Design Interior

Idei de decorare a bradului de Crăciun 

Când ne gândim la Crăciun, primele lucruri care ne vin în minte sunt bradul frumos împodobit, cu globuri, beteală colorată și luminițe strălucitoare, cadourile ambalate cu grijă și nerăbdarea de a le deschide. Tradițional, bradul de Crăciun este împodobit cu ornamente roșii, care contrastează frumos cu verdele natural al pomului.

Împodobirea bradului este un eveniment la care participă, de obicei, întreaga familie, un moment special, în care fiecare își aduce contribuția și participă cu idei și creativitate. Colindele se aud pe fundal și ne lăsăm cuprinși de liniște și de bucuria de a fi acasă, alături de persoanele dragi.

În ultimii ani, creativitatea, imaginația și diversitatea decorațiunilor de Crăciun ne-au ajutat să creăm decoruri neașteptate, ieșite din comun, însă tradiția împodobirii bradului și emoția Crăciunului au rămas aceleași.

brad de craciun

istoria bradului de craciun

cum decoram bradul de craciun

·   Istoria bradului de Crăciun

·   Tipuri de brazi

·   Stiluri de împodobit

·   Decorațiuni pentru brad

·   Împodobirea bradului pas cu pas

·   Sfaturi generale pentru împodobirea bradului

Istoria bradului de Crăciun 

An de an, pe data de 24 decembrie, împodobim bradul și ne pregătim de sărbătoare. Agățăm ornamentele, globurile, beteala, bomboanele și instalațiile de lumini, cântăm colinde și pregătim bucatele tradiționale. Însă obiceiul împodobirii bradului provine dintr-o serie de tradiții străvechi. Această tradiție își are originea la jumătatea mileniului trecut, când triburile germanice împodobeau casele cu crengi de brad. Apoi, bradul a început să fie împodobit datorită formei sale triunghiulare, care simbolizează Sfânta Treime. Podoabele semnificau cunoașterea și bogăția. Tradiția pomului de Crăciun, așa cum s-a păstrat până în zilele noastre, o datorăm Germaniei, care, în secolul al XVI-lea, a inițiat obiceiul aducerii brazilor în case și împodobirii acestora. 

În țările nordice, noaptea de 21 spre 22 decembrie este cea mai lungă din an. Vechii locuitori din emisfera nordică aveau credința că, în acea zi, zeul Balder, Soarele, începea să fie obosit din cauza iernii lungi. Pentru a mai scurta vremea rea, oamenii decorau casele cu crengi de brad sau pin. Astfel, credeau că iarna va fi mai scurtă, iar Soarele își va recupera mai repede puterile.

Egiptenii sărbătoreau solstițiul de iarnă împodobind casele cu frunze de palmier, tradiție închinată lui Ra, zeul Soarelui.

Romanii întâmpinau solstițiul de iarnă cu Saturnaliile, un festival dedicat lui Saturn, zeul agriculturii, când împodobeau templele și casele cu crengi verzi de brad, pentru a avea un an roditor și bogat.

Dacii aveau, de asemenea, un cult pentru brad, însă simbolistica era complet diferită. Bradul se tăia, de obicei, la nuntă, un obicei care se păstrează încă în anumite zone din țară, în Oltenia și sudul Banatului. Bradul era împodobit cu flori, nuci poleite, fructe, panglici și lumânări. Simbolul bradului se regăsește pe obiecte populare, pe ii, ștergare și covoare, ca un element tradițional românesc.

În zilele noastre, împodobirea bradului este una dintre cele mai iubite tradiții de Crăciun, fiind asociată cu venirea lui Moș Crăciun și cu darurile pe care le primim.

jucarii pentru bradul de craciu

idei de decorarea bradului de craciun

decor pentru bradul de craciun

Tipuri de brazi 

Natural sau artificial, înalt sau mic, cu ornamente monocrome sau colorate, bradul de Crăciun este ales după câteva criterii care diferă în funcție de preferințe și, mai ales, de spațiul de care dispui. Dacă stai la casa și ai un spațiu generos și încăperi înalte, poți alege un brad mai mare, cu crengile bogate, care poate fi așezat fără probleme în orice cameră dorești. 

Când vine vorba despre tipul bradului, părerile sunt împărțite:

Brazii naturali sunt crescuți, de obicei, în pepiniere speciale și sunt comercializați doar în anumite condiții, de către producători autorizați. Pe lângă mirosul specific, bradul natural are și beneficii terapeutice dovedite, datorită uleiurilor esențiale pe care le conține. Substanța conținută de coaja de pin, brad sau molid are potențial curativ dovedit științific pentru multe afecțiuni și efecte benefice asupra stării noastre generale.

Brazii argintii sunt foarte apreciați, pentru că sunt rezistenți la căldură, fum și praf, așa că sunt ușor de întreținut. Au avantajul că pot fi ținuți în grădină sau în ghiveci și pot fi refolosiți an de an, ca brazi de Crăciun.

Bradul românesc este preferat, de obicei, datorită prețului mai scăzut față de cel argintiu. Are mai puține crengi și nu este la fel de bogat, însă mirosul este mult mai puternic. Pentru ca mirosul să persiste, este recomandat ca bradul românesc să fie ținut în ghiveci sau, dacă spațiul nu îți permite să faci acest lucru, să îl pulverizezi o dată la câteva zile cu apă și să aerisești cât mai des camera în care se află.

Bradul de Olanda are ramurile foarte dese și este destul de voluminos. Însă se găsește pe piață într-o varietate mare de dimensiuni, așa că poți alege un brad potrivit pentru o casă foarte spațioasă și înaltă, dar și pentru un apartament obișnuit.

Molidul este o specie de conifere care seamănă foarte bine cu bradul, dar este mult mai ieftin și se usucă mai repede. Pentru a îl păstra proaspăt cât mai mult timp, ai grijă să aerisești bine camera în care se află, cât mai des posibil.

Brazii artificiali nu produc atât de multe resturi ca cei naturali și pot fi refolosiți an după an. Astfel, economisești bani și știi sigur că și anul viitor vei avea exact bradul pe care îl dorești, potrivit spațiului tău. Poți alege orice dimensiune, unii brazi artificiali fiind creați special pentru a fi așezați pe masă, alții au chiar câțiva metri înălțime și îi poți așeza și decora afară, în curte. Au avantajul că pot fi dezasamblați ușor și pot fi depozitați în debara sau în boxă. Poți alege din mai multe modele, de diferite culori, unii decorați deja cu instalații de Crăciun.

tipuri de brad

brad natural de craciun

Stiluri de împodobit 

Decorațiunile și ornamentele clasice pentru un brad de Crăciun sunt cele de culoare roșie, care este și un simbol al sărbătorii, încă din cele mai vechi timpuri. Însă poți combina orice culori dorești, pastel sau mai îndrăznețe, și poți adăuga elemente și accente de culoare diferite, fără a încărca prea mult.

Auriul și argintiul sunt, de asemenea, alegeri des întâlnite, însă este nevoie să le combini cu roșu sau albastru, de exemplu, pentru a sparge monotonia cromatică.

Brazii decorați rustic au un farmec aparte, mai ales dacă stilul casei este unul tradițional, cu aspect de cabana de munte.  

În ultimii ani, există o tendință de a crea brazi reinterpretați, speciali, cu forme neobișnuite, din materiale fanteziste, care pot fi agățați sau montați direct pe perete. Posibilitățile sunt nelimitate: poți crea un brad de Crăciun din decorațiuni și obiecte pe care le ai deja în casă ori le poți cumpăra de la magazinele de specialitate. Brazii reinterpretați sunt ideali dacă vrei să obții ceva unic, care să îți exprime personalitatea și pasiunile.

Din crengi de brad prinse pe perete, instalații de lumini sau cărți aranjate în formă de brad, globuri suspendate care imită conturul unui brad de Crăciun, poți crea ceva absolut deosebit cu puțină imaginație și îndemânare!

decor pentru brad

modele de brad de craciun

luminite pentru bradul de craciun

brad de craciun din carti

brad de craciun neobisnuit

 Decorațiuni pentru brad 

Primul lucru pe listă, atunci când pleci la cumpărături pentru bradul de Crăciun, trebuie să fie suportul de brad. Alege unul rezistent, pe care îl vei putea folosi și în anii următori. Dacă ai ales un brad natural, este bine să știi că există pe piață și suporturi cu rezervor de apă, care îi va păstra mai mult timp aspectul proaspăt.

Gândește-te la camera în care vrei să așezi bradul. Așa, vei ști exact ce tip de brad cauți, cât de înalt și de voluminos. Camerele de apartament sunt mai puțin înalte și mai mici, așa că alege un brad cât mai potrivit ca dimensiune cu spațiul de care dispui. Dacă ești în căutarea unui brad pentru birou, unul artificial ar putea fi soluția ideală, pentru că în perioada sărbătorilor, camera în care se află nu va putea fi aerisită foarte des și se va usca mai repede.

Alege decorațiuni, globuri, beteală, funde, mărgele și luminițe cât mai apropiate ca ton, nuanță și stil. Există ornamente dintre cele mai fanteziste și atipice: flori, pene, figurine de diferite dimensiuni, pe care le poți integra în decorul bradului.

Cele mai interesante decorațiuni de Crăciun sunt cele realizate chiar de tine sau bricolate împreună cu copiii, din materiale pe care le ai deja în casă sau pe care le poți cumpăra de la supermarketuri ori din magazine specializate.

Stilul minimalist, nordic, este potrivit mai ales într-un spațiu generos, cu un design cât mai simplu și elegant, în culori neutre. Dacă vrei să decorezi bradul de Crăciun în acest stil, alege globuri albe sau argintii, nu foarte multe, și nu adăuga ornamente încărcate.

brad langa semineu

culori potrivite pentru decorarea bradului

Împodobirea bradului pas cu pas 

Împodobirea bradului include mai multe etape. Dacă ai ales un brad natural, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cioplești tulpina, pentru a încăpea în suportul de brad. În general, brazii artificiali vin cu un suport potrivit, așa că nu trebuie să parcurgi această etapă. Suportul oferă stabilitate și păstrează bradul în poziție dreaptă. Poți masca suportul, dacă ți se pare că aspectul nu se potrivește cu restul camerei sau cu stilul în care împodobești bradul. Poți folosi beteală, hârtie de cadouri, folie de aluminiu sau orice îți dictează imaginația.

Primele ornamente pe care trebuie să le așezi în brad sunt instalațiile luminoase. Testează-le funcționalitatea înainte de a le aranja în pom. Începe din vârf spre bază, pe crengile bradului. Aranjarea instalației după ce agăți decorațiunile ar fi anevoioasă și unele globuri s-ar putea sparge, de aceea este important ca acest pas să fie primul.

Continuă împodobirea cu amplasarea celorlalte ornamente: globuri din sticlă sau plastic, clopoței, fundițe, figurine, lumânări, bomboane în staniol. Aranjează ornamentele cât mai simetric și uniform pe suprafața bradului, pentru a nu exista zone unde sunt prea puține sau prea multe decorațiuni.

Următoarea etapă este așezarea betelei, care poate fi de mărimi și culori diferite, în funcție de preferințe. Poți așeza beteala drept, pornind din vârf pe toată lungimea bradului, sau în formă de cerc, înconjurându-l. Beteala poate acoperi, de asemenea, zonele în care nu există prea multe decorațiuni și poate masca anumite defecte ale crengilor.

Ultimul pas în împodobirea bradului este ornamentul din vârf. Poți alege decorațiuni cu diferite forme, colorate sau transparente. Dacă ornamentul este prea înalt, mai poți tăia puțin din vârful bradului. Ai grijă când faci acest lucru, pentru a nu dărâma bradul. Folosește o scară sau un scaun și nu te sprijini de crengi.

impodobirea pradului

impodobirea bradului pas cu pas

bradul de craciun

decor pentru bradul de craciun

stiluri de impodobire a bradului de craciun

Sfaturi generale pentru împodobirea bradului 

Alege tema potrivită: gândește-te la preferințele tale și ale familiei, la un hobby comun sau la o activitate care vă interesează. Dacă patinajul este unul din sporturile voastre preferate, alege ornamente în formă de patine și globuri cu desene specifice. Poți alege decorațiuni multicolore sau într-o singură culoare, pentru a obține un aspect cât mai simplu și mai elegant.

Ornamentele voluminoase, deși par, la prima vedere, incomode și inestetice, vor da un aspect spectaculos bradului. Dacă alegi globuri sau decorațiuni mari, nu folosi foarte multe; ai nevoie doar de câteva pentru a crea un decor deosebit.

De asemenea, decorațiunile speciale și atipice te ajută să obții un efect unic. Investește în ornamente deosebite, figurine din cristal, îngerași sau reni. Ornamentele din cristal și sticlă reflectă frumos culorile, mai ales dacă sunt așezate lângă luminițe. 

În funcție de modul în care este amenajat livingul sau camera în care pui bradul, poți urma același stil și pentru decorarea acestuia, pentru a nu crea discrepanțe vizuale.

Figurinele din diverse materiale, florile, spiridușii sau căsuțele din turtă dulce sunt folosite din ce în ce mai des pentru împodobirea bradului. Poți alege orice îți dictează imaginația, atâta vreme cât ții cont de cromatică și de stilul în care este decorată încăperea.

Cu siguranță, una dintre cele mai îndrăgite activități de sărbători, așteptată cu nerăbdare de toată familia, este împodobirea bradului de Crăciun. În fiecare an, încercăm să facem ceva deosebit, să ne punem imaginația la treabă și să creăm ceva special, de care să ne bucurăm cu cei dragi. În așteptarea sărbătorilor, avem suficient timp să căutăm idei și inspirație!

Ultima editare: 27 noiembrie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button