Chiriaș

Factori care influențează prețul unei chirii

Vrei să te muți în chirie sau ai chiar tu un apartament pentru care trebuie să stabilești o ofertă și nu știi exact ce prețuri se cer în momentul actual? Ei bine, în articolul acesta îți oferim câteva direcții și îți prezentăm pe scurt care sunt principalii factori care decid valoarea unei chirii. Iată care sunt cele patru elemente de care trebuie să ții cont: 

Evoluția pieței imobiliare

Chiar dacă este un fel de „lege nescrisă”, prețul unei chirii se aliniază unui preț general, valabil într-o anumită perioadă, într-o anumită țară, oraș, regiune. De exemplu, studiul Housing price statistics – house price index, realizat de cei de la Eurostat compară prețul locuințelor și al chiriilor din 2007 cu cel din 2019 și demonstrează faptul că, în medie, prețul acestora la nivel european a crescut cu aproape 20%. Conform statisticii, în România, creșterea este chiar mai mare – aproximativ 55%, explicația fiind dată, în principal, de creșterea valorii euro. La finalul anului 2007, cursul de schimb era de 3,6 RON pentru 1 EURO, în timp ce la finalul anului 2019,  1 EUR echivala cu 4,7 RON. Așadar, putem spune că valoarea euro poate fi unul dintre factorii care influențează prețul unei chirii în România.

evolutia pietii imobiliare

Orașul și zona în care se află proprietatea

Un lucru bine știut este faptul că valoarea chiriei este influențată de zona în care este amplasată locuința. De exemplu, conform statisticilor noastre, în luna Septembrie, 2019, piața din județul Cluj era cea mai scumpă. Suma medie pentru închirierea unui apartament de două camere era de aproximativ 444 de euro. După Cluj, următorul loc era ocupat de București, cu un preț de aproximativ 435, pe locul al treilea era Timiș, cu 370 euro, iar pe locul patru se situa Brașovul cu 367 euro. 

Vezi toate ofertele pentru APARTAMENTE DE INCHIRIAT, BRASOV

„Podiumul” era urmat de Timișoara și Iași, unde chiria era puțin mai mică decât cea din Brașov. În plus, în orașele mari, prețul chiriei poate varia și în funcție de prestigiul cartierului în care se află proprietatea, dar și vecinătățile, de distanța pe care o ai față de centrul orașului sau de mijloacele de transport în comun. În București, spre exemplu, chiria poate fi diferită de la un sector la altul, de la un cartier la altul. Dacă dorești să stai într-un apartament de la balconul căruia să admiri Calea Victoriei sau Piața Unirii, poți da și cu 100-200 de euro mai mult decât un apartament din Rahova. Pe site-ul nostru găsești oferte de apartamente cu două camere, situate atât pe Bulevardul Unirii, la 550 euro, cât și în Cotroceni, la 380 euro pe lună. Depinde ce buget îți propui să aloci chiriei lunare și de ce facilități ai nevoie. 

Vezi toate ofertele noastre pentru APARTAMENTE DE INCHIRIAT, BUCURESTI

Dotările și confortul locuinței 

dotarile si confortul locuintei

O locuință proaspăt renovată, complet utilată, cu parchet, gresie și mobilă modernă va fi închiriată la un preț mai mare decât un apartament în care nu s-a investit deloc în ultimii zece ani. De asemenea, o proprietate cu toate dotările și cu un aspect îngrijit, curat, cu pereții proaspăt zugrăviți, dar nu ultramodernă, va fi dată la un preț mai mare decât o locuință cu aspect învechit, care are nevoie de multe îmbunătățiri. 

Citește și Drepturile chiriasului – Ghid util

Vechimea proprietății

Este clar că o locuință aflată într-un bloc vechi, cu „bulină roșie” sau cu risc seismic ridicat, va avea o chirie mult mai mică decât o proprietate aflată într-o clădire nouă. Diferența poate ajunge și la 90-100 de euro, în funcție de oraș. Lista imobilelor expertizate tehnic din punctul de vedere al riscului seismic, încadrate în clasa I de risc, poate fi studiată pe site-urile primăriilor sau pe site-ul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Fie că vrei să închiriezi un apartament sau să îl dai chiar tu în chirie, urmărind acești patru factori vei putea stabili prețul corect. Pentru mai multă claritate, poți studia și ofertele de pe site-ul nostru, unde găsești informații legate de preț, zonele în care sunt amplasate apartamentele, modul în care sunt compartimentate și ce utilități au.

Ultima editare: 06 august 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button