Proiecte

Cum să scapi de alergenii din casa ta

Locuința ta trebuie să fie un spațiu sigur, în care te întorci pentru relaxare și momente alături de cei dragi, așa că alergenii nu au ce căuta în locurile în care tu te odihnești, mănânci sau îți faci igiena corporală. Există mai mulți factori care îți pot provoca alergii, așa că trebuie să păstrezi curățenie pentru cât mai mult timp. Cum știi că ai trecut în revistă toate zonele din casă și, în acest fel, vei fi ferit de orice posibilă afecțiune cauzată de alergeni?

Șterge cât mai des praful

 

Pentru că este atât de simplu ca particulele de praf să pătrundă în apartamentul tău, chiar dacă folosești plase pentru insecte la geamuri, e nevoie să ștergi praful cât mai des cu putință, adică de cel puțin două ori pe săptămână. Folosește cârpe care rețin particulele de praf și spray special pentru suprafețele pe care le ai, adică lemn, sticlă sau piatră. Având proprietăți antistatice, spray-urile vor ține la distanță praful, iar tu nu vei mai strănuta atât de des.

 

Șterge pardoseala

Pe tălpile pantofilor cu care intrăm până în hol se prind diverse particule de plante, resturi sau pământ. Chiar dacă nu intrăm până în dormitor cu încălțările de stradă, putem ajunge cu ele până acolo călcând cu șosetele. Ar trebui să ștergi cu substanțe care dezinfectează cel puțin o dată pe săptămână, ca să nu riști să te îmbolnăvești.

Aspiră covoarele

Dacă locuiești într-un apartament închiriat, e foarte posibil să fi găsit pe jos când te-ai mutat o mulțime de covoare, pentru că proprietarul locuinței este îndrăgostit de ele. Din păcate, nu sunt decât o sursă de alergeni, pentru că atrag particulele și le rețin în țesătură. Alege să le scoți sau să le aspiri bine în fiecare săptămână, dar și să le speli cât de des poți, ca să fii sigur că ai eliminat microbii și praful. 

Spală rufele

Nu este indicat să porți o bluză mai mult de două zile la rând. Nici blugii nu trebuie să uiți să îi speli, chiar dacă nu par să se murdărească niciodată. Hainele rețin mulți alergeni și e posibil ca toată casa să îți fie curată, dar să uiți să pui rufele la spălat și asta să te irite la propriu. E posibil să tușești și să strănuți, dar să nu fi găsit motivul până acum. 

Curăță animalele

Dacă ai cățel, atunci când vii cu el de afară spală-l pe lăbuțe sau șterge-l cu șervețele umede, pentru că poate aduce praf sau pământ pe picioare, mai ales dacă se urcă pe canapea sau în pat. Și blănița sau părul animalelor de companie trebuie periat frecvent, pentru că praful se lipește foarte ușor de ele. 

Schimbă filtrele aerului condiționat

Unul din cele mai importante detalii de care nu toată lumea își aduce aminte este să schimbe filtrele de aer condiționat, care se umplu cu praf. Dacă nu ai mai folosit aerul de un sezon, mai mult ca sigur e plin de bacterii sau chiar mucegai, așa că, dacă nu vrei să ai afecțiuni pulmonare, în fiecare vară, înainte de a-l porni, curăță-l bine.

La început ți se vor părea multe de făcut, dar o singură zi pe săptămână pe care să o rezervi curățeniei ar putea să te salveze de multe afecțiuni de respirație, așa că nu neglija acest aspect, pentru ca familia ta să conviețuiască în siguranță.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button