Ghid imobiliar

Care sunt avantajele și dezavantajele apartamentului la ultimul etaj

Dacă ești în căutarea unui apartament de vânzare sau a unuia de închiriat, cel mai probabil ai observat că anunțurile imobiliare pentru cele aflate la ultimul etaj nu au întotdeauna un succes foarte mare. Acest lucru este cauzat de faptul că există o idee preconcepută despre faptul că apartamentele la ultimul etaj vin la pachet doar cu dezavantaje. Însă, acest lucru nu este deloc adevărat. Există o mulțime de beneficii unice ale unei locuințe la ultimul nivel și este important să le iei pe toate în considerare înainte de a respinge această soluție.

Preconcepțiile îi determină pe cei mai mulți cumpărători să evite locuințele amplasate la ultimul nivel al unui bloc, dar lucrurile s-au schimbat semnificativ pe piața imobiliară în ultimii ani. Majoritatea blocurilor au fost reabilitate, iar problemele pentru care erau ocolite aceste apartamente nu mai sunt valabile. În plus, acestea au uneori un preț mult mai mic decât cele aflate la etajele inferioare. 

Care sunt avantajele unui apartament la ultimul etaj 

Reticența față de apartamentele aflate la ultimul etaj vine din faptul că blocurile vechi, de exemplu, cele construite înainte de 1990, nu erau foarte bine izolate și există riscul ca în timpul ploilor apa să se infiltreze prin tavan. În plus, în timpul verii, căldura devenea greu de suportat într-un apartament la ultimul etaj, mai ales în blocurile înalte.

Aceeași preconcepție se aplică și apartamentelor aflate la parter. Apartamentele aflate la un etaj intermediar erau cele mai căutate, pentru că ofereau siguranță și nu exista riscul de frig sau căldură excesivă.

Însă, apartamentele de la ultimul nivel prezintă avantaje unice pe care cei ce își caută o casă nu le pot trece cu vederea, mai ales dacă sunt puse în valoare încă din anunțul imobiliar sau la momentul vizionării. În majoritatea cazurilor, clienții mai reticenți care doresc să cumpere un apartament la ultimul etaj își schimbă complet părerea atunci când vizionează un bloc bine întreținut și izolat.

Printre cele mai importante avantaje ale unui apartament la ultimul etaj se numără lipsa vecinilor de deasupra, ceea ce înseamnă în primul rând liniște, și absența riscurilor de inundație sau a altor probleme inerente traiului la bloc.

Accesul la terasa blocului se face ușor, iar majoritatea viitorilor proprietari apreciază priveliștea pe care o oferă ultimul etaj, un beneficiu din ce în ce mai căutat de cei care vor să vadă luminile orașului de la înălțime.

Dacă deja vizualizezi cum va arăta viitorul tău apartament, priveliștea și terasa de la ultimul etaj ar putea fi ocazia ideală de a amenaja casa in stil mediteranean.

Aerul este mult mai curat la etajele superioare, mai ales la ultimul etaj dintr-un imobil înalt, apartamentele sunt mult mai luminoase, în absența copacilor care să obtureze pătrunderea luminii, iar praful de pe stradă nu ajunge atât de sus.

De cele mai multe ori, prețul unui apartament la nivelul superior este mai mic decât cel al altor locuințe, ceea ce poate fi argumentul decisiv atunci când vine vorba despre decizia de cumpărare sau de închiriere. Diferența de preț este semnificativă, iar acești bani pot fi direcționați către alte avantaje ale unui apartament la ultimul etaj: o suprafață mai mare, o zonă mai bună sau alegerea unui mobilier mai scump.

Imobilele noi sunt izolate termic, iar lifturile funcționează până la ultimul nivel. Clienții care sunt în căutarea unui apartament la ultimul etaj intr-un bloc nou apreciază avantajele unei astfel de alegeri, iar dezvoltatorii imobiliari concep blocurile noi astfel încât să diferențieze aceste apartamente. La ultimul nivel se află în general o locuință de tip penthouse, cu terasă și priveliște deosebită, avantaje apreciate de unii cumpărători.

Apartamentele aflate la ultimul etaj au aceeași compartimentare ca cele aflate la parter sau la un etaj intermediar, așa că din acest punct de vedere alegerea se face după aceleași criterii.

Ce dezavantaje au apartamentele aflate la ultimul etaj 

Dacă ai ajuns până aici și ești aproape convins că un apartament la ultimul etaj este soluția locativă ideală pentru tine, este bine să știi că există și câteva dezavantaje.

Apartamentele de la ultimul etaj sunt în contact direct permanent cu vremea de afară și condițiile meteo, iar în cazul în care blocul nu este izolat bine, este posibil ca vara să resimți în casă aproximativ tot atâtea grade câte sunt și afară, chiar dacă pornești aerul condiționat. De asemenea, iarna este posibil să fie nevoie de soluții suplimentare de încălzire.

În cazul unui imobil cu mai multe etaje, nu vei putea urca pe scări, mai ales dacă ai ceva mai greu de transportat, așa că va trebui să folosești liftul. Acesta ar putea fi un dezavantaj, ceea ce înseamnă că nu vei face deloc mișcare, mai ales după multe ore petrecute la birou și în trafic.

Chiar dacă blocul a fost remediat și izolat de curând, este posibil ca lucrările să nu fie făcute la standardele corespunzătoare. Izolația precară poate duce la infiltrații și igrasie, pentru că între perete și terasa blocului se creează condens sau apa se infiltrează prin crăpături.

În blocurile vechi, apa caldă poate ajunge mult mai greu la etajele superioare, ceea ce poate fi frustrant dacă te grăbești sau dacă ai venit din frigul de afară cu gândul la un duș fierbinte.   

Dacă ai decis să alegi un apartament la ultimul etaj, fie pentru cumpărare sau în chirie, ar fi bine să verifici înainte starea acoperișului exterior și a pereților, pentru a vedea dacă există deteriorări care vor afecta direct calitatea apartamentului.

Alegerea unui apartament la ultimul etaj într-un bloc vechi poate fi o provocare, de aceea este bine să știi care sunt criteriile după care să evaluezi riscurile unei cladiri pentru a alege în cunoștință de cauză și pentru a elimina încă de la început toate riscurile.

Alegerea etajului la care vrei să locuiești este o decizie dificilă, mai ales dacă intenționezi să cumperi un apartament sau să stai în chirie pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul locuințelor la ultimul etaj, există o mulțime de avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare, de aceea, este recomandat să faci o listă cu toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească viitorul tău apartament, pentru a putea lua mai ușor o decizie.

Sursa foto: Shutterstock

Ultima editare: 12 iulie 2022
Back to top button