Ghid imobiliar

TVA imobiliare 2022: cât plătești pentru achiziția unui apartament

Achiziția unei locuințe, fie prin credit, fie cu plata cash, presupune cheltuirea unei sume considerabile de bani, cu atât mai mult cu cât prețul total al locuinței conține prețul efectiv, la care se adaugă și taxa pe valoare adăugată (TVA). 

Descoperă în continuare ce criterii trebuie să îndeplinești ca să te încadrezi la plata unui TVA redus de 5% și când ești nevoit să plătești TVA de 19%.

TVA locuințe: ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a te încadra la TVA redus

Începând cu anul acesta, românii pot să achiziționeze case sau apartamente în valoare de până la 700.000  lei, cu TVA 5%. Acest plafon a fost stabilit ca echivalent a 140.000 euro în lei, la cursul euro comunicat de către BNR la data de 1 ianuarie 2022.

Persoanele care vor să beneficieze de TVA locuințe 2022 de 5% trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • beneficiarii pot fi doar persoane fizice. În cazul tranzacțiilor realizate între persoane juridice, se calculează un TVA de 19%, chiar dacă celelalte condiții sunt respectate. 
  • valoarea locuinței achiziționate este de maximum 700.000  lei;
  • suprafața utilă este de maximum 120 metri pătrați, excluzând anexele gospodărești. Casa pe care o achiziționezi poate să aibă și 140 de metri pătrați construiți. Atât timp cât suprafața utilă este mai mică de 120 metri pătrați, tot te încadrezi la TVA redus.
  • locuința trebuie să poată fi locuită imediat după cumpărare.

👉Descoperă un apartament cu 3 camere in Brasov, cu o suprafață utilă de 92.7 metri pătrați, și bucură-te de o panoramă deosebită în fiecare zi!

Se poate cumpăra locul de parcare cu TVA 5%?

În general, cota de TVA pentru locul de parcare se calculează la 19%, însă există și situații în care acesta este prevăzut și considerat ca o anexă a apartamentului. În situația din urmă, se aplică o cotă de TVA de 5%, dacă prețul apartamentului și al locului de parcare se încadrează în pragul OUG. 

TVA standard de 19%

Acum că am clarificat care sunt situațiile în care beneficiezi de TVA de 5%, iată câteva detalii utile, referitoare la TVA-ul standard de 19%:

  • acesta se aplică începând cu achiziția celei de-a doua locuințe cu o valoare cuprinsă între 450.000 lei și 700.000 lei;
  • acesta se aplică și pentru locuințele a căror valoare depășește 700.000  lei.

Care e diferența dintre TVA locuințe 2021 și TVA locuințe 2022. Scurt istoric.

În anul 2020, s-a hotărât aplicarea unui TVA de 5% pentru locuințele cu o valoare maximă de 700.000  lei. Această lege avea să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

În anul 2021, Guvernul a decis ca TVA-ul de 5% pentru locuințele cu o valoare maximă de 700.000 lei să fie amânat pentru anul următor, în anul 2021 plafonul fiind de 450.000 lei.

În ianuarie 2022 a intrat în vigoare cota de TVA 5% pentru locuințele cu valoare maximă de 700.000 lei. 

Principala modificare în 2022 vs. 2021 în ceea ce privește legea TVA pentru imobiliare ține de plafonul maxim până la care este aplicată cota de taxare redusă. Astfel, dacă în 2021 plafonul era de 450.000 lei, în 2022 valoarea maximă a unei locuințe nu trebuie să depășească 700.000 lei.

În prezent, în funcție de prețul de achiziție, există următoarele situații:

  • pentru apartamentele a căror valoare se încadrează în vechea lege TVA din 2021, adică au prețuri mai mici de 450.000 lei, beneficiezi de taxa de TVA de 5% și poți achiziționa oricâte proprietăți dorești, indiferent de vechimea lor.
  • în cazul proprietăților imobiliare cu valori cuprinse între 450.000 lei și 700.000 lei, vei putea beneficia de TVA 5% doar o singură dată per individ sau familie și doar pentru locuințe noi. Limita de o tranzacție per cumpărător se aplică de la 1 ianuarie 2022, fără a lua în considerare tranzacțiile din anii anteriori.

Cine plătește TVA la cumpărarea unui apartament

În cazul în care te întrebi cine plătește TVA-ul la cumpărarea unui apartament, ei bine, clientul, adică viitorul proprietar este cel care suportă costul TVA-ului. Acesta este înscris în contractul de vânzare-cumpărare și poate fi de 5% sau de 19% din valoarea totală a imobilului, în funcție de situația în care te încadrezi.

👉Descoperă un apartament decomandat cu 2 camere in Bucuresti. Situat într-un ansamblu rezidențial, apartamentul se predă complet finisat și dotat cu echipamente moderne.

Cine suportă diferența de TVA în situația în care ANAF consideră că nu au fost îndeplinite toate criteriile pentru a beneficia de TVA redus?

Notarii au obligația de a declara semestrial autorității fiscale teritoriale toate tranzacțiile de proprietăți imobiliare efectuate de persoanele fizice din patrimoniul personal, chiar și pe cele sub 450.000 lei. 

Astfel, autoritățile fiscale au la dispoziție toate instrumentele necesare de verificare a tranzacțiilor și au ocazia de a interveni, atunci când situația o impune.

Există 2 situații în care cota TVA poate fi aplicată greșit:

  • cumpărătorii sau vânzătorii sunt în necunoștință de cauză și nu sunt suficient de bine informații referitor la criteriile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cota TVA redusă;
  • cumpărătorii sau vânzătorii cunosc criteriile care trebuie îndeplinite, dar își asumă riscurile la care se supun prin aplicarea unui TVA redus, atunci când nu respectă toate criteriile.

Potrivit Codului Fiscal, vânzătorul are responsabilitatea de a reține TVA-ul și de a-l vira statului. Astfel, în mod normal, lui îi revine responsabilitatea de a aplica în mod corect cota TVA. Prin urmare, dacă o cotă TVA aplicată este greșită, vânzătorul ar trebui să plătească diferența.

Cu toate acestea, există cazuri în care dezvoltatorii tind să includă în contractele de vânzare-cumpărare clauze prin care transferă riscul de plată a cotei suplimentare de TVA cumpărătorului. 

Din acest motiv, este bine ca persoanele care achiziționează o locuință să fie atente la clauzele incluse în contractul de vânzare-cumpărare.

Legea TVA imobiliare în 2023

Dacă în prezent există posibilitatea achiziției mai multor locuințe cu valoare de până la 450.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023, cota de 5% TVA se va aplica pentru achiziția unei singure locuințe, cu un preț de cel mult 600.000 de lei. 

Această modificare este valabilă pentru locuințele care vor fi achiziționate începând cu 2023. 

În situația în care, un proprietar semnează anul acesta un antecontract de vânzare-cumpărare ce are în vedere un imobil a cărui valoare se încadrează în actualul plafon de 700.000 de lei, va achita un TVA de 5%, chiar dacă tranzacția finală va fi efectuată în 2023, când intră în vigoare noile reglementări fiscale. 

Pentru a ține evidența noilor tranzacții din 2023, a fost prevăzută înființarea Registrului achizițiilor de locuințe cu cota de TVA 5%. Conform procedurii stabilite de ANAF, începând cu 1 ianuarie 2023, acesta se completează și se consultă de către notarii publici, astfel că nu crește responsabilitatea proprietarilor de locuințe.

Toate aceste imodificări au fost citate în Ordinul nr. 2.053 din 1 noiembrie 2022, emis de ANAF și publicat în Monitorul Oficial.

5 criterii de care să ții cont când achiziționezi un apartament

cum achizitionezi un apartament

Atunci când cumperi un apartament de care să te poți bucura mult timp de acum încolo, este bine să fii atent la mai multe criterii. Iată-le pe cele mai importante:

  • localizarea imobilului. Localizarea apartamentului în zone cheie din oraș este unul dintre cele mai importante criterii care decid dacă achiziția este una avantajoasă sau nu. 

Atunci când imobilul pe care îl achiziționezi are acces facil la mijloace de transport, este în apropierea unor supermarketuri, a unor farmacii sau cafenele, acest lucru contribuie mult la desfășurarea activităților zilnice într-un mod cât mai confortabil.

👉 Descoperă oferta noastră de apartamente construite in ansambluri rezidentiale.

  • amplasarea apartamentului. În ceea ce privește amplasamentul unui apartament într-un bloc, cele situate la demisol sau la mansardă au, de obicei, un preț mai mic decât cele situate la parter sau la etajele superioare. 

Cu toate acestea, cele mai căutate apartamente sunt cele de la etajele intermediare, precum etajele 2 sau 3.

  • calitatea construcției și eficiența termică. Înainte de a achiziționa un apartament, interesează-te din ce material este construit imobilul și cum este izolat. 

Blocurile din cărămidă, de exemplu, izolează termic foarte bine și sunt rezistente la umezeală, în timp ce structurile cu pereți din beton au proprietăți ignifuge, însă nu îți permit să faci modificări la modul în care este compartimentat apartamentul.

  • amenajarea spațiului. Modul în care este amenajat apartamentul reprezintă, de asemenea, un criteriu important, care transformă un simplu apartament în „acasă”. Cele mai căutate apartamente sunt cele cu un design modern, care să nu încarce prea mult spațiul. 

Totodată, este indicat ca apartamentul să dispună de toate dotările necesare unui stil de viață confortabil, precum: mașină de spălat, TV, aparat de aer condiționat, etc. Există și posibilitatea de a achiziționa un apartament care nu este mobilat; în acest mod, îl poți amenaja în funcție de gusturile și nevoile tale.

  • vizionează mai multe apartamente. De multe ori, se poate întâmpla ca primul apartament pe care îl vezi să corespundă în mare parte nevoilor și bugetului tău, însă, chiar și atunci, este recomandat să vizionezi mai multe apartamente. 

Pentru a putea face acest lucru, poți să folosești un site de anunțuri imobiliare cu filtre eficiente, precum Storia.ro, care să te ajute să identifici exact apartamentele care corespund nevoilor tale, sau poți să apelezi la un broker de imobiliare, care să îți propună mai multe opțiuni, în funcție de ceea ce îți dorești.

Procesul de achiziție a unui apartament nu este unul dificil, atunci când știi ce îți dorești și ești suficient de informat atât cu privire la reglementările legale, cât și la diversele aspecte importante de avut în vedere la orice achiziție a unui imobil.

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button