Case vacanțăUnde locuim

Modele de case fără fundație: tot ce trebuie să știi

Conceptul de casă fără fundație sună neconvențional și pare riscant pentru mulți. Cu toate acestea, pentru că în domeniul construcțiilor inovația nu cunoaște limite, aceste modele de locuințe sunt un trend în creștere. Pe de altă parte, este adevărat că fundațiile tradiționale oferă stabilitate și sunt dintotdeauna o normă de bază în ceea ce privește arhitectura.

O casă fără fundație poate avea o serie de avantaje și poate fi chiar indicată în anumite situații. Înainte de a opta pentru acest tip de construcție, însă, trebuie să ai în vedere și dezavantajele sale. Să vedem ce este, mai exact, o casă fără fundație, pentru ce modele poți opta, când se recomandă și care sunt argumentele pro și contra.

  • Ce sunt casele fără fundație
  • Modele de construcții fără fundație
  • Avantajele caselor fără fundație
  • Dezavantajele caselor fără fundație
  • Fundație sau piloni la casă – ce să alegi

Ce sunt casele fără fundație

În mod normal, casele sunt construite pe fundații din diferite materiale (cum ar fi beton, zidărie, oțel), care au rolul de a susține întreaga clădire, a-i asigura stabilitate și sprijin, a distribui în mod uniform greutatea, a preveni deplasarea sau deteriorarea în timp și a oferi protecție împotriva umezelii. Cu alte cuvinte, aceasta este baza sau „ancora” unei clădiri, care îi asigură longevitate și siguranță.

O construcție fără fundație este realizată cu ajutorul unor metode și materiale alternative, cum ar fi suspendarea pe piloni, stâlpi sau alte elemente structurale concepute pentru a-i asigura stabilitatea și durabilitatea. Exemple de construcții fără fundație sunt casa de lemn pe piloni (cabane suspendate deasupra solului), casele plutitoare, căsuțele din copac, locuințele din containere de transport maritim sau casele pe roți.

👉 Citește articolul Ce trebuie sa stii despre constructia unei case: 5 pasi simpli pentru a ajunge de la vis la realitate și află ce presupune procesul de construire a unei locuințe.

Modele de construcții fără fundație

Există numeroase tipuri de construcții fără fundație, care se pretează în diferite regiuni geografice și condiții climatice.

Case pe piloni

case fara fundatie

Casele suspendate pe piloni sunt cele mai populare modele de construcții de acest gen. Fundațiile pe piloni ai casei pot fi de mai multe feluri:

Casă pe piloni din lemn

Stâlpii din lemn sunt tratați chimic pentru a rezista la condiții nefavorabile și insecte. De asemenea, pot fi atașate și alte elemente structurale numite contrafise, din lemn sau metal, pentru a susține mai bine greutatea. O cabană pe piloni din lemn nu este potrivită, însă, în zone cu pânză freatică aproape de suprafață.

Casă pe piloni din beton

În medie, acești stâlpi sunt ancorați în pământ la o adâncime de 10-15 metri. O casă pe piloni din beton este mai stabilă decât una pe piloni din lemn și suportă greutăți mari (inclusiv mai multe etaje), însă este și mai costisitoare.

Casă pe piloni din metal

O fundație pe piloni din metal, cum ar fi cei din oțel, este durabilă și rigidă, fiind potrivită inclusiv pentru construcții masive.

Alte tipuri de case fără fundație

Pe lângă casele pe piloni, mai există și alte opțiuni, mai simple și mai atipice, de locuințe fără fundație:

Case pe roți

rulote

Așa-numitele „tiny houses on wheels” sunt locuințe compacte, mobile, cu design minimalist. De asemenea, sunt construite prin tehnici ecologice și sustenabile.

Căsuțe în copac

casa in copac

Un alt model de casă din lemn fără fundație este casa din copac, care se proiectează pentru a fi în perfectă armonie cu peisajul natural. Aceasta se construiește la înălțime, pe arbori rezistenți și poate fi stabilizată cu ajutorul pilonilor din lemn.

Case de tip container maritim

casa tip container

Containerele de transport maritim se plasează pe soluri nivelate și se ajustează pentru a crea condiții optime de locuit (cum ar fi prin izolare, tăiere, sudare, amplasarea de instalații sanitare, montarea ferestrelor și ușilor).

👉 Află totul despre locuințele construite din containere maritime din articolul următor: Ce trebuie sa stii despre casele tip container.

Case plutitoare

casa plutitoare

Acestea sunt construite pe platforme mari din oțel, beton sau lemn, care permit mișcarea ușoară pe apă. De asemenea, pe apă se pot construi și cabane din lemn pe piloni, ancorate în solul din adâncime. Pot fi amplasate pe malul unui fluviu, unei plaje sau pe lac.

Avantajele caselor fără fundație

Când vorbim despre case pe piloni sau alte tipuri de construcții fără fundație, avantajele pot fi următoarele:

  1. Costuri reduse: este mai economic uneori să optezi pentru anumite modele de locuință fără fundație. Nu numai că investiția în materiale este mai mică, însă pe termen lung costurile de întreținere pot fi mai mici, în funcție de tipul casei și materialele utilizate;
  2. Impact mai redus asupra mediului: cele mai multe case fără fundație sunt sustenabile și sunt proiectate pentru a fi eficiente energetic. Unele pot necesita mai puține lucrări (cum ar fi excavații) care pot perturba peisajele naturale;
  3. Libertate de proiectare și design: aceste case pot fi construite în forme atipice și pot fi personalizate după bunul plac;
  4. Proces rapid de construcție: pentru că turnarea fundației este un proces complex, o casă pe piloni are avantajul că se poate construi mai rapid și mai ușor. Același lucru este valabil și pentru alte modele de case fără fundație, cum sunt cele de tip container;
  5. Adaptabilitate la terenuri dificile: unele tipuri de case fără fundație sunt o soluție care îți permite să locuiești pe soluri predispuse la inundații, uragane, terenuri în pantă sau cu pânze freatice înalte;
  6. Posibilitatea de a construi pe apă: nu numai că acestea pot fi construite pe soluri dificile, însă ai posibilitatea să le plasezi și pe apă, dacă îți place ideea de a avea o casă pe lac;
  7. Portabilitate: anumite modele de case fără fundație, cum ar fi cele pe roți și cele de tip container maritim, pot fi mutate. Spre exemplu, dacă ești adeptul unui stil de viață nomadic, poți călători mai mult cu o casă pe roți;
  8. Oportunitate de afacere: pentru că unele case fără fundație au un design unic și sunt construite într-un cadru natural (cum ar fi căsuțele din copac, o casă cu terasă pe piloni în pădure sau o cabană pe lac), acestea pot fi utilizate în scop turistic. Pe de altă parte, pot fi transformate și în propria oază de relaxare, fiind o alegere excelentă pentru o casă de vacanță.

👉 Vezi cărticica de Biniste pentru a descoperi cele mai utile informații despre cum să transformi orice spațiu în „acasă”. Cartea pune la dispoziție idei de design interior și trucuri de utilizare inteligentă a spațiului limitat.

Dezavantajele caselor fără fundație

Bineînțeles, din cauza lipsei fundației tradiționale, există și o serie de riscuri legate de aceste modele de case:

  1. Probleme de stabilitate: dacă locuința nu a fost proiectată corect, materialele utilizate sunt de slabă calitate, pilonii nu au fost înfipți la o adâncime corespunzătoare sau locația de amplasare este nepotrivită, există riscul ca o casă fără fundație să nu facă față condițiilor de mediu extreme sau să nu susțină o greutate mare. De asemenea, podeaua și pereții se pot deplasa;
  2. Durabilitate redusă: metodele de construcție, zona de locuit și materialele utilizate influențează semnificativ durabilitatea acestor tipuri de case. Spre exemplu, acestea pot fi mai susceptibile la infiltrarea umidității în podea;
  3. Cerințe speciale de amplasare, proiectare și întreținere: diferitele modele de case fără fundație nu se potrivesc tuturor condițiilor climatice și geografice. Acestea pot necesita renovări periodice, pentru a fortifica elementele de sprijin. De asemenea, pot avea nevoi diferite privind sistemele de încălzire, ventilare, electricitate sau aprovizionare cu apă. În plus, cadrul legal pentru obținerea autorizației de construire poate fi diferit, fiind necesare aprobări speciale;
  4. Costuri ridicate: chiar dacă anumite modele de case fără fundație pot fi mai economice decât cele tradiționale, altele pot genera costuri mari, din cauza cerințelor deosebite menționate anterior. De asemenea, atunci când nu este bine proiectată, o astfel de locuință poate impune cheltuieli neașteptate pentru reparații și întreținere.

Cu alte cuvinte, dezavantajele și avantajele caselor fără fundație diferă în funcție de model, calitatea tehnicilor și materialelor, precum și modul de proiectare a arhitecturii.

Fundație sau piloni la casă – ce să alegi

fundatie sau piloni

Dacă te încântă ideea de a ridica o cabană pe piloni sau o casă suspendată, trebuie să știi dacă este sau nu indicată aceasta în cazul tău. Poți lua în considerare construcția pe piloni în următoarele situații:

  • Pânza freatică înaltă și sol moale: atunci când pânza de apă freatică este prea aproape de suprafață sau terenul este instabil, o fundație tradițională este contraindicată. În schimb, pilonii pot fi înfipți în pământ la o adâncime suficient de mare până la un strat de sol stabil și solid;
  • Teren în pantă: turnarea unei fundații convenționale este dificilă și mai puțin eficientă în zonele montane, deal sau pe alte terenuri în pantă. În acest caz, pilonii sunt o soluție;
  • Construcție pe apă: dacă vrei să profiți de peisajul natural unic pe care îl oferă un lac sau malul mării, o casă pe piloni este o alegere excelentă;
  • Regiune predispusă la inundații: structura pe piloni este indicată în zonele înconjurate de ape, care se inundă periodic.

Este important să știi că nu poți construi case pe piloni fără autorizație. Indiferent de tipul de casă fără fundație pentru care optezi, este indicat să ceri informații de la primăria din regiunea unde vrei să amplasezi construcția. În acest mod, te vei asigura că ai toate autorizațiile necesare.

👉 Dacă vrei să sari peste procesul de construcție și amenajare a casei, vezi anunțurile de pe Storia.ro privind cele mai noi oferte de vânzare a proprietăților.

Prin urmare, casele fără fundație pot fi o adevărată provocare și este de așteptat ca acestea să devină din ce în ce mai calitative și mai durabile, odată cu avansarea tehnologiilor. Totuși, cântărește cu atenție avantajele și dezavantajele lor și ia în considerare caracteristicile locației, înainte de a alege să construiești o astfel de locuință. Pentru a obține cele mai bune recomandări și rezultate, este indicat să apelezi la serviciile unui arhitect sau proiectant.

Back to top button