Design Interior

Mihnea Ghilduș: cum să alegi stilul, culorile și texturile noii tale locuințe

Așa cum, înainte de a construi o casă, întâi trebuie să ai nevoia și dorința de a o construi, la fel atunci când îți amenajezi locuința trebuie să ai o idee despre cum vrei să arate. Să pornim deci de la cea mai simplă întrebare:  Ce nu e bine? Ce te nemulțumește în amenajarea în care locuiești acum? Următoarea întrebare este ce îți place și nu ai vrea să se schimbe? După ce faci o listă cu aceste 2 coloane, vei afla într-un mod organizat ce trebuie să schimbi și ce poți păstra.

Următorul pas este să alegi stilul amenajării și aici intervine meseria de designer. Stilurile sunt trecătoare și se schimbă de la un an la altul. De obicei stilul care începe să-ți placă a ajuns în România deja după câțiva ani în care a circulat prin lume pe la târguri internaționale. Dacă îți place acum fiindcă este cool și la modă, este foarte posibil să nu-ți mai placă anul următor, când va fi alt stil cool și la modă. De aceea, stilul ales pentru locuința ta trebuie să te reflecte pe tine și nu neapărat tendințele pieței.

Îți mai dau deci o listă de întrebări:

  • Ești mai degrabă ordonat/ă sau dezordonat/ă?
    undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Răspunsurile la aceste întrebări si la altele asemănătoare îți vor da o idee despre direcția pe care o va lua amenajarea spațiului tău.

O persoană care se uită mult la televizor și simte nevoia de a sta confortabil pe canapea va demara amenajarea de la spațiul de zi, unde elementul central este televizorul sau poate chiar un proiector. Pe de altă parte, cineva care gătește mult și se bucură de utilitățile bucătăriei își va baza amenajarea pe spațiul de gătit și pe spațiul de luat masa, acestea devenind inima casei. Dacă însă îți place să citești o carte în timpul petrecut acasă, poate că ar trebui să te gândești întâi la o zonă de lectură lângă biblioteca bine aprovizionată pentru zilele ploioase. Atât împărțirea spațiului, cât și stilul amenajării locuinței tale țin de activitățile pe care le desfășori.

Dacă, de exemplu, ai hotărât că vei avea o casă cu puține piese de mobilier fiindcă petreci puțin timp în apartament, atunci putem vorbi de o amenajare minimalistă, una care să lase cât mai mult spațiu liber și curat privirii, o amenajare în care vei folosi doar strictul necesar. Strictul necesar se referă atât la numărul și tipul pieselor de mobilier, cât și la culorile acestora. O amenajare minimalistă va fi deci minimalistă și în alegerea gamei de culori.

O gamă de culori conține maximum 3 culori generale care se vor regăsi în toată amenajarea și care au legatură între ele. De exemplu, albul pereților poate să aibă legătură cu un gri vernil, aplicat pe anumite piese de mobilier si cu o pardoseală de lemn natur (de exemplu dușumea de brad). Această gamă cromatică poate fi completată cu culori de accent date de alte piese de mobilier și accesorii sau corpuri de iluminat. Dacă alegi să folosești o culoare de accent puternică, precum roșul, galbenul sau turcoaz-ul, hotărăște-te la una singură. Nu combina prea multe culori puternice, va ieși o amenajare ca la circ și, în timp, poate deveni o imagine obositoare. În cazul culorilor pastelate, acestea pot fi potrivite între ele într-o varietate mai mare fiindcă nu fură ochiul la fel de mult ca o culoare puternic saturată.

 Foto: Low-Poly Cupboard – design Mihnea Ghilduș, Raul Cadar, Foto: Andrei Nagy – disponibila pe dizainar.ro / parte din Bucin Mob design collection

Texturile sunt strâns legate de culori și stilul amenajării, chiar dacă sunt puse ultimele în ordinea acestui ghid. Cel mai simplu exemplu este legat de suprafetele mate și suprafețele lucioase. Culorile aplicate mat reflectă lumina mai difuz (nu mai puțin) și sunt mai ușor de întreținut. Culorile lucioase reflectă lumina asemănător unei oglinzi și creează zone punctuale care atrag privirea în casă, dar sunt mai greu de întreținut și se zgârie mult mai ușor. Asociem în mod tradițional texturile lucioase cu materialele dure: metalul, sticla, piatra dar și cu curățenia, de exemplu, în cazul ceramicii. Sfatul meu este să păstrezi textura naturală a materialului cu care lucrezi. Lemnul, de exemplu, se găsește ca o textură mată în natură și este puțin forțată transformarea lui într-un material lucios prin aplicarea multor straturi de lac. Piatra este și ea un material rugos, dar poate fi găsită și sub forme lucioase în râuri prin slefuirea datorată trecerii apei, deci ochiul nostru îi poate recunoaște esența și în forma ei lucioasă.

 Foto: Clear Surf – design Izzi Design Box, Foto Andrei Nagy, disponibila pe dizainar.ro / parte din Bucin Mob design collection

Texturile sunt însă de mai multe feluri, nu doar mate și lucioase. Ele influențează foarte mult modul în care percepem un material și spațiul înconjurător. Există texturi moi, ca în cazul textilelor, și texturi dure precum betonul sau gresia. Texturile moi absorb sunetul și se recomandă o acoperire de cel putin 30% din suprafețele spațiilor cu texturi moi pentru a evita ecoul camerelor goale. Piesele de mobilier capitonate au un rol important în absorbția sunetului și, dacă nu vrei să-ți umpli camera cu mobilier, un produs alternativ foarte interesant sunt panourile fono-absorbante ce au și un rol important decorativ în spațiul de locuit. Există și posibilitatea de a-ți pune tapet, care are rolul de a atenua sau a sparge sunetele din camere și care are, în plus, și un rol declarat decorativ.

În concluzie, deși piața amenajărilor interioare oferă aproape, sunt mari șanse să te pierzi la prima ofertă sau chiar să te sperii de greutatea de a lua decizii. Totul este mai ușor atunci cand folosești un sistem. Cel pe care îl recomand eu implică 3 pași inițiali:

1. Hotărăște ce vrei și ce nu vrei în noua amenajare
2. Alege un stil de amenajare care să se potrivească stilului tău de viață
3. Alege culorile și texturile în concordanță cu stilul ales mai devreme

Și, cel mai important, nu ezita să apelezi la ajutorul profesioniștilor, al designerilor sau arhitecților de interior. Mult succes în amenajare!

Mihnea

Acest text face parte dintr-o serie de patru articole semnate de Mihnea Ghilduș, în calitate de autorul lunii pe blogul Storia.ro. În fiecare săptămână, vom lansa un nou set de sfaturi utile care să te ajute să-ți amenajezi locuința după stilul și personalitatea ta. 

Ultima editare: 16 iunie 2020

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button