Proiecte

Unelte practice pentru casa si gradina

Un set de unelte este necesar si bine-venit in locuinta oricui, dar mai ales a celor care locuiesc la casa. In primul rand, pentru ca acolo tu esti cel care se ocupa de toate reparatiile. In al doilea rand, daca ai curte sau gradina, sigur vei fi tentat sa le cultivi sau sa faci tot soiul de imbunatatiri, prin urmare, vei avea nevoie de un set de ustensile potrivite in acest scop.

Daca e sa ne referim strict la sculele necesare intr-o locuinta, numarul acestora depinde foarte mult de proprietar si de cat de mult doreste acesta sa se implice in reparatii. Daca esti o persoana practica, cu inclinatii spre mesterit, atunci, cu siguranta, vei vrea sa reperi tot ceea ce nu functioneaza corespunzator. In acest scop, vei avea nevoie de un set complet de unelte. Daca, dimpotriva, vrei sa lasi lucrurile mai complicate pe seama meseriasilor, atunci o trusa cu elemente de baza iti va fi suficienta.

Sa vedem insa ce inseamna o trusa pentru incepatori si una cu unelte pentru avansati. Pentru actiuni uzuale, care nu necesita un nivel ridicat de pricepere, e suficient sa ai la indemana: o lanterna, o pereche de manusi, un set de surubelnite de diverse marimi, un metru liniar, diverse tipuri de banda, un cutter cu rezervele aferente, chei combinate, un creion de tamplarie, un set de clesti, un ciocan, cuie, piulite si suruburi.

Ustensile gradinarit

Acest necesar poate fi depozitat cu usurinta intr-o geanta speciala pentru scule sau chiar intr-o centura cu mai multe buzunare. Centura are avantajul ca poate fi utilizata si in timpul lucrului. Exista, de asemenea, si varianta cuierelor pentru unelte – un astfel de cuier este extrem de practic, deoarece poate fi plasat si intr-un spatiu foarte mic. Daca spatiul nu este o problema, atunci debaraua sau garajul sunt locul cel mai potrivit pentru a depozita sculele.

Daca de felul tau esti un “repara-tot” si esti pasionat de mesterit, atunci, in mod sigur, vei avea nevoie de unelte mai specializate in trusa ta. Pe langa cele enumerate mai sus, mai poti adauga: un set de biti cu prelungitor, chei hexagonale si tubulare, o surubelnita de tensiune, burghie pentru lemn si pentru zidarie, un set de freze, un recuperator magnetic, pile de diverse forme si dimensiuni, o bormasina, pensule, trafalet, un tester de curent, banda pentru etansare, patent, fierastrau.

Lista nu este, bineinteles, exhaustiva. In functie de nevoile tale, poti adauga oricand uneltele care iti lipsesc. Le poti achizitiona fie individual, fie in truse compacte. In magazinele de specialitate, poti gasi seturi cu scule de mana necesare in orice gospodarie si potrivite pentru o gama larga de lucrari, de la amenajare interioara si pana la instalatii. La toate acestea, poti adauga si echipamentul corespunzator: genunchiere, manusi de protectie, halat.

La capitolul unelte de gradina, iti poti alcatui stocul in mod similar. Daca ai o curte mica, iar lucrul pe langa casa nu te atrage in mod deosebit, atunci, in mod sigur, o trusa cu unele de baza va fi tot ce ai nevoie. Daca, dimpotriva, gradinaritul e unul din hobby-urile tale, iar pe langa casa ai cultivat si pomi fructiferi, si legume, si vita de vie, atunci vei avea nevoie de intrumente potrivite sa le ingrijesti.

Unelte gradinarit

Pentru prima varianta, alege cu incredere unelte de mana precum: o sapa, o grebla, o lopata, cateva ustensile pentru indepartarea buruienilor, un foarfece de gradina, o secera, o sapaliga, un faras metalic de dimensiuni mai mari, o galeata sau un cos. Nu uita sa adaugi si o lopata speciala pentru indepartarea zapezii. Toate aceste unelte isi pot gasi loc cu usurinta in garaj sau in camara.

Daca te gandesti ca ti-ar placea sa practici gradinaritul la scara mica, cat sa-ti asiguri macar cateva plante aromatice crescute cu mana ta, recomandarea noastra este sa mizezi pe kit-urile de cultivare, alcatuite din ustensile precum: un plantator, o lopata de sadit, un cultivator mic de gradina. Pe masura ce tu devii mai priceput in manuirea lor, iar gradina ta se extinde, poti sa-ti diversifici colectia de unelte cu unele mai sofisticate.

Daca esti deja un gradinar priceput, care le poate da sfaturi si altora, atunci cu siguranta in arsenalul tau se gasesc scule precum: cazma, tarnacop, harlet, stropitoare, diverse tipuri de scafe: pentru buruieni, pentru flori, pentru transplantat, mai multe modele de foarfeci: pentru vie, pentru gazon, pentru pomi. Vei folosi, practic, unelte specializate pentru fiecare operatiune, ca un adevarat expert. Vei avea o grebla pentru iarba si una pentru adunat frunzele. Iti vei petrece, cu siguranta, mult timp in gradina, dar, la sfarsitul fiecarei zile te vei bucura de rezultatele muncii tale.

Unelte pentru gradina

In final, indiferent de ce tip de mester sau gradinar esti, noi iti dorim multa inspiratie in alegerea uneltelor potrivite!

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button