OrașeUnde locuim

Top orașe bune de locuit din România

Ritmul dezvoltării afacerilor în România este în continuă creștere. Companiile internaționale își deschid filiale în topul orașelor mari din România, iar oamenii doresc să trăiască într-un mediu modern, cosmopolit. Astfel, din ce în ce mai mulți tineri sunt atrași de viața în orașele mari, unde posibilitățile de dezvoltare profesională și de petrecere a timpului liber sunt nenumărate.

În plus, tinerii optează pentru orașe care au centre universitare cu tradiție, unde pot studia, pentru ca apoi să își găsească un loc de muncă bine remunerat, după terminarea facultății.

Dacă plănuiești să studiezi sau să lucrezi în cele mai mari orașe din România, este important, în primul rând, să te gândești unde ai mai multe posibilități de dezvoltare în carieră. Gândește-te dacă vrei să cumperi o locuință sau să închiriezi, ce criterii locative trebuie să îndeplinească o casă și în ce zonă consideri că te vei simți confortabil.

Posibilitățile sunt nenumărate, așa că îți prezentăm câteva topuri ale orașelor din România unde există și posibilități de dezvoltare profesională și zone sau cartiere mai liniștite.

Cele mai dezvoltate orașe din România

Primul top pe care ți-l prezentăm este al celor mai dezvoltate orașe România. Este un clasament bazat pe economia fiecărui oraș, infrastructura specifică și locurile de muncă existente.

București: cel mai dezvoltat oraș din România

Capitala țării este un important centru comercial și industrial, care în ultimii ani s-a dezvoltat și s-a extins și către periferie, unde s-au construit nu doar cartiere rezidențiale, ci și numeroase parcuri de business.

Cei care locuiesc deja aici, este posibil să aibă în plan mutarea într-un alt cartier bucureștean. De precizat și faptul că mulți oameni se mută în Capitală pentru numeroasele oportunități legate de locul de muncă și pentru universități. Pentru angajați și studenți, posibilitățile locative sunt variate, de la centrul orașului până la cartierele rezidențiale, aflate la periferie.

Infrastructura este cea mai dezvoltată dintre toate orașele din România, chiar dacă traficul este aglomerat. Există o mulțime de posibilități de transport (metrou, autobuze, tramvaie), pe lângă mașina personală. Cartierele sunt bine conectate între ele și cu centrul orașului, așa că, dacă dorești să achiziționezi un apartament în București, lucrurile la care trebuie să te gândești sunt zona, numărul de camere, finisajele și anul construcției.

top orase romania

➡️ Ești în căutarea unui apartament în București sau în orașele României? În cazul acesta, accesează site-ul Storia.ro, unde găsești peste 200.000 de anunțuri din care poți alege apartamentul dorit. Mai mult, blogul Storia.ro îți stă la dispoziție cu cele mai interesante idei de amenajare.

Cluj-Napoca: unul dintre marile orașe ale României

După Capitală, Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România. Nivelul de trai de aici este unul care concurează cu cel al marilor orașe din Europa. Centru industrial, academic și comercial, Cluj-Napoca beneficiază nu doar de statutul de unul dintre cele mai sigure și frumoase orașe din România, ci este renumit și pentru împrejurimile sale, alături de numeroasele posibilități pe care acestea le oferă.

Cluj-Napoca este un centru universitar apreciat, fiind căutat de cei care doresc să studieze, de exemplu, la Universitatea Babeș-Bolyai, la Universitatea de Arte și Design sau la Universitatea Tehnică și care doresc să se angajeze după terminarea studiilor la una dintre numeroasele companii care au aici sediul principal sau filiale.

În ultimii ani, Clujul a cunoscut o dezvoltare imobiliară puternică, oferind celor care doresc să lucreze sau să studieze aici multiple posibilități de a locui fie în centru, fie la periferie, unde s-au construit ansambluri rezidențiale care integrează în mod firesc natura în peisaj. 

cluj

Iași: parte din cele mai frumoase orașe România

Iași este principalul oraș din estul țării. Are o economie puternică și este un important centru universitar. Este, de asemenea, și soluția aleasă frecvent de studenții care doresc să urmeze o universitate de prestigiu, într-o zonă nu atât de aglomerată ca Bucureștiul, dar care oferă și facilități de petrecere a timpului liber și de distracție.

Un centru cultural important, printre cele mai bune orașe din România, Iașiul este și un punct industrial strategic, cu numeroase companii care activează aici, din domeniul metalurgic, farmaceutic, din industria textilă, alimentară și de componente auto.

Orașul este renumit pentru parcurile sale extinse și plantațiile de tei, un arbore considerat simbol local. Rețeaua de transport este diversă: transport aerian, feroviar, linii de transport în comun și conexiune facilă între cartiere. 

Pentru cei care doresc să se mute aici sau să își schimbe apartamentul din oraș pentru o casă ori să cumpere un teren pentru a construi, există o mulțime de posibilități locative ofertante.

iasi

Timișoara 

Timișoara s-a transformat, în ultimii ani, într-un important centru industrial, comercial și cultural, în care se află sedii și sucursale ale multor firme autohtone și internaționale, companii aeriene, de IT&C, de prelucrare a cărnii, producție de încălțăminte sau sisteme de iluminat.

De asemenea, este unul dintre cele mai mari centre academice din Europa, cu mii de studenți care urmează studiile la Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie și numeroase alte centre universitare de prestigiu.

Fiind recunoscută și drept un important centru cultural, Timișoara este un oraș vibrant, cu un ritm dinamic, în care locuiesc, studiază și lucrează oameni care sunt în căutarea unui stil de viață ce îmbină atât latura profesională, cât și modalitățile cât mai interesante de petrecere a timpului liber. 

timisoara

Brașov 

Cum ar fi ca viața să semene cu o vacanță continuă la munte? Brașovul oferă nu doar peisaje de poveste, ci și posibilitatea de a lucra la una dintre companiile care și-au deschis sedii în orașul pitoresc dintre munți. 

Pentru cei care abia au terminat studiile și doresc să se angajeze într-un oraș nu foarte mare, dar în care există posibilități de dezvoltare profesională și o mulțime de lucruri de făcut în timpul liber, Brașovul este varianta potrivită, fiind și unul dintre cele mai râvnite orașe din România.

De asemenea, orașul este o soluție prietenoasă și pentru familiile tinere, care își doresc un mediu sigur pentru copii și posibilitatea de a petrece weekendurile sau concediile aproape de casă. 

Pe lângă clădirile vechi, cu arhitectură medievală, dezvoltatorii imobiliari au ridicat cartiere și ansambluri care urmează același plan urbanistic, întregul oraș având un aspect vizual destul de omogen.

Deși este inundat de vizitatori în toate anotimpurile, dar mai ales iarna, pentru practicarea sporturilor de iarnă din Poiană și nu numai, Brașovul oferă perspective de dezvoltare pentru locuitori, fiind unul dintre cele mai importante orașe din zonă. 

brasov

Sibiu 

Sibiul, municipiul de reședință din partea de sud a Transilvaniei, este unul dintre cele mai importante orașe din zonă și în top orașe din România, cunoscând o dezvoltare majoră în ultimii ani.

Pentru cei care sunt în căutarea unei atmosfere medievale, Sibiul este cadrul perfect pentru iubitorii de arhitectură interesantă, natură, cultură și distracție. De asemenea, studenții pot urma aici cursurile unor facultăți renumite și își pot găsi, la terminarea studiilor, locuri de muncă la una dintre marile companii care își au sediul în oraș.

Sibiul este un oraș industrializat, care oferă locuri de muncă și perspective profesionale locuitorilor și celor care doresc să se mute aici. Există 2 mari zone industriale, cea de est și de vest, în apropierea aeroportului. 

De asemenea, Sibiul atrage anual numeroase investiții străine în industria confecțiilor, a produselor alimentare și a construcției de mașini. Pentru cei care caută să locuiască aici sau să își deschidă o afacere, există o ofertă variată de clădiri de birouri la standarde moderne, în zone accesibile, ca în orice top oraș din România.

sibiu

➡️ Vrei să te muți și nu știi exact ce oraș să alegi? Accesează T.R.A.I. Index by Storia.ro, care monitorizează Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele din zona pe care o selectezi, iar alegerea va fi mult mai ușoară. Vei putea să compari orașul sau zona în care vrei să te muți cu locația ta din prezent. 

Cele mai frumoase orașe din România

După ce ți-am prezentat topul celor mai dezvoltate orașe din România, vrem să îți prezentăm și cele mai frumoase orașe din România.

Multe persoane își doresc să fie înconjurate de istorie, de clădiri frumoase, de peisaje excepționale, chiar dacă de multe ori înseamnă un compromis din punct de vedere al oportunităților de carieră, spre exemplu.

Sighișoara

Acest oraș este inclus în Patrimoniul UNESCO și este considerat un muzeu în aer liber. Este singura cetate medievală locuită din Europa, așa că, dacă adori să respiri istorie, este locul ideal. Sighișoara a fost întemeiată la începutul secolului al XII-lea. Cel mai impunător monument turistic este Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai bine conservate din Europa.

sighisoara

Brașov

Deși am inclus Brașovul în topul celor mai dezvoltate orașe, nu putem să nu ți-l prezentăm și în top orașe din punct de vedere al frumuseții. Este de ajuns să îl vizitezi o singură dată și te vei îndrăgosti.

Peisaje spectaculoase, vizibile din orice colț al orașului, Centrul Istoric care îți va pregăti mereu câte o surpriză, posibilitatea de a ajunge rapid în vârful munților învecinați… acestea sunt doar câteva dintre minunățiile Brașovului.

brasov

Sibiu

Ca și în cazul Brașovului, nu puteam să nu includem și Sibiul în acest top orașe România deosebit. Sibiul are un farmec aparte, drept pentru care a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2007. Centrul orașului te va fermeca și te va îmbia la plimbare în fiecare seară. Nici împrejurimile nu sunt de ratat, mai ales superbul Muzeu Astra.

sibiu

Constanța

Cel mai mare oraș de pe litoralul românesc este considerat un muzeu în aer liber, ce îmbină obiective turistice cu diverse influențe culturale. Vei observa că turcii, grecii, tătarii, armenii și aromânii și-au pus amprenta asupra arhitecturii orașului, rezultând obiective turistice de o frumusețe excepțională. Bineînțeles, obiectivele principale rămân faleza, Farul din Constanța și Cazinoul.

constanta

Oradea

În ultimii ani, Oradea a început să fie considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Multe persoane sunt de părere că pare un oraș din vestul Europei. Este interesant de menționat faptul că este singurul oraș din țara noastră care face parte din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau, de unde și frumusețea clădirilor renovate în ultimii ani.

oradea

Suceava

Unul dintre cele mai deosebite și frumoase orașe este punctul de pornire pentru vizitarea celebrelor mănăstiri din Moldova. Tot aici, vei regăsi și ruinele Cetății de Scaun, având în vedere că, pe timpuri, Suceava a fost capitala Principatului Moldovei.

suceava

Târgu-Jiu

Târgu-Jiu este unul dintre cele mai importante orașe din România pentru patrimoniul cultural al țării, având în vedere că este locul în care sunt expuse cele mai importante lucrări ale marelui sculptor Constantin Brâncuși: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.

targu jiu

➡️ Îți dorești o casă la curte în unul dintre cele mai frumoase orașe din România? În cazul acesta, caută casa visurilor tale pe site-ul Storia.ro, platforma cu cele mai multe anunțuri imobiliare de la proprietari, dezvoltatori imobiliari și agenții.

Top 10 cele mai mari orașe din România ca suprafață

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai mari orașe din România ca suprafață? Dacă da, avem răspunsul la această întrebare și îl poți folosi pentru a lua în considerare unde te vei muta pe viitor. Așadar, iată top 10 cele mai mari orașe din România ca suprafață:

  1. Broșteni (Suceava): 594.66 km2;
  2. Vișeu de Sus (Maramureș): 443.06 km2;
  3. Săcele (Brașov): 320 km2;
  4. Petrila (Hunedoara): 308.68 km2;
  5. Tismana (Gorj): 307.79 km2;
  6. Cisnădie (Sibiu): 277.13 km2;
  7. Brașov (Brașov): 267.32 km2;
  8. Ciacova (Timiș): 252.76 km2;
  9. Uricani (Hunedoara): 251.41 km2;
  10. Târgu Lăpuș (Maramureș): 247.35 km2.

Te-a surprins acest top orașe România? Citește în continuare și află mai multe lucruri interesante.

Broșteni: cel mai mare oraș din România ca suprafață

Surprinzător, titlul de cel mai mare oraș din România ca suprafață îi revine Broșteniului, un oraș din Suceava. Deși are o suprafață de 594.66 km2, populația acestuia este puțin mai mare de 5500 locuitori.

brosteni

Suprafață orașe România: top orașe din România ca întindere

Dacă ți-am stârnit curiozitatea în legătură cu cele mai mari orașe din România, ca suprafață, vrem să îți mai prezentăm încă o listă. Astfel, iată alte orașe însemnate ca întindere, mai exact o clasificare pe bază de suprafață orașe România: 

  • Galați;
  • Novaci;
  • Pecica;
  • Baia Mare;
  • Recaș;
  • București;
  • Săliște;
  • Gheorgheni;
  • Însurăței;
  • Bumbești-Jiu.
orase romania

Cele mai mari orașe din România ca populație

A venit și rândul topului care include cele mai mari orașe din România ca populație:

  1. București – 1,716,983 locuitori;
  2. Cluj-Napoca – 286,598 locuitori;
  3. Iași – 271,692 locuitori;
  4. Constanța – 263,707 locuitori;
  5. Timișoara – 250,849 locuitori;
  6. Brașov – 237,589 locuitori;
  7. Craiova – 234,140 locuitori;
  8. Galați – 217,851 locuitori;
  9. Oradea – 183,105 locuitori;
  10. Ploiești – 180,539 locuitori.

Acestea au fost doar 10 dintre marile orașe ale României clasificate după numărul de locuitori. Conform ultimului recensământ, populația orașelor din România este ușor în scădere, având în vedere că oamenii fie preferă să se mute la periferie, în comunele satelit, fie chiar au plecat din țară.

lista orase romania

Listă orașe din România: reședințe de județ

Pentru a-ți fi mai ușor să identifici cele mai populate orașe din România, îți vom prezenta în continuare lista reședințelelor fiecărui județ, ordonate alfabetic în funcție de numele județului. De asemenea, dacă te întrebi câte orașe sunt în România sau câte orașe are România, răspunsul este 263. Așadar, iată orașele reședințe de județ:

  • Alba-Iulia (Alba);
  • Arad (Arad);
  • Pitești (Argeș);
  • Bacău (Bacău);
  • Oradea (Bihor);
  • Bistrița (Bistrița-Năsăud);
  • Botoșani (Botoșani);
  • Brașov (Brașov) ;
  • Brăila (Brăila);
  • București;
  • Buzău (Buzău);
  • Reșița (Caraș-Severin);
  • Călărași (Călărași);
  • Cluj-Napoca (Cluj);
  • Constanța (Constanța);
  • Sfântu Gheorghe (Covasna);
  • Târgoviște (Dâmbovița);
  • Craiova (Dolj);
  • Galați (Galați);
  • Giurgiu (Giurgiu);
  • Târgu Jiu (Gorj);
  • Miercurea Ciuc (Harghita);
  • Deva (Hunedoara);
  • Slobozia (Ialomița);
  • Iași (Iași);
  • Buftea (Ilfov);
  • Baia Mare (Maramureș);
  • Drobeta Turnu Severin (Mehedinti);
  • Târgu-Mureș (Mureș);
  • Piatra Neamț (Neamț);
  • Slatina (Olt);
  • Ploiești (Prahova);
  • Satu Mare (Satu Mare);
  • Zalău (Sălaj);
  • Sibiu (Sibiu);
  • Suceava (Suceava);
  • Alexandria (Teleorman);
  • Timișoara (Timiș);
  • Tulcea (Tulcea);
  • Râmnicu Vâlcea (Vâlcea);
  • Focșani (Vrancea);
  • Vaslui (Vaslui).

Dacă vrei să schimbi un oraș aglomerat cu unul mai liniștit sau îți dorești alte oportunități în carieră, orașele mari din România îți oferă o mulțime de posibilități de a locui în zona care corespunde preferințelor tale. Ghidează-te alegând unul dintre topurile noastre și vei avea alte perspective.

Back to top button