Ghid imobiliar

Ce trebuie să știi despre casele tip container

Casele de tip container sau casele modulare sunt construite din containere marine folosite în mod tradițional pentru transportul de marfă. Totuși, în ultimii ani tot mai mulți constructori, arhitecți și amatori de proiecte de tip DIY au început să transforme containerele în locuințe. 

Dacă și tu îți dorești să afli mai multe despre aceste case prietenoase cu mediul și ușor de construit, citește ghidul nostru de mai jos. Vei afla informații utile despre avantajele și dezavantajele caselor de tip container, câteva modele de containere de locuit, tipurile de case-container, ce să știi înainte de a alege o casă de acest fel, cum se izolează și ce costuri implică.

Avantajele caselor de tip container

Tot mai multă lume alege să locuiască într-o casă de tip container din mai multe motive, de la reducerea amprentei de carbon la adoptarea stilului minimalist și un stil de viață mai flexibil. Mai jos sunt câteva dintre avantajele caselor de tip container.

  1. Sustenabilitate

Mulți proprietari de case din containere sunt atrași de aceste locuințe pentru că sunt sustenabile. Majoritatea containerelor sunt realizate din materiale reciclabile, iar unele chiar din materiale reciclate. Prin folosirea de containere din oțel reciclat se reduce consumul de materie primă.

  1. Eficiență energetică

Alegând anumite practici arhitecturale și de design, o casă tip container reprezintă o alegere mai eficientă energetic decât casele tradiționale.

De asemenea, suprafața mai mică reduce necesitatea folosirii unei cantități mari de energie pentru încălzire și răcire. Mai mult, poți crește eficiența locuinței prin izolarea cu spumă, acoperiș verde, alegerea de electrocasnice eficiente energetic, instalarea de panouri solare etc.

  1. Aspect modern

Casele din containere nu atrag doar privirile iubitorilor de mediu și ale celor care doresc să locuiască într-o locuință mai mică. Aspectul modular este modern și se pretează pe stilul contemporan-industrial. O locuință din containere este ideală pentru o persoană care dorește linii simple și accente moderne.

➡️ Dacă dorești o locuință de tip container eficientă energetic, modernă și cu aspect minimalist, poți alege Quantum Six. Astfel, de poți bucura de un stil de viață sustenabil, la un preț mai mic!

  1. Construcție rapidă

Multă lume este atrasă de casele de tip container și pentru că se construiesc destul de repede prin comparație cu o locuință obișnuită. Containerul este furnizat în doar câteva săptămâni, existând inclusiv opțiuni de manufacturare pentru a te muta imediat după livrare.

Din acest motiv și datorită materialelor folosite, prețul de construcție este mai redus decât în cazul locuințelor care necesită cărămizi, ciment, lemn etc.

avantaje casa tip container
  1. Personalizare

Containerele sunt mult mai flexibile decât te-ai aștepta! Poți propune diverse proiecte pentru structura casei-container și poți adapta noua locuință în funcție de nevoi și preferințe. Dacă îți dorești acest lucru, poți să alegi ferestre din pardoseală până în tavan, să adaptezi acoperișul pentru petreceri alături de prieteni, să amenajezi o terasă sau să creezi o casă cu etaj.

  1. Durabilitate

Dacă ai grijă de casa de tip container te vei putea bucura de ea mai bine de 25 de ani. Structura metalică este rezistentă la foc, suportă vântul puternic, ploaia sau ninsoarea și nu favorizează răspândirea mucegaiului.

Singurul neajuns, în acest caz, este riscul mai mare de rugină. Însă, dacă observi din timp micile pete de rugină, vei putea preveni coroziunea materialului.

➡️ Îți dorești o CASA MODULARA care rezistă bine în timp, este modernă și are o amprentă de carbon redusă? Te poți bucura de toate acestea, plus electricitate, apă curentă, canalizare, centrală termică și spațiu de depozitare, alegând o casă modulară pe structură metalică sau de lemn!

Dezavantajele casei de tip container

Viața într-o casă de tip container are propriile provocări, însă, dacă te informezi înainte de achiziție, vei ști care sunt acestea pentru a putea lua măsuri. Multe dintre dezavantaje pot fi combătute prin soluții simple precum alegerea de mobilă adaptată, armături din oțel și optarea pentru un furnizor serios.

  1. Spațiu îngust

De exemplu, un container standard, de cea mai mică dimensiune, are lățimea de 240 cm. Dacă nu dorești o locuință formată dintr-un container mai mare sau din mai multe containere mici, îți vei petrece timpul într-un spațiu relativ restrâns. Pentru a nu te simți înghesuit este necesar să alegi mobilă minimalistă și/ sau multifuncțională și canapea extensibilă.

  1. Izolare redusă

Deoarece majoritatea containerelor sunt realizate din metal, nu izolează foarte bine. De acest lucru va trebui să te ocupi tu sau să soliciți ajutorul unei firme specializate. În majoritatea caselor din container se folosesc spuma, bumbacul, lâna sau pluta pentru a evita folosirea unor materiale care ocupă prea mult spațiu. Alegerea materialului potrivit ține de preferințe și buget.

  1. Riscul de contaminare cu substanțe toxice

Acest lucru este valabil mai ales în cazul locuințelor din containere folosite. Acestea necesită curățare completă, aplicarea de lac și îndepărtarea pardoselii. Deseori este necesară tratarea pardoselii pentru a o face sigură.

Ce tipuri de case de tip container există

Există mai multe tipuri de case container. Mai jos sunt principalele clasificări în funcție de dimensiuni, numărul de containere, stil și tipul de acoperiș.

În funcție de dimensiuni

Înainte de a alege o casă container este important să înțelegi ce opțiuni ai la dispoziție pentru a putea alege modelul care se potrivește nevoilor și dorințelor tale.

În funcție de dimensiuni, există container standard și container înalt („high cube“). Despre acestea poți citi mai jos:

  • Container standard – potrivit legislației, o locuință trebuie să aibă minimum 2,55 m înălțime. Astfel, un container standard are dimensiuni de 600 x 240 x 260 cm. Lățimea multor containere standard poate ajunge și până la 300 cm;
  • Containerul înalt („high cube“) – are dimensiuni asemănătoare cu un container standard, dar o înălțime cu aproximativ 30 cm mai mare. Acest lucru este foarte important mai ales când ne gândim la izolarea locuinței din containere. Bine de știut este și că un container de acest fel costă cu 50% mai mult decât unul obișnuit.

➡️ Dacă ești în căutarea unor case modulare, nu uita că pe site-ul Storia.ro găsești peste 200.000 de anunturi imobiliare. În categoria case de vânzare găsești inclusiv cele mai atractive case modulare.

În funcție de dimensiuni și de aspect trebuie menționat și containerul „Dry“. În forma standard are o greutate de 1,4-4 tone cu un interior care variază între 6,7 și 28,3 mp. Are o deschidere laterală pentru ușă, însă, în funcție de preferințe, pot exista ferestre. Mai jos poți vedea un tabel cu dimensiunile complete.

Tip de containerDimensiuni exterioare (l x L x h)Dimensiuni interioareGreutate
Container Dry 10 picioare2,99 x 2,43 x 260 m2,84 x 2,35 x 2,40 m1.380 kg
Container Dry 20 de picioare6,05 x 2,43 x 2,59 m5,89 x 2,35 x 2,39 m2.300 kg
Container Dry 20 de picioare High Cube6,05 x 2,43 x 2,89 m5,89 x 2,35 x 2,69 m2.450 kg
Container Dry 40 de picioare12,19 x 2,43 x 2,59 m12,03 x 2,35 x 2,39 m3.860 kg
Container Dry 40 de picioare High Cube12,19 x 2,43 x 2,89 m12,03 x 2,35 x 2,69 m3.990 kg

În funcție de numărul de containere

Pot exista case dintr-un număr variabil de containere, însă cele mai populare sunt casele dintr-un container, casele din 2 containere, casele din 3 containere și casele din 4 containere.

Case din 1 container

O casă formată dintr-un container este potrivită pentru persoanele care locuiesc singure sau pentru cuplurile care au adoptat un stil de viață minimalist. Dacă îți plac locuințele mici și ești dispus să te descurci cu strictul necesar, o casă dintr-un singur container poate fi alegerea potrivită pentru tine.

De asemenea, o casă dintr-un container poate veni ca extensie pentru o locuință tradițională, mai ales dacă dispui de pământul necesar pentru montarea sa.

dezavantaje casa tip container

Case din 2 containere

Casele din două containere oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește spațiul. Le poți monta unul lângă altul sau suprapuse pentru a te bucura de o casă cu etaj. Sunt potrivite pentru cupluri.

Case din 3 containere

Casele formate din trei containere oferă mai multă flexibilitate și creativitate, putând adapta mai ușor spațiul stilului tău de viață. De exemplu, poți monta două containere alăturate, iar al treilea pe post de etaj. Vopsind fiecare o culoare diferită, vei avea o locuință veselă și plină de viață.

tipuri de case container

Case din 4 containere

Casele din patru containere pot fi o idee bună pentru familiile cu 1-2 copii și cu un stil de viață minimalist. Liniile drepte fac din această locuință alegerea potrivită dacă preferi estetica modernă. Pot fi suprapuse și alăturate două câte două.

cat costa o casa tip container

În funcție de stil

În funcție de stil există mai multe tipuri de case container printre care: containerul A-frame, containerul cu aspect de loft, containerul tiny house, containerul separat, containerul cu terasă, containerul cu garaj, containerul cu mai multe etaje. 

Containerul A-frame

Containerul A-frame are dimensiuni standard și acoperișul în forma literei A, oferind un aspect modern. Se bucură de ferestre mari care permit pătrunderea unei cantități însemnate de lumină naturală.

➡️ Dorești o casa modulara de tip A-frame? Pe Storia.ro vei găsi modele prevăzute cu sisteme moderne de izolare termică și fonică, precum și panouri din lemn. Casa A-frame este potrivită atât în mediul urban, cât și în cel rural!

Containerul cu aspect de loft

Containerul include o zonă cu aspect de loft, perfectă pentru a maximiza spațiul disponibil. Zona poate fi folosită ca dormitor, birou sau spațiu de depozitare.

Containerul tiny house

Casa din container de tip tiny house este perfectă pentru persoanele care doresc să renunțe la locuința clasică pentru una mai mică și mai prietenoasă cu mediul. În plus, o locuință mai mică va necesita un consum mai mic de energie pentru încălzire/răcire.

Containerul separat

Locuința din containere este o alegere bună și pentru cei care doresc să aibă un consum mai mic. Acest tip de container implică panouri solare și un sistem de captare și folosire a apei de ploaie.

construire casa tip container

Containerul cu terasă

Containerul cu terasă sau verandă este o soluție bună dacă dorești să petreci după-amiezile sau weekendurile alături de familie și prieteni. Terasa poate fi folosită și pe post de living sau birou.

Containerul cu garaj

Locuința din containere prevăzută cu spațiu de garaj poate fi indicată atât pentru a-ți proteja mașina, cât și dacă ai nevoie de o zonă de depozitare sau pentru birou.

Containerul cu mai multe etaje

Casa din containere pe mai multe etaje devine tot mai populară în rândul celor care adoptă un stil de viață sustenabil. Containerele sunt rezistente și durabile, putând fi adaptate în funcție de preferințe.

În funcție de acoperiș

Când alegi o locuință din containere, ai la dispoziție mai multe tipuri de acoperiș. Fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. În cazul caselor de tip container acoperișul este metalic, însă nu te împiedică nimic să alegi un acoperiș clasic. Mai jos sunt principalele tipuri de acoperiș pentru casele din containere:

  • Acoperișul plat – este un acoperiș drept fără nicio înclinație. Totuși, există o mică anomalie spre spatele casei pentru a permite scurgerea apei de ploaie. În caz contrar, acumularea sa poate duce la formarea ruginii. Spațiul drept poate fi folosit pentru o terasă, o curte modernă, loc de saună etc. Împrejmuirea acoperișului plat îți permite să ai la dispoziție acest spațiu. De asemenea, poate fi folosit pentru a instala panouri solare pentru a crește autonomia locuinței. Singurul dezavantaj este panta redusă, fapt care poate cauza acumularea apei în unele zone. De aceea, nu este indicat în zonele cu ploi abundente sau cu zăpezi mari.
  • Acoperișul de țiglă – este varianta clasică. Țiglele sunt fixate prin cuie și necesită un suport din lemn pentru fixare. Au o rezistență bună la timp, vânt și foc. De asemenea, sunt reciclabile și relativ ieftine. Principalul dezavantaj este greutatea unui acoperiș de acest fel. Structura casei necesită susținere suplimentară pentru a suporta greutatea acoperișului.
  • Acoperișul verde – foarte apreciat de persoanele care doresc o casă ecologică. Este realizat din materiale speciale care să permită creșterea plantelor. În general, vegetația se alege în funcție de climă și nu necesită prea multă îngrijire. Un astfel de acoperiș are un aspect estetic și oferă o izolație naturală bună, inclusiv pentru căldură. Este destul de greu, motiv pentru care necesită o structură rezistentă. Un posibil dezavantaj este ca plantele să nu se adapteze. Dacă alegi un acoperiș verde este indicat să contactezi un profesionist deoarece implică mai mult decât acoperirea cu pământ și plantarea semințelor.
casa tip container de vanzare

La ce să fii atent când alegi o casă de tip container

Înainte de a alege o casă de tip container este important să ții cont de câteva aspecte:

  • Ce dimensiuni are casa-container – un container standard are dimensiuni de 240 x 600 cm. Un alt container foarte utilizat este cel de 13,7 m lungime;
  • Durata de viață casa de tip container – în general, are o durată de viață de aproximativ 30 de ani, însă o poți extinde dacă repari micile probleme imediat ce apar;
  • Este nevoie de autorizație de construcție pentru case din containere – indiferent dacă îți dorești o casă formată din două containere sau mai multe, cel mai probabil vei avea nevoie de autorizatie de constructie. Potrivit Legii nr. 50/1991 actualizată și republicată, autorizația de construcție se eliberează pentru corturi, căsuțe, rulote, lucrări de construcție provizorii (chioșcuri, tonete, cabine, spații situate în spațiul public, anexe gospodărești);
  • Ce oferă casa modulară – unele case de tip container vin doar cu prize. De aici va trebui să te ocupi de rețeaua electrică, instalații de canalizare și partea sanitară pentru baie și bucătărie;
  • Ce vei face când bate vântul – dacă locuiești într-o zonă cu multe rafale de vânt, acest lucru poate deveni o problemă zgomotoasă. Într-un astfel de caz, este necesar să montezi gard viu sau alte plante care protejează casa de acțiunea vântului;
  • Ce buget ai la dispoziție – costurile totale depind de cât de mare este containerul și de câte containere ai nevoie, care este costul pentru transport și montare, conectarea la apă/electricitate/gaz, stabilirea fundației, costurile suplimentare pentru modificarea containerului (ușă, ferestre), materiale pentru pardoseală, izolație, acoperiș, vopsea, design interior, amenajarea peisagistică a grădinii (dacă este cazul).
izolatie termica casa tip container

Cum se izolează termic o casă de tip container

Izolația casei din containere este unul dintre cele mai dificile aspecte deoarece pereții sunt metalici. Containerul poate fi izolat cu:

  • Spumă de poliuretan – izolează foarte bine. Pe măsură ce se întărește, va capta și compușii chimici cu potențial toxic folosiți pe container pentru a rezista condițiilor meteo.
  • Bumbac – este natural și tratat cu acid boric pentru a nu fi inflamabil.
  • Lână – un material natural și regenerabil care previne arderea în mod natural, fără a fi nevoie de un tratament chimic.
  • Plută – un alt material natural, regenerabil și biodegradabil. Izolează foarte bine din punct de vedere acustic.

Aceste izolații sunt instalate pe un suport care acoperă pereții metalici, apoi sunt acoperite cu tencuială.

Izolația poate fi realizată din exterior sau din interior:

  • Izolație din exterior – cea mai scumpă variantă. Maximizează spațiul interior. Trebuie să fie de minimum 10 cm grosime pentru a fi eficientă;
  • Izolație din interior – varianta mai ieftină. Reduce din spațiul interior, iar locuința este mai puțin eficientă energetic decât prin folosirea izolației exterioare.

O altă măsură pentru o mai bună izolație a locuinței din containere constă în optarea pentru geamuri din termopan. Astfel, va crește eficiența energetică. Mai mult, montarea unei bariere de vapori va preveni formarea de particule de lichid pe pereți, care ar putea duce la mucegai.

În fine, grosimea containerului îl poate face impermeabil la câmpurile electrice exterioare, ceea ce poate pune probleme la recepția semnalului de internet, TV și telefon. Acest efect poate fi contracarat prin instalarea de ferestre mari, montarea de antene la exterior sau conectarea casei la transmițători prin pardoseală.

Odată ce casa este bine izolată, se poate instala un sistem de încălzire fie pe bază de energie electrică, gaz sau pompa de căldură. O alternativă ecologică o reprezintă instalarea de panouri termice solare pe acoperiș. Acestea încălzesc apa casnică și/sau asigură încălzirea locuinței. Totuși, această soluție ar trebui să vină ca o completare a unui alt sistem de încălzire, deoarece nu poate face față iernilor geroase.

Cât costă o casă de tip container

Prețul unei case de acest fel depinde de dimensiunile containerului, suprafață, tipul fundației, dacă este sau nu (de multe ori nu este) conectată la utilități, nivelul finisajelor, sistemul de încălzire/răcire.

În România prețurile pornesc de la aproximativ 26.000 de euro + TVA și pot ajunge până la 62.000 de euro + TVA sau chiar mai mult.

Înainte de a alege o casă de tip container, interesează-te dacă este nevoie de autorizație în zona în care locuiești, dacă dispui de pământ pentru a pune containerul și ce fel de fundație vei folosi (acestea implică timp și bani), aspecte ce țin de conectarea la utilități și internet. Într-un final, o casă container este o alegere mai ieftină și mai sustenabilă decât o locuință tradițională. Depinde doar de nevoile și preferințele tale în ce măsură ți se potrivește.  

Back to top button