Ghid amenajareProiecte

Construcție fără autorizație: în ce condiții se poate efectua și pentru ce tipuri

Există mai multe situații în care poți să începi o construcție în perimetrul casei fără autorizație. Asta înseamnă că o poți ridica după propriile idealuri, în locul pe care îl consideri adecvat, dar cu materialele și pașii necesari care te ajută să obții un lucru bine făcut. 

În continuare, îți prezentăm despre ce fel de construcții este vorba și cadrul legal prin care poți construi fără autorizație, mai ales cu noile reguli de construcție emise.

  • Construcție fără autorizație: cadrul legal
  • Ce poți construi fără autorizație de construcție
  • Case fără autorizație: cum le construiești
  • Fundație fără autorizație: ce se întâmplă când o ridici
  • 5 aspecte de luat în calcul pentru a construi pe un teren intravilan

Construcție fără autorizație: cadrul legal

Autorizațiile pentru construcții sunt, de cele mai multe ori, greu de obținut, pentru că trebuie analizate aspecte ce țin atât de construcție, cât și de spațiul în sine. Cu toate astea, unele construcții din curte se pot realiza fără autorizație, așa cum reiese și din Legea 50/1991

În cadrul acestei legi sunt prevăzute o serie de lucrări care pot fi executate fără a avea nevoie de autorizație. Acestea pot include reparații la împrejmuiri, când nu se schimbă forma și materialele utilizate.

Legea construcțiilor fără autorizație a fost schimbată și introduce noi formalități în ceea ce privește autorizațiile de construire, dar și unele reglementări speciale în ceea ce privește cererea de anulare a autorizației de construire.

Ce poți construi fără autorizație de construcție

Legea construcțiilor fără autorizație a fost modificată de-a lungul timpului, astfel au fost simplificate procesele de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării și teritoriul construcțiilor. 

Lista completă a lucrărilor de construire care pot fi executate fără o autorizație de construcție, cu respectarea reglementărilor urbanistice vechi și noi în vigoare, este următoarea:

  • Construirea de împrejmuiri noi prin desființarea celor existente doar prin respectarea reglementărilor urbanistice aplicabile;
  • Înlocuirea acoperișului existent în aceeași formă sau prin reconfigurare și înălțare cu maximum 0,50 m;
  • Lucrări de amenajare în podurile existente;
  • Renovarea și extinderea bucătăriei și a băii;
  • Închiderea în mod unitar a logiilor și balcoanelor;
  • Lucrări de reabilitare energetică unitară sau a acoperișului;
  • Reparații la împrejmuiri, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate;
  • Reparații la acoperișuri, învelitori sau terase;
  • Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară;
  • Reparații și înlocuiri de tâmplărie exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei, inclusiv în situația în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări;
  • Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit și ale coșurilor de fum aferente;
  • Tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje interioare, precum și pardoseli interioare;
  • Reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje exterioare, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
  • Reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare, precum și reparații la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății;
  • Montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;
  • Lucrări de întreținere curentă, întreținere periodică și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente;
  • Modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare;
  • Lucrări de construcții funerare subterane și supraterane;
  • Lucrările de întreținere periodică și reparațiile curente la infrastructura sistemului național de gospodărire a apelor cu rol de apărare împotriva inundațiilor.

Prin urmare, poți construi un garaj din lemn fără fundație, construcții provizorii fără autorizație sau mansarde pod fără autorizație, dacă acestea se includ în cele menționate mai sus. 

Se poate să primești o amendă pentru schimbare acoperiș, dacă procesul nu respectă întocmai forma inițială. Dacă îți propui să faci o lucrare mai complexă, atunci ai nevoie de o autorizație schimbare acoperiș.

👉 Renovarea unui acoperiș poate fi un proces cu multe întrebări despre rezultatul final. Descoperă mai multe despre ce înseamnă renovarea unui acoperis, de la tipurile de lucrari, pana la pretul estimativ si materialele recomandate.

Acum că ai aflat care sunt principalele construcții fără autorizație, îți prezentăm concret și câteva tipuri de construcții. Ele sunt anumite anexe gospodărești fără autorizații, garduri sau alte intervenții ușoare.

Anexe gospodărești

Când spui anexe gospodărești, te gândești la construcțiile amplasate în imediata vecinătate a casei, cu caracter definitiv sau provizoriu. Acestea pot fi foișoare, depozite, magazii sau unele bucătării de vară. 

Înainte de a începe, pentru ca ele să fie construite fără autorizație, reține faptul că acestea nu trebuie să aibă fundație sau pereți, deoarece astfel de anexe intră în categoria celor care au nevoie de autorizație de construire.

Conform noilor reglementări, poți avea o construcție fără autorizație pe teren privat cu câteva excepții: construcția/anexa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați. Astfel, o anexă se poate încadra și la extindere casă fără autorizație.

Înainte de asta, trebuie să trimiți o notificare către autoritățile locale în care să explici planurile de construcție, dar fără vreun act juridic propriu-zis.

Garduri fără autorizație

Poți construi un gard fără autorizație, dacă acesta nu are fundație. Dacă îți dorești un gard care presupune stâlpi înfipți în pământ, acest lucru se poate realiza fără autorizație de construire, pentru că pot fi mutați ușor, le fel cum sunt și gardurile vii, dar și următoarele tipuri de gard fără autorizație:

  • gard din beton;
  • gard din stâlpi metalici din țeavă rectangulară;
  • gard din lemn;
  • gard din cărămidă;
  • gard din sârmă.

Construcții ușoare fără autorizație

Se poate ridica o construcție fără acordul vecinilor, dacă aceasta face parte din categoria construcțiilor ușoare, adică cele care au drept scop acoperirea unor mici terenuri. 

Poți face o împrejmuire teren fără autorizație, numai dacă respectiva construcție este gândită să fie ușor demontabilă în viitor. Sau poate fi un foișor pe care să-l folosești doar vara, de aceea nu vei avea nevoie de autorizație construcție foișor, pentru că îl poți demola ușor.

demolare fara autorizatie

Case fără autorizație: cum le construiești

Dacă locuiești în mediul rural, poți să construiești o anexă sau o casă fără autorizație de construcție, însă trebuie să respecți câteva condiții: casa/anexa trebuie să aibă doar parter și o suprafață de 150 de metri pătrați. De altfel, dacă locuiești la bloc și vrei să îți închizi balconul, poți să o faci doar cu o notificare către primărie, la fel cum este realizabilă și construirea unui garaj.

Construcție fără fundație la case

Există și altfel de case pe care le poți ridica fără autorizație, care au o construcție fără fundație. Ele sunt următoarele:

  • Case mobile: o construcție casă fără autorizație posibilă este o casă cu roți, care este diferită față de o rulotă. O casă cu roți poate fi transportată cu ajutorul unui autoturism și pentru a o avea fără autorizație, este recomandat să fie înmatriculată. 

Dacă vrei să o construiești, ai nevoie de un șasiu cu roți, pentru ca legea să o considere mobilă. 

  • Case realizate din containere: tot din seria lucrări fără autorizație de construire, pentru că nu necesită fundație. 

Inițial, acestea erau construite din containere marine folosite pentru transportul de marfă. Astăzi se construiesc tot mai des și sunt clasificate în funcție de dimensiuni (container standard sau înalt), după numărul de containere, stil (A-frame, cu aspect loft, tiny house, terasă, garaj sau mai multe etaje) și acoperiș (plat, de țiglă, verde). 

După cum am precizat, pentru astfel de case nu ai nevoie de o autorizație de construire de la primărie, însă, în funcție de caz, s-ar putea să fie nevoie de o autorizație de amplasare. 

👉 Construcția unei case este un proces care implică mulți pași, de aceea poți să-ți schimbi planurile către o casă de renovat. Descoperă ce presupune renovarea unei case vechi, de la preț, până la avantajele oferite.

Fundație fără autorizație: ce se întâmplă când o ridici

Unele construcții necesită autorizație în ceea ce privește construirea lor, fără abatere de la lege. Legea 50/1991 prevede foarte clar ce se poate întâmpla dacă vrei să ridici o fundație fără autorizație, pentru a nu fi luat în vedere pentru construcții ilegale. Poți primi o amendă de lipsă autorizație construcție și fapta poate fi constatată de angajații din cadrul departamentului de Urbanism al primăriei care trebuia să emită autorizația.

Odată emis acest proces verbal de sancționare, ești obligat ca într-un termen rezonabil să intri în legalitate, obținând toate autorizațiile necesare. În cazul în care nu respecți termenii pentru a intra în legalitate, autoritățile te pot obliga să demolezi construcția pe banii tăi, fie că este o anexă lipită de casă sau case fără proiect.

Demolare fără autorizație

Acum că ai aflat ce înseamnă să construiești fără autorizație, trebuie să ai în vedere și ce înseamnă o demolare fără autorizație. Dacă nu ai autorizație de demolare și riști să faci această operațiune de unul singur, este important să știi că o demolare construcție fără autorizație poate fi considerată infracțiune.

Aceste sancțiuni sunt prevăzute în Legea 50/1991, la fel cum sunt constituite contravenții și nerespectarea cerințelor impuse de autorități sau proiectul tehnic, cum și depășirea termenului autorizației.

👉 Indiferent dacă este un garaj fără autorizație sau o casă în sine, trebuie să știi și ce înseamnă instalația corect efectuată. Descoperă mai multe despre ce inseamna instalatia electrica a unei locuințe.

autorizatie constructie

5 aspecte de luat în calcul pentru a construi pe un teren intravilan

După ce ai aflat ce înseamnă o autorizație de demolare și construire, reguli de construcție pentru casă și alte acte de construcție casă, este momentul să afli și câteva aspecte de luat în calcul pentru a construi pe un teren intravilan. 

Pentru a construi pe un teren intravilan, este vital să soliciți Extrasul de Carte Funciară de la notar sau de la Oficiul local de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Toate acestea sunt necesare pentru a clarifica situația juridică a terenului.

Celălalt pas ar fi obținerea Certificatului de Urbanism, care oferă detalii despre identitatea proprietarului terenului, situarea sa în intravilan sau în afara sa, încadrarea terenului în zonă, riscurile naturale existente și alte aspecte. 

Pe lângă toate acestea, există și alte aspecte pe care să le ai în vedere pentru a construi pe un teren intravilan, înainte de a obține autorizație construcție casă, cum ar fi:

  1. Aspecte legate de dimensiune

Suprafața minimă pentru care se oferă autorizație de construire este de 150 mp pentru clădirile înșiruite și 200 mp pentru cele amplasate izolat sau cuplate. Deschiderea la stradă trebuie să fie de minimum opt metri pentru clădirile înșiruite și de minimum 12 pentru cele izolate sau cuplate. Pentru celelalte detalii, trebuie să ai în vedere autorizații necesare firmă de construcții înainte de a te apuca de treabă și de a construi casa mult visată.

  1. Aspecte legate de zonă


Zona unde este încadrat terenul intravilan este menționată în Certificatul de Urbanism. De exemplu, un teren care este amplasat într-o zonă protejată este neconstruibil, iar schimbarea destinației nu este posibilă. Prin urmare, există reguli stricte și interdicții temporare sau permanente de construire, pentru a menține integritatea mediului.

  1. Aspecte legate de utilități

Când ai un teren și demonstrezi posibilitatea de racordare la canalizare, energie electrică, apă, gaze naturale, ai șanse mai mari să primești autorizație de construcție. Înainte de a primi autorizația, poți solicita extinderea rețelei publice de distribuție.

  1. Aspecte legate de calitatea solului

Pentru a construi o casă pe un teren, este esențial să cunoști și detaliile legate de caracteristicile solului terenului, pentru că detaliile despre condițiile de fundare, dimensiunile și tipul construcției depind de calitățile pământului.

  1. Aspecte legate de împrejurimi

Alte aspecte importante sunt legate de absența unor surse, în vecinătate, producătoare de noxe, zgomote puternice sau vibrații. De asemenea, trebuie să ai în vedere și facilitarea accesului rapid la servicii medicale, educaționale și nu numai, necesare unui trai decent.

👉 Descoperă pe Storia ce teren intravilan se potrivește nevoilor și așteptărilor tale, pentru construcția visurilor tale

Prin urmare, așa cum ai observat, există anumite construcții pe care le poți ridica fără autorizație, la tine acasă, cum ar fi o construcție anexă lipită de casă, cât și alte extinderi construcții existente. Așadar, înainte de a face schimbări, citește legislația în vigoare și legea construcțiilor, pentru a putea face schimbările în termeni legali, fără a fi nevoit să intri în contact cu legea, chiar dacă este o casă pe piloni sau o autorizație construcție garaj. 

Back to top button