitat de obicei de la același Birou de Urbanism unde vei depune și proiectul pentru autorizația de construire. Certificatul de Urbanism va fi eliberat în termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului. 

Certificatul de Urbanism cuprinde aspecte referitoare la regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării. Astfel, în certificat se vor regăsi cerințe și condiții pe care proprietarul va trebui să le îndeplinească pentru a putea realiza o construcție pe un anumit teren. 

Totodată, Certificatul de Urbanism cuprinde avizele și acordurile legale, necesare proprietarului în vederea autorizării unei construcții de îngrădire a terenului.

Pentru obținerea Certificatului de Urbanism vei avea nevoie de: 

  1. Cerere tipizată pentru emitere CU, în care se specifică scopul solicitării actului;
  2. Plan de situație – la scările 1:5000 până la 1:500; 
  3. Extrasul de Carte Funciară (până la introducerea cadastrului general în unitatea administrativ-teritorială respectivă) pentru imobilele proprietate privată, numai în cazul solicitării Certificatului de Urbanism pentru înstrăinări;
  4. Documentul de plată a taxei de eliberare a Certificatului de Urbanism (în copie).

Înlocuire gard – este necesară autorizația? 

Conform legii, ai nevoie de o autorizație de construire pentru gard, însă nu și în situația în care este vorba despre înlocuirea unui gard, fără a modifica arhitectura sau structura de rezistență a gardului.

Cu alte cuvinte, atunci când există deja un gard şi se doreşte doar renovarea lui, nu este necesară o autorizație pentru renovarea gardului, acestea fiind considerate lucrări care nu necesită autorizație de construire. Așadar, dacă intenționezi să achiziționezi o casă și găsești o variantă de recondiționare sau renovare a gardului existent, lucrurile sunt mai simple decât dacă vei dori să construiești gardul din nou.

Cumpărarea unei proprietăți poate fi o investiție bună în circumstanțele potrivite. Dacă ai nevoie de spațiu de joacă pentru copii, o casă cu o curte mică poate fi exact ce ai nevoie. O poți amenaja funcțional și cu gust inspirându-te din ideile de amenajare a unei curti mici. Oferta Storia te va surprinde prin multitudinea de opțiuni ce așteaptă să fie vizionate. 

Ce riști dacă începi construcția unui gard fără autorizație

Conform Legii 50/1991, vei avea nevoie de autorizație de construire dacă dorești să construiești un gard, cu excepția situației în care înlocuiești sau efectuezi reparații ale unui gard existent, iar aceste lucrări nu implică modificări ale structurii de rezistență sau a arhitecturii gardului.

În situația în care începi o astfel de construcție fără autorizație pe teren privat, sancțiunile constau, conform legii, în amenzi pentru împrejmuire teren cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei.

Alături de amenda pentru împrejmuirea terenului fără autorizație, proprietarul terenului va trebui să intre în legalitate sau să demoleze gardul, în funcție de caz. În procesul-verbal de constatare a contravenției se va regăsi și termenul pe care acesta îl are la dispoziție pentru a pune în aplicare prevederile legale. 

Așadar, cel mai bine este să te informezi pentru a nu afla ce se întâmplă în cazul în care  construiești fără autorizație.

Cât costă să faci un gard – proiect gard: preț orientativ

În ceea ce privește construirea unui gard de la 0, prețurile variază în funcție de cât de complex este proiectul, de materialele folosite, dar și de suprafața ce trebuie împrejmuită. 

Costurile pentru realizarea gardului pot fi aproximate în baza autorizației de construire, unde se regăsesc suprafețele. Pe de altă parte, prețul pentru întocmirea proiectului poate fi unul standard, în funcție de Biroul de Proiectare la care apelezi, fie că este vorba despre un proiect de gard din beton, fie de proiecte de garduri din lemn.

Pentru stabilirea operațiunilor de construcție a gardului se va avea în vedere: 

  • Durata de exploatare a investiției;
  • Controlul accesului pe proprietate;
  • Estetica proprietății.

Atunci cand dorim să știm un preț pentru manoperă gard, ne gândim prima dată la materialele pe care le vom utiliza. În funcție de modelul de gard ales, ar putea fi necesare lucrări de excavare, realizarea de cofraje, turnarea de beton etc., lucrări ce trebuie luate în calcul în prețul final pe metru pătrat. De aceea, atunci când soliciți o ofertă pentru construire gard, este recomandat să oferi cât mai multe detalii despre proiectul de gard dorit pe care îl dorești, pentru a primi o ofertă cât mai relevantă. 

Așadar, spre deosebire de construcțiile provizorii fără autorizații, construcția unui gard intră în categoria lucrărilor de construcții ce necesită obținerea autorizației de construire. Documentarea și efectuarea lucrărilor cu respectarea prevederilor legale scutește orice dezvoltator sau proprietar de procedura anevoioasă de intrare în legalitate sau, în cel mai sumbru scenariu, de demolare a gardului.

Back to top button