Design ExteriorGhid amenajare

Amenajare terasă – pași de urmat, sfaturi utile și modele de inspirație

Terasa poate deveni o oază de liniște, în aglomerația și gălăgia pe care le asociem vieții cotidiene. Amenajarea terasei potrivit nevoilor, gusturilor și stilurilor preferate poate transforma un spațiu abia vizibil sau, practic, inexistent, în locul unde îți savurezi cafeaua și te bucuri de compania prietenilor sau a familiei. 

Indiferent că alegi zone de relaxare cu băncuțe, hamac sau balansoar, terasa reprezintă alegerea ideală pentru un spațiu în care să-ți încarci bateriile la sfârșitul zilei. Lasă-te inspirat de modelele de case cu terase de mai jos. 

  • Idei de amenajare terasă
  • Amenajarea terasei casei în funcție de caracteristicile sale
  • Modele de terase din lemn moderne
  • Materiale pentru terasa casei
  • Mobilier potrivit pentru terasa casei
  • Decorarea terasei
  • Construirea terasei lângă casă – etapele construirii

Idei de amenajare terasă

Atunci când te decizi să îți amenajezi terasa, este important să stabilești câteva aspecte funcționale. Trebuie să te decizi cum îți vei petrece timpul acolo. Va fi un loc pentru relaxare? Vei avea nevoie de șezlonguri sau de o canapea și de câteva fotolii comode? Dorești un loc pentru luat masa? Va fi nevoie de o masă și de câteva scaune din materiale rezistente la condițiile meteorologice? Dorești o terasă acoperită sau descoperită, deschisă sau închisă?

Mai mult, este indicat ca amenajarea terasei să meargă pe același stil și aceeași paletă de culori/texturi/materiale precum în restul locuinței, pentru a crea armonie. De asemenea, de alegerea stilului de amenajare depind designul terasei, modul de amenajare, funcționalitatea și obiectele de decor alese. În continuare, poți citi câteva informații despre amenajarea unor case cu terase moderne și rustice.

Idei amenajare terasă modernă

Terasa în stil modern înseamnă să combini texturi diverse cu detalii minimaliste, culori simple și mobilier modern, care îmbină designul și funcționalitatea. Poți alege culori vii sau chiar modele futuriste, dacă acest lucru este pe placul tău. Modernitatea poate însemna și folosirea unor nuanțe neutre, combinate cu obiecte de decor în culori puternice.

Evită să încarci inutil spațiul, alegând piese de mobilier simple, practice, cu elemente industriale. Stilul modern îți oferă o atmosferă relaxantă, iar acesta este pus foarte bine în evidență prin accesorii supradimensionate, paravane anti-vânt din materiale textile, perne decorative și culori puternice, folosite cu măsură.

terasa
amenajare terasa

Idei de amenajări terase rustice

Stilul rustic se bazează pe folosirea materialelor naturale, în combinație cu obiecte de decor tradiționale, care amintesc de casa bunicii de la țară sau de o cabană la munte, în mijlocul naturii. Amenajările unei terase rustice nu necesită neapărat un buget generos.

Lasă-te inspirat de natură și vei găsi piesele care se potrivesc pe terasa ta. Poți folosi o buturugă pe post de scaun sau de măsuță de cafea. O bancă veche poate fi recondiționată, iar vechea vitrină a bunicii poate fi curățată și vopsită, pentru a fi folosită ca spațiu de depozitare.

👉 Vrei să renovezi casa bunicii? Citește articolul Renovarea unei case vechi. Ce presupune, cat costa si ce avantaje poti avea pentru a afla informațiile de care ai nevoie, de la planul de consolidare până la autorizațiile necesare. 

Elementele definitorii ale amenajării rustice sunt lemnul, piatra naturală, inclusiv piatra de râu. Poți alege obiecte de decor cu aspect nefinisat, pentru a oferi un plus de autenticitate terasei rustice. Plantează flori în culori vii, plante cățărătoare și optează pentru decorațiuni cu motive folclorice sau elemente brodate.

Ca sursă de iluminat, poți alege lustre din lemn și fier forjat sau poți monta câteva felinare, pentru o atmosferă romantică și primitoare.

idei amenajare
idei amenajare terasa
terasa inchisa

Amenajarea terasei casei în funcție de caracteristicile sale

Amenajarea terasei se poate realiza în funcție de tipul său (la bloc, la casă, terase exterioare acoperite/descoperite, deschisă, închisă), de locul în care se află (terasă intrare casă, terasă pe balcon, terasă pe acoperiș etc.), în funcție de dimensiuni și formă și în funcție de funcționalități (pentru relaxare, loc de joacă, loc de luat masa). Citește mai jos despre amenajările terasei în funcție de caracteristicile sale. 

Amenajarea terasei casei în funcție de tip

Amenajarea terasei poate varia în funcție de tipul său. Astfel, există o serie de particularități specifice terasei la bloc, terasei la casă, terasei acoperite/descoperite și terasei deschise/închise. De exemplu, un model de terasă lipită de casă îți poate permite accesul direct din locuință. Despre toate acestea poți citi în continuare.

Idei de amenajare a terasei la bloc

Dacă ai apartamentul la ultimul etaj și ai deschidere la terasa de pe bloc, ești un norocos care se poate bucura de puțină liniște în aglomerația urbană. Poți alege să plantezi flori în ghivece sau pe o pardoseală special creată. Atunci când alegi plantele, optează pentru acelea rezistente la condițiile de mediu (ploaie, vânt puternic, îngheț, caniculă).

👉 Cauți un apartament cu spațiu pentru terasă? Pe Storia.ro ai acces la mii de anunțuri imobiliare pentru a alege apartamentul care se potrivește nevoilor și dorințelor tale. În plus, pe blogul Storia.ro poți descoperi idei pentru amenajarea spațiului tău. 

Dacă terasa la bloc este descoperită, este necesar să acorzi mai multă atenție pardoselii. Aceasta trebuie să reziste bine schimbărilor de vreme, inclusiv înghețului din sezonul rece. Lemnul compozit este unul dintre materialele cele mai folosite în spațiile externe; acesta seamănă cu lemnul și este rezistent la schimbările de temperatură. În general, lumea alege îmbinarea spațiului de relaxare cu o mini grădină, care ajută la reîncărcarea bateriilor după o zi grea.

terasa deschisa
terasa moderna
terasa amenajata
stiluri terasa

Idei de amenajare a terasei la casă

Dacă terasa nu a fost proiectată de la începutul construcției, trebuie să te decizi, mai întâi, dacă vrei să o amplasezi ca prelungire directă a casei sau separat.

👉 Te gândești să te muți de la bloc la casa cu terasă? Intră pe Storia.ro și accesează anunțuri imobiliare de la proprietari, agenții și dezvoltatori. Cu siguranță, vei găsi ofertă potrivită nevoilor tale. 

Poți alege să o amenajezi într-un loc umbrit, care te va adăposti în zilele toride, sau poate că îți dorești să beneficiezi de vitamina D și să o amplasezi în lumina soarelui. Mai mult, poți alege o terasă cu un sistem de închidere, pentru a o proteja de vânt, ploaie și zăpadă.

lumini terasa
cum sa amenajezi
terasa in natura

Idei de amenajare a terasei acoperite

Multă lume alege o terasă acoperită, pentru a se bucura de ea tot timpul anului, chiar și în sezonul rece. De asemenea, acoperirea terasei va înlesni întreținerea sa și îi va crește durata de viață.

Amenajarea terasei acoperite

Când te ocupi de amenajarea terasei acoperite este important să asiguri buna circulație a aerului, pentru a evita o atmosferă sufocantă, mai ales în timpul verii. Pentru a te bucura de căldură din primele ore ale dimineții, poți folosi un acoperiș retractabil. Dacă îți dorești un ambient relaxant, cu note exotice, poți opta pentru un acoperiș din bambus sau trestie. Iată câteva idei de terasă acoperită lipită de casă. 

de ce sa amenajezi
terasa simpla
mobilier terasa
terasa lemn
terasa interioara

Idei de amenajare a terasei descoperite

Terasa descoperită este potrivită mai ales în curțile largi, care pot fi amenajate pentru a primi lumina soarelui.

De asemenea, la orele serii, o terasă descoperită poate fi folosită ca spațiu de relaxare pentru familie și prieteni.

Idei de amenajare a terasei deschise

O terasă deschisă, dacă este amenajată cu gust, te poate face să te gândești la faleză și te ajută să te detașezi de problemele zilnice.

Dacă îți dorești o terasă deschisă, trebuie să alegi decorațiuni și piese de mobilier rezistente la umiditate, vânt și temperatură. Orice model de terase ai alege, nu uita să incluzi și plante pentru o atmosferă relaxantă. 

terasa exterioara

Idei de amenajări terase închise

Amenajările terasei închise pot însemna un loc de odihnă, un spațiu de depozitare sau, dacă spațiul îți permite, o cameră de oaspeți, pentru prietenii care rămân peste noapte. Modele de terase închise pot fi realizate din cărămidă, lemn sau chiar sticlă.

Pe lista de idei de amenajare a terasei închise intră mobilierul modern și decorațiunile simple, dar de efect. Poți închide terasa cu panouri din sticlă, iar pentru intimitate, poți monta draperii sau perdele colorate. Dacă alegi modele de terase lipite de casă, vei avea acces din interior, astfel că terasa va putea fi folosită inclusiv iarna. Descoperă câteva idei de modele de terase închise. 

Idei de amenajare a terasei lângă casă

O terasă lângă casă poate veni în completarea locuinței prin detalii precum băncuțe sau jardiniere cu flori. Poți chiar opta pentru trepte între terasă și curte sau grădină. 

Dacă terasa este neacoperită, nu este nevoie de multe piese de mobilier. Introdu un set de scaune de ratan și o măsuță. Pentru decor poți folosi câteva pernuțe. Cum o astfel de terasă oferă intimitate, o poți amenaja în spatele casei. Poți planta chiar și pomi în jur pentru a te feri vara de soarele dogoritor. 

👉 Mobilierul de ratan se potrivește foarte bine pe terasa de la casă sau bloc. Descoperă mai multe despre acest material versatil în articolul Mobilierul din ratan – ce avantaje are si cum îl alegi.

În funcție de stilul placărilor, terasele exterioare pot fi din lemn, gresie sau granit. Amenajarea din lemn este deosebită și te ajută să creezi o atmosferă primitoare, însă, în acest caz, este nevoie să acoperi terasa. Altfel, lemnul se va îmbiba cu apă de la ploi sau zăpadă topită. 

Gresia pentru exterior este o altă opțiune bună. Modelul de gresie porțelanată este de preferat deoarece a fost supusă unui tratament de duritate și rezistă foarte bine la îngheț și dezgheț. Plăcile de acest fel pot avea chiar și 2 cm grosime. 

Granitul este o altă alegere bună pentru placarea terasei. Are un aspect rafinat, rezistă bine și vine într-o gamă variată de modele și culori. 

terasa in fata casei

Idei de amenajare a terasei în fața casei 

Terasa din fața casei este un spațiu ideal pentru a-ți savura cafeaua, pentru a citi sau pentru a vorbi cu persoanele dragi. Amenajarea unei terase în fața casei poate fi destul de simplă. Dacă ai un spațiu mic, poți introduce doar două scaune și o măsuță pliabilă. 

Poți crea atmosferă prin șiraguri de lumini și plante cățărătoare. Dacă ești o persoană practică, poți instala lumini smart pentru ca atunci când vii acasă să fii întâmpinat de lumină. Vezi mai jos câteva imagini cu terase în fața casei:

Idei terase acoperite lipite de casă

O terasă lipită de casă îți oferă un avantaj major: poți intra din casă direct pe terasă. Dacă optezi pentru terase acoperite lipite de casă, alege decorațiunile cu grijă și ține cont de forma, dimensiunea și poziționarea terasei. 

Dacă spațiul este mic, poți opta pentru un set de scaune-fotolii prevăzute cu spații de depozitare și o masă pliabilă pe perete. O altă idee pentru terase lipite de casă este un hamac sau chiar un leagăn. Acestea ocupă puțin spațiu și îți permit să te relaxezi. Poți însufleți spațiul cu plante, fotografii și mici accesorii de grădinărit. 

Amenajarea terasei casei în funcție de amplasare

În funcție de amplasare, putem avea o terasă situată la intrarea în casă, terasă în loggia sau pe balcon, terasă pe verandă, terasă în patio și terasă pe acoperiș. Poți afla mai multe despre amenajarea acestora mai jos.

Terase moderne lipite de casă

Alege terase moderne lipite de casă mai ales dacă ai o locuință amenajată în stil modern, contemporan sau minimalist. O astfel de terasă te va ajuta să te relaxezi după zilele încărcate. Dacă alegi o terasă de acest fel, o vei putea folosi chiar și toamna sau iarna. În lunile de vară poți monta plase anti-țânțari pentru a te bucura de aerul curat fără griji.  

Poze cu terase lipite de casă

Terasa lipită de casă poate veni în prelungirea bucătăriei sau a livingului. În funcție de dimensiuni, poate fi un loc ideal de savurat cafeaua, de servit masa, de petrecut timp cu familia și prietenii sau chiar o zonă pentru a lucra de acasă. Iată câteva poze cu terase lipite de casă.

Terasa în loggia/pe balcon

Terasa de acest tip este o cameră acoperită cu un perete liber. Poate fi amenajată la parter sau la etaj. Accesul se poate realiza doar din interior.

Mai mult, peretele liber este prevăzut cu balustrade și poate avea elemente arhitecturale cu accente clasice. Există un risc mai mare de umezeală și ar trebui să se țină cont de acest aspect în alegerea pardoselii. Cum doi pereți au contact direct spre exterior, poți alege să îi decorezi cu piatră naturală. Iată câteva idei de terase acoperite de tip loggia. 

Terasa în verandă

Veranda este o zonă acoperită, situată în exteriorul casei, la nivelul solului, care se extinde pe mai multe laturi ale casei. Acest tip de terasă este întâlnit mai ales în zonele rezidențiale, acolo unde locuințele sunt mai mari. Deseori, veranda este închisă cu o balustradă. Intră în categoria de modele de terase lipite de casă. 

Condițiile de mediu deloc prietenoase necesită o pardoseală din materiale rezistente, așa cum este piatra naturală. Poți folosi piese de mobilier din lemn masiv, răchită sau chiar ratan. Pentru o atmosferă specială, poți alege corpuri de iluminat luate din târguri de antichități.

Amenajare terasă exterioară (patio)

Termenul de „patio” vine din limba latină, unde înseamnă spațiu în aer liber. În general, un model de terasă exterioară reprezintă zona pavată din jurul casei, folosită mai ales pentru recreere sau servirea mesei, unde poate fi amenajat și un grătar. Este amplasată direct pe pământ. Pentru amenajările terasei exterioare, alege decorațiuni inspirate din natură și include mobilier de grădină.

În amenajarea terasei exterioare pardoseala poate fi realizată din plăci ceramice, cărămidă, piatră naturală sau beton. Există modele de patio acoperite cu pergolă însă multe sunt deschise, stau sub cerul liber. Pentru un plus de atmosferă, poți alege o masă placată cu piatră naturală.

Modele de terase exterioare

Ai la dispoziție numeroase modele de terase exterioare din care poți alege. Pentru a păstra uniformitatea, este recomandat să amenajezi terasa în același stil precum locuința. O locuință în stil modern se va potrivi cu o terasă în stil modern sau minimalist. Similar, terasele exterioare în stil clasic se potrivesc cu locuințele tradiționale. Iată câteva modele de terase exterioare. 

Terasa pe acoperiș

Dacă beneficiezi de terasa de pe bloc, poți folosi acest spațiu pentru a-l transforma într-o oază de relaxare. Pentru o atmosferă zen, alege plante în ghiveci sau chiar cățărătoare.

În mijlocul regatului verde, poți alege mobilier rezistent de grădină sau câteva șezlonguri, pentru a te relaxa în weekendurile în care nu poți părăsi jungla urbană.

Amenajarea terasei casei în funcție de dimensiuni și formă

În amenajarea unei terase, este important să ții cont și de dimensiunile și forma sa. Mai jos, poți citi mai multe despre amenajarea unei terase mici, a unei terase mari, a unei terase cu formă pătrată sau dreptunghiulară.

Terasă mică

Dacă până acum nu ți-ai amenajat terasa din cauza spațiului, atunci trebuie să știi că nu este nevoie de o suprafață enormă pentru a amenaja un loc de relaxare. În cazul unei terase mici, este indicat să alegi piese de mobilier compacte, care să îmbine designul cu funcționalitatea.

👉 O curte mică necesită doar puțină creativitate pentru a deveni un loc primitor. Descoperă cele mai bune idei si sfaturi pentru amenajarea unei curti mici și află câteva sugestii pentru a înfrumuseța o curte mică. 

O băncuță cu spații de depozitare și o măsuță de cafea pot fi suficiente la partea de mobilier. În rest, poți alege decorațiuni cu semnificație pentru tine, pentru a oferi locului o atmosferă primitoare și caldă. Suspendă plante sau alte decorațiuni pe pereți, pentru a nu ocupa spațiu pe pardoseală.

Terasă mare

Amenajarea unei terase de mari dimensiuni depinde doar de gusturile și de bugetul tău. Încearcă să nu aglomerezi multe lucruri pe terasă, pentru a nu crea o atmosferă sufocantă. Poți, însă, să amenajezi spații distincte, separate prin paravane ușoare; de exemplu, poți lăsa un colț pentru relaxare și petrecerea timpului cu prietenii și unul pentru joaca celor mici.

În același timp, o terasă mare va necesita mai multe materiale, iar costurile vor crește. Pentru a crea armonie între terasă și mediul înconjurător, poți alege specii de plante verzi și arbuști precum salba, cu flori verzi, decorative, arbustul târâtor cu frunze curgătoare sau Bruxul (o specie de gard verde).

Terasă pătrată

O terasă pătrată este mult mai ușor de amenajat, indiferent de dimensiunile sale. Specialiștii în amenajări cred că spațiile pătrate, deci simetrice, ajută la stabilirea armoniei și a echilibrului.

În funcție de dimensiuni, alege piese de mobilier care să se potrivească stilului dorit și evită să aglomerezi zona centrală, pentru ca terasa să fie aerisită.

Terasă dreptunghiulară

Există câteva dificultăți atunci când amenajezi o terasă dreptunghiulară. Cel mai mare impediment constă în aranjarea mobilei.

Sunt de evitat piesele masive, ce reduc din lățime și mai mult. În cazul teraselor de mici dimensiuni, sunt recomandate piesele funcționale și reduse ca dimensiuni (de exemplu, masă și scaune pliante).

Amenajarea terasei casei în funcție de funcționalitate

Atunci când amenajezi o terasă în funcție de funcționalitate, trebuie să te gândești bine cum o vei folosi. Ai la dispoziție multe opțiuni, de la un colț de joacă pentru cei mici la un loc de relaxare pentru familie și prieteni, mini grădină și loc pentru servirea mesei.

Colț de joacă pentru cei mici

Dacă locul de muncă nu îți mai lasă suficient timp pentru a duce copilul în parc, îi poți amenaja un colț de joacă pe terasă. Poate cea mai comună folosință este amenajarea unui leagăn. Acesta poate fi de mai multe tipuri, iar dacă cel mic are mai puțin de doi ani, este necesară instalarea unui leagăn adaptat bebelușilor, oferind un plus de siguranță și susținere. De asemenea, poți lăsa un colț pentru un hamac; acesta poate fi confecționat din pânză sau sfoară și trebuie susținut de un suport special.

O casă cu terasă acoperită poate fi folosită și pentru amenajarea unui cort. Acesta poate fi confecționat de tine, din resturi de textile ori cearșafuri sau îți poți cumpăra unul. În cort poți instala luminițe decorative, poți agăța desenele celui mic sau îi poți amenaja câteva perne moi ori o saltea, pentru cât mai mult confort.

Relaxare cu familia și prietenii

Amenajarea spațiului de relaxare depinde de stilul ales, dar și de suprafața pe care o ai la dispoziție. Poți alege o canapea generoasă și câteva fotolii.

Ca decor, poți suspenda o instalație de lumini sau lămpi cu design retro, perfecte pentru o cină romantică. Dacă bugetul îți permite, poți chiar instala o cadă cu hidromasaj, pentru exterior. Pentru a te feri de vecinii curioși, poți apela la gard viu înalt sau la paravane din pânză și lemn.

Modele de terase cu gard viu

Înconjurarea terasei cu gard viu este o idee simplă și de efect, având dublu rol: asigură intimitatea și are rol decorativ; poți alege un gard care să se mențină verde tot anul.

Pe terasele de mici dimensiuni, poți cultiva plante cățărătoare, conduse pe ziduri. Dacă ești pasionat de gătit, poți amenaja câteva mini ghivece cu ierburi aromatice.

Loc pentru servirea mesei

În funcție de dimensiunile terasei, poți alege să amenajezi o masă cu scaune sau, dacă spațiul îți permite, și un grătar; ai grijă să optezi pentru unul mobil, pentru a evita să-ți afumi invitații.

Dacă terasa este amenajată la soare, poți instala o pergolă, pentru a-ți ține de umbră. Vesela colorată și o vază cu flori pot fi obiectele de decor care întregesc atmosfera.

Modele de terase moderne din lemn 

O terasă realizată din lemn va fi întotdeauna la modă și va crea o atmosferă confortabilă și primitoare. Poți sta aici pentru a-ți reîncărca bateriile. Modele de terase lipite de casă, din lemn pot fi realizate din pin, stejar sau nuc, iar cele mai potrivite culori sunt maro clasic, gri, mahon și auriu. 

Elementele din lemn se potrivesc atât la terasa din curte, cât și la terasa de pe acoperiș, în verandă sau lângă piscină. O terasă din lemn lipită de casă se integrează foarte bine indiferent de cât spațiu ai în curte. 

Gândește-te și cum vei folosi terasa. Dacă vei organiza mese mari cu prietenii și familia, vei avea nevoie de o masă mare și de scaune. În cazul în care planifici seri de film, 2-3 canapele se potrivesc numai bine. Iată câteva modele de terase moderne din lemn. 

Materiale pentru terasa casei

Dacă amenajezi terasa la exterior, este vital să alegi materiale durabile, pentru ca aceasta să fie rezistentă, indiferent de anotimp. În cazul în care vrei să acoperi pardoseala cu lemn, cel mai potrivit este cel de eucalipt. Acest material facilitează scurgerea apei, iar textura sa nu este afectată de condițiile meteo.

Pentru un stil rustic, te poți orienta spre piatra naturală. Aceasta nu necesită întreținere suplimentară și rezistă bine în timp. În funcție de preferințe, ai la dispoziție piatră cu aspect nefinisat, piatră colorată, pentru placarea terasei exterioare. De asemenea, dacă ai un foișor lipit de casă, poți opta pentru lemn în ton cu nuanțele casei. 

Gresia specială pentru exterior reprezintă, de asemenea, o soluție bună pentru terasă. Și aici ai multe opțiuni, de la gresia care imită cărămida sau lemnul la cea care amintește de granit sau piatră. Prețul este accesibil, iar gresia este ușor de întreținut.

Materiale pentru terase acoperite

Pentru terase acoperite poți opta pentru policarbonat, țiglă ceramică sau metalică, rulouri de fibră de sticlă sau chiar lemn. Dacă nu ai timp pentru construcții, poți alege o pergolă din comerț. Nu uita să incluzi și o aplecătoare în fața casei pentru a permite scurgerea apei. 

Materiale tavan terasă exterioară

În ultimii ani, designerii se întrec în a oferi soluții estetice și funcționale în ceea ce privește tavanul terasei exterioare. O pergolă metalică cu onduleuri inedite îți oferă umbră în zilele caniculare și poate juca rol de obiect de decor. 

O altă idee este tavanul decupat, care permite pătrunderea luminii naturale. Chiar dacă ai tras perdelele pentru intimitate, te poți bucura în continuare de lumină și de cerul albastru prin tavan. Pentru un efect deosebit, poți monta șiraguri de lumini sau lanterne de hârtie pe tavan. 

Dacă îți dorești o terasă acoperită, trebuie să acorzi o atenție deosebită materialului acoperișului. Acesta trebuie să protejeze terasa de ploaie, vânt și ninsoare, însă, în același timp, trebuie să permită buna circulație a aerului, altfel, atmosfera va deveni sufocantă, mai ales în zilele caniculare. Dacă ai un buget generos, poți instala un acoperiș retractabil. Astfel, te vei putea bucura de vremea frumoasă, iar în zilele ploioase, te vei putea adăposti.

În amenajarea terasei acoperite, ai la dispoziție două tipuri de acoperișuri: pe cele plate, care au o înclinație mai mică de 5 grade, și pe cele înclinate. În construirea acoperișului, este indicat să ții cont de rezistența materialului la coroziune la substanțe chimice, la condiții meteo, dar și la tipul de jgheab pe care îl vei instala pentru scurgerea apei.

Mobilier potrivit pentru terasa casei

Mobilierul pe care îl alegi pentru terasă îi oferă farmec și personalitate spațiului tău de relaxare. Iată câteva piese de mobilier care nu ar trebui să lipsească din amenajarea unei terase:

  • Canapeaua și fotoliile – optează pentru o canapea spațioasă, care poate găzdui toți membrii familiei, în serile de vară. Poți alege câteva fotolii și un leagăn, pentru o atmosferă călduroasă și jucăușă;
  • Măsuța de cafea – indiferent dacă dorești un spațiu pentru luat masa sau doar unul de relaxare, măsuța de cafea este nelipsită. O poți decora cu suport pentru ibric, un felinar cochet și câteva plante. Va fi locul în care te vei relaxa dimineața;
  • Spațiul de depozitare – poți alege o canapea cu spațiu de depozitare sau câteva rafturi metalice ori din bambus. Pe un raft de acest fel, îți poți ține cărțile, revistele preferate, un bol cu fructe și obiecte de decor.

Decorarea terasei

Obiectele de decor vin în completarea mobilierului și fac din terasă un spațiu mult mai primitor. Alegerea decorațiunilor contribuie la personalizarea terasei și te ajută să te bucuri mai mult de timpul petrecut acolo. Pernele decorative reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru a înfrumuseța terasa.

Florile în ghivece reprezintă alte elemente nelipsite în amenajarea terasei ca spațiu de relaxare. Alege plante verzi de dimensiuni mari, pentru a da un aspect exotic și pentru a scoate din anonimat o terasă aparent simplă. Optează pentru plante simplu de întreținut și care se adaptează ușor climatului zonei în care locuiești. Pentru a economisi spațiu, poți alege ghivece suspendate.

Alte elemente de decor cu efect spectaculos sunt felinarele, lămpile, accesoriile din paie sau lemn, suporturile metalice pentru reviste sau covoarele colorate. Dacă spațiul nu îți permite, chiar și o pardoseală multicoloră poate oferi prietenilor subiect de discuție. Pentru a crea o atmosferă intimă, poți alege perdele de exterior; acestea au și efect estetic, înfrumusețând orice terasă. 

Construirea terasei lângă casă – etapele construirii

Primul pas în construirea terasei lângă casă este alegerea locului și a dimensiunilor pe care le va avea. Dacă optezi pentru o terasă neacoperită, o poți amplasa într-un loc umbros, pentru a te putea feri de razele soarelui în sezonul cald. Dimensiunile terasei depind de modul de amenajare, dar și de buget.

Următorul pas constă în curățarea pământului unde urmează a fi amplasată terasa. Îndepărtează buruienile, rădăcinile, ierburile și pietrișul. Pământul trebuie să fie netezit și nivelat, pentru a nu exista probleme la turnarea fundației. Acesta este și pasul al treilea în construirea terasei.

Totuși, înainte de a trece la fundație, trebuie să iei în considerare tipul de sol din curte. De exemplu, solurile argiloase sunt moi, se lasă în timp și pot duce la deplasarea terasei.

Realizează un cofraj unde vei turna beton. Această variantă împiedică dezvoltarea buruienilor printre plăcile de lemn sau printre dalele de piatră. După întărirea betonului, poți îndepărta cofrajul. Dacă nu dorești o terasă din beton, pe terenul nivelat poți așeza direct cărămizi, printre care să torni mortarul. La aproximativ 1-2 zile distanță, poți introduce piesele de mobilier și decorațiunile.

Amenajarea terasei poate fi un proces anevoios, dacă începi totul de la zero. Ia-ți câteva zile libere și asigură-te că ești bine odihnit. Decorarea locului îți va oferi ocazia să îți pui în practică ideile, să dai frâu liber imaginației și să îți proiectezi o terasă adaptată nevoilor tale. Astfel, te vei putea bucura de cafeaua băută în tihnă, în răcoarea dimineții, și de serile de vară, alături de cei dragi.

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button