Lifestyle

Top 10 muzee de vizitat virtual – călătorește online, acolo unde îți dorești

Ce muzee românești poți vizita virtual

Îți lipsesc excursiile și vizitele la obiectivele turistice, cum sunt și muzeele, însă știi că, în contextul pandemiei de COVID-19, ar fi bine să aștepți nu se știe cât până să-ți mai poți îndeplini, fizic, aceste visuri. Totuși, poți alege alternative de a te destinde și de a te deconecta de la realitatea dureroasă și plină de incertitudini, pentru a compensa, pe cât posibil, activitățile de care îți este acum atât de dor. 

Din acest punct de vedere, mediul virtual te ajută să fii mai relaxat în această perioadă și să poți călători unde îți dorești, chiar dacă tu ești nevoit să stai în casa alături de cei dragi. În cele ce urmează, ți-am pregătit o listă cu unele dintre muzeele românești și din străinătate care îți oferă tururi virtuale, în această perioadă, astfel încât tu să poți alege ce ți se potrivește mai bine. 

 Ce muzee românești poți vizita virtual

Ce muzee romanesti poti vizitia virtual

Așa cum o mulțime de instituții culturale, cum sunt teatrele sau operele, au decis să difuzeze spectacole online din arhivă, unele dintre ele chiar premiere, tot așa și foarte multe muzee îți oferă posibilitatea de a le vizita virtual. 

Muzeul Național de Artă, șase tururi virtuale

#osăfiebine #StamAcasa. Sunt mesajele de întâmpinare de pe site-ul oficial al Muzeului Național de Artă, care îți propune șase tururi virtuale, în această perioadă. Astfel, poți explora cele trei galerii permanente: Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Europeană. Totodată, sunt disponibile online și trei tururi ale muzeelor satelit. Este vorba despre Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady.

Muzeul Țăranului Român, o călătorie online prin lumea copilăriei

Dacă îți lipsesc plimbările în aer liber și duci dorul copilăriei, când îți petreceai vacanțele de vară la bunicii de la țară, poți face o călătorie la Muzeul Țăranului Român. Sunt disponibile online atât colecțiile muzeului în sine, cât și un tur virtual al Muzeului Copilăriei și al Bisericilor din Lemn.

Filme documentare și tururi virtuale, la Muzeul Municipiului București

Pe site-ul muzeulbucurestiului.ro, găsești o secțiune interesantă dedicată filmelor documentare, dar și câteva tururi virtuale în unele muzee care țin de MMB, cum sunt Palatul Șuțu, Muzeul Prof. Dr. Victor Babeș sau Casa Memorială Nottara. 

Turul virtual al unor foste închisori comuniste

Dacă te pasionează istoria recentă a României și nu ai avut până acum ocazia să mergi și în locuri cu o poveste cutremurătoare, cum sunt fostele închisori comuniste, poți să faci asta online. Jilava-Fortul 13, Doftana și Râmnicu Sărat sunt cele trei tururi virtuale disponibile în acest sens. 

Vizite virtuale la câteva castele pitorești

Pentru diversitate, după ce te-ai plimbat prin muzeele din București și din țară, îți poți îndrepta pașii virtuali spre Castelul Bran, Castelul Corvinilor sau Castelul Karolyi Carei, din Satu Mare. Unele dintre aceste excursii online sunt 3D, deci vei avea nevoie de ochelari speciali pentru a le urmări împreună cu cei dragi. 

Site-ul cimec.ro, al Institutului Național al Patrimoniului, îți pune la dispoziție o listă a muzeelor din România care au tururi virtuale în această perioadă, dar și a celor care au arhiva digitalizată sau te invită la experiențe 360 de grade. Tot aici, găsești și ce expoziții virtuale temporare sunt în țara noastră.

Ce muzee din străinătate poți vizita virtual

Ce muzee din strainatate poti vizita virtual

Și dacă vrei să călătorești în lume și să vizitezi marile muzee din străinătate, și aici ai parte de o ofertă variată, pentru a le putea explora, în siguranță, din confortul apartamentului tău. 

Pinacoteca di Brera, un vis de Artă în Milano

Chiar dacă, momentan, nu ai cum să ajungi fizic în nordul Italiei și să te bucuri de splendorile orașului Milano sau ale împrejurimilor lui, poți călători virtual până acolo, ca să nu ratezi un tur al Pinacotecii di Brera. Aici se regăsește una dintre cele mai valoroase colecții de artă din această zonă a Peninsulei Italice, după Gallerie dell’Accademia, din Veneția. Ce-i drept, nu poți vizita chiar tot muzeul, dar ai la dispoziție camerele XXI, XXII, XXIV și XXXVI, pe care să le admiri pe site-ul oficial al instituției culturale https://pinacotecabrera.org/.

Muzeele Vaticanului, invitație la o călătorie uimitoare

Dacă ai fost vreodată la Vatican, cu siguranță îți amintești de cele trei ore petrecute la coadă, înconjurând zidurile ce adăpostesc muzeele fascinante ale Vaticanului sau, dacă ai prins bilete „Skip The Line”, știi că ai scăpat de șirul nesfârșit de oameni de la intrare, dar că înauntru nu te-ai simțit în largul tău, din cauza aglomerației. Acum, poți profita de tururile online, disponibile pe http://www.museivaticani.va/ ca să te delectezi în voie. 

Muzeul Luvru și labirintul în care te poți pierde

Paris. Poate nu ai ajuns vreodată în orașul luminilor, dar cu siguranță timpul nu este pierdut. O parte bună în toată pandemia de COVID-19 e că poți ajunge, virtual, în locuri pe care nu ai reușit să le descoperi până acum. Colecțiile de artă impresionante de aici pot fi admirate pe site-ul oficial al instituției https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne.

MET, Muzeul Metropolitan, o călătorie de nerefuzat în New York

O vizită la Muzeul Metropolitan din New York este de nerefuzat, iar acum, ai posibilitatea să faci această călătorie, pe contul YouTube al instituției sau pe site-ul oficial https://www.metmuseum.org/. Din confortul sufrageriei tale, îți inviți familia la o excursie virtuală 360 de grade prin muzeu și nu numai. The Met Cloisters sau The Temple of Dendur sunt doar câteva dintre experiențele online pe care le poți avea în această perioadă. 

Muzeul Ermitaj, măreția Sankt Petersburgului 

Palatul de Iarnă al foștilor țari ai Rusiei te invită la tururi virtuale 360 de grade și chiar 3D pe canalele oficiale de YouTube și de Instagram. Pe site-ul https://hermitagemuseum.org/ poți vedea, de asemenea, impresionantele camere ale muzeului pe care, dacă nu l-ai văzut până acum, cu siguranță ar trebui să-l pui pe lista ta de „must see”. 

În afară de aceste muzee, poți călători online și până la Atena, la Muzeul de Arheologie, la Muzeul Prado din Madrid, la British Museum din Londra sau la Galeria Națională de Artă din Washington. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Perioada de izolare poate părea apăsătoare și plictisitoare, la prima vedere. Aceasta este, însă, doar o impresie. În realitate, poți profita de tehnologie și de diversitatea pe care ți-o oferă mediul virtual și să vizitezi muzee impresionante atât din țară, cât și din străinătate. Și nu uita că, la fel de bine te poți plimba online și prin grădini, ca fascinanta Keukenhof din Olanda, de exemplu. 

 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button