Design Interior

Liana Popa: 7 lucruri care te ajută să-ți gătești casa de sărbătoare atunci când nu ai loc de brad

1. Coronița.

De brad sau vâsc, împodobită cu panglici, globuri, conuri, măceșe, cătină… sau tot ce îți mai trece prin cap. Poate fi o coroană complicată și extravagantă, cu o bază solidă dintr-un amestec de ramuri și sârmă, plus ornamente din belșug sau una timidă și delicată, cu doar câteva frunze și ceva decorații. Poți folosi instrumente demne de un dentist sau un croitor sau face totul fără nici un fel de lipitură sau ajutor. Folosește-te și de ornamentele de brad, dacă tot nu ai loc de unul: îmbogățește coroana cu globuri, luminițe, clopoței sau bomboane. Ba chiar unele dintre ele te pot ajuta la a strânge coroana laolaltă, pentru a nu mai fi nevoie de lipici sau sârmă: beteala sau instalația de brad pot fi înfășurate în jurul coroanei, șiragul de clopoței poate prinde ramurile de brad, iar clamele lumânărilor pot întări ansamblul.

Coronița poate decora ușa de la intrare sau una din interior, masa, un perete sau un raft. Ba chiar o poți lipi pe frigider sau suspenda de tavan. Coronițele mai mici pot împodobi cutiile de cadouri sau pot constitui chiar ele un dar. Ba chiar, în loc de conuri sau panglici, poți orna această coroniță cadou cu mici surprize pentru cel care o va primi: produse de machiaj, bomboane, poate chiar o cravată sau o jucărie.

2. Bradul care ocupă puțin loc

Dacă ai o casă mică, ai copii sau animale năzdrăvane sau dacă, pur și simplu, ai decis că nu vrei să aglomerezi spațiul cu un brad, poți avea un pom de Crăciun… fără a avea unul.

În primul rând te sfătuiesc, mai ales că este vorba despre un brad nonconformist, să alegi unul care te reprezintă în totalitate: indiferent că este realizat din cărți sau din vreascuri, din globuri sau din beteală, important e să te înveselească când îl vezi. Apoi, dacă tot e un tip de brad ce ocupă puțin loc, caută-i un spațiu potrivit lui, astfel încât să poată sta fără să încurce prea tare, dar și să aibă suficient spațiu pentru a fi admirat. Poate fi un colț de cameră unde poți construi o structură din lemn, poate fi un perete liber pe care poți lipi un tapet cu un brad. Sau poate chiar faci tu un colaj sau un desen pe un perete. Mai poate fi un raft de bibliotecă unde se poate înălța un mic brad, construit din câteva cărți. Indiferent că e din lemn sau carton, din globuri, cărți sau conuri – îl poți împodobi cu ornamente clasice de brad sau îl poți lăsa chiar așa, simplu.

Iar dacă vrei să intri mai repede în atmosfera de sărbătoare, roagă niște prieteni să treacă pe la tine să meșteriți împreună un brad. Așa pot ieși la iveală mai multe idei și, cine știe, poate fiecare va pleca acasă cu bradul său.

3. Luminile

Lumina schimbă o zi, o fotografie sau o încăpere. Așa că, o poți folosi pentru a-ți pregăti casa de sărbătoare. Pot fi globuri ce conțin mici licăriri de lumină, lumânări grase, instalații de brad întortocheate sau chiar poți improviza tu ceva. Ai putea construi mici felinare pentru ornarea mesei sau a încăperii cu ajutorul unei lumânări așezate într-o sticlă sau un borcan. Poți folosi ghirlande de becuri pentru ornarea pereților, a ușilor, a dulapurilor sau a bibliotecii. Sau cum ar fi să îmbraci casa în șiruri de lumină?

4. Chestiile croșetate

Nu doar că ne duc cu gândul la cald, copilărie și cuibăreală, dar pot fi și niște accesorii minunate pentru împodobit casa. Le poți face chiar tu sau le poți cumpăra de la târgurile de Crăciun, mici mesteșugari sau bunicuțe. Ba chiar poți improviza astfel de decorații și din jucării, fulare sau pulovere mai vechi.

Pot fi globuri de lână ce ornează un perete, păturici pufoase ce încălzesc canapeaua, scaune îmbrăcate în haine moi și croșetate ce dau nu doar un aer de sărbătoare, ci și te ajută sa te încălzești.

Și nu uita să pregătești și niște încălțări calde pentru musafiri. Poate și niște globuri de lână, drept cadou? Sau… te încumeți să împletești un brad?

5. Împodobirea unor zone sau obiecte dragi

Într-un fel acest capitol a fost atins în punctele anterioare, dar ar mai fi câteva lucruri de zis. Plus, am dorit să punctez că uneori este simplu să aducem un aer de sărbătoare unei încăperi punând doar câteva accente. Fie că este vorba de lumini, beteală, o coroniță sau ceva croșetat, putem împodobi obiectele și zonele dragi din casă, dându-le un aer festiv. Iar lucrurile acestea nici nu ocupă mult loc, doar obiectele sunt deja acolo, nu?

Poți orna lucruri ce obișnuiesc a a fi împodobite de Crăciun: ferestre, uși, mese sau rafturi, dar poți adăuga puțină strălucire și unor alte obiecte: unei lămpi, biroului, unei jucării dragi, bicicletei sau chiar măsuței unde îți ții produsele de machiaj. Poți duce stălucirea și în alte încăperi, poate mai neobișnuite cu steluțe si beteală: în baie, în debara sau în dulap. Doar e Crăciunul, nu?

 6. Decorațiile pentru masă

Conuri, lumânări, ramuri de brad, lumini – poți folosi din cele rămase la realizarea coroniței sau a celorlalte decorațiuni sau poți alege special unele obiecte pentru a crea aceste ornamente pentru masă. Și nu trebuie neapărat să fie vorba despre masa de Crăciun sau de Revelion, poți împodobi și o masă mai puțin festivă. Iar unele dintre accesorii pot rămâne pe masă chiar și după încheierea ei, ca un decor al camerei.

Indiferent că vei cumpăra aceste obiecte de decor pentru masă sau le vei face chiar tu, ar fi bine să ții cont de felul veselei și bucatelor ce vor fi servite, de stilul încăperii și chiar și de personalitatea musafirilor. În funcție de aceste lucruri, poți alege un decor simplu, cu ceva crenguțe de brad și câteva lumânări sau crea ansambluri flamboiante, alăturând lumânării aurii fructe exotice și globuri prețioase.

Dacă spațiul este tare mic și nu ai o masă unde să încapă toți cei invitați, poți improviza spații de stat pentru a lua masa: un fotoliu, o lădiță peste care ai aruncat o păturică, o cutie de lemn peste care ai așezat o pernă sau o față de masă. Decorațiile mesei se pot rezuma atunci la mici ornamente așezate pe masa principală, plus la servețele festive pentru toți, eventual însoțite de un glob, o acadea sau o crenguță de brad. Important este ca toți cei prezenți să găsească un loc confortabil pentru savurarea bucatelor și să fie o mulțime de șervețele la îndemână.

7. Perne, pături sau fețe de masă

Sărbătorile pot fi și un prilej pentru a face cadou casei o cuvertură sau o pătură nouă sau poți aduna câteva obiecte pentru a fi folosite doar de Crăciun. Pot fi fețe de pernă, pături, pleduri sau blănuri artificiale pe care le poți pune pe canapea sau pe scaune, pe pat, pe masă, pe un perete sau chiar pe jos. Unele dintre ele pot avea doar un rol decorativ, altele unul funcțional. Sau sunt și situații 2 în 1. Cum ar fi un mic cort festiv ridicat, în camera copiilor, dintr-o pătură, niște așternuturi cu reni pentru dormitor sau un om de zăpadă construit din perne.

Indiferent de cum alegi să-ți decorezi casa, dacă vei decide asupra unui decor bogat sau a unuia minimalist, că ai loc de brad sau ba, important este ca ceea ce faci să ți se potrivească și să nu sufoce spațiul. La urma urmelor, o crenguță de brad, un cozonac tocmai scos din cuptor și un grup de prieteni sunt suficienți pentru a ne pune într-un decor de decembrie. Și asta nu doar în decembrie.

Liana

Acest text face parte dintr-o serie de patru articole semnate de Liana Popa, în calitate de autorul lunii pe blogul Storia.ro.  Liana este absolventă de Istoria Artelor, a fost copywriter în mai multe agenții de publicitate, iar acum scrie pe avetisiperoz.ro și deține o mică agenție de creație, Elanul Galben. În fiecare săptămână, ea îți va prezenta un nou set de sfaturi utile care să te ajute să-ți amenajezi locuința de sărbători.

 

Ultima editare: 10 martie 2021

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button