Ghid amenajareUtilități

Desfundare canalizare și țevi: metode și soluții eficiente

Fie că vorbim despre o scurgere lentă la chiuveta de la bucătărie sau un blocaj la duș, problemele ce țin de țevi pot cauza disconfort și frustrare. În continuare poți afla care sunt instrumentele necesare pentru a desfunda țevile, cu ce se desfundă țevile de canalizare și multe altele.

  • De ce se înfundă țevile. Cauze des întâlnite
  • Cum știi că țevile s-au înfundat?
  • Care sunt consecințele înfundării țevilor
  • Soluții pregătite în casă pentru a desfunda țevile
  • Metode pentru desfundare canalizare
  • Cum previi înfundarea țevilor?

De ce se înfundă țevile. Cauze des întâlnite

Un sistem de țevi funcțional este esențial pentru confortul casnic. Totuși, chiar și cele mai bune țevi se pot înfunda la un moment dat, iar astfel de blocaje îți pot da peste cap programul zilnic. 

Înțelegerea principalilor vinovați pentru țevile înfundate te poate ajuta să previi anumite probleme și să susții buna funcționare a țevilor din casă. Iată care sunt principalele cauze ale înfundării țevilor din casă. 

canalizare

Părul

Firele de păr se pot acumula până când încetinesc fluxul de apă la scurgere sau chiar blochează cu totul canalizarea.

Nu putem preveni cu totul căderea de zi cu zi a părului, însă putem proteja cât mai bine scurgerea cu mici site de protecție și prin curățarea părului din chiuvetă și aruncarea sa la gunoi. 

Uleiul și alte grăsimi

Uleiul de la diverse preparate este un alt inamic al țevilor. Grăsimile animale sau vegetale se pot acumula și înfunda țevile. Pe lângă ulei și unt, grăsimea se găsește și pe resturile de carne, smântână, ciocolată etc. 

Este ușor să clătești vasele cu apă, însă grăsimile desprinse de pe vase sunt lipicioase și se pot acumula pe interiorul țevilor. O alternativă mai bună este să arunci resturile de ulei la gunoi sau într-un container de unică folosință și apoi la gunoi. 

Șervețelele umede

Șervețelele umede sunt o problemă majoră pentru sistemul de canalizare, în general, și pentru țevile tale, în particular. Unele produse susțin că se dezintegrează în apă, însă, de multe ori, acest lucru se traduce prin șervețele care se elimină mai ușor din toaleta ta, dar pot înfunda țevile ceva mai jos. 

Astfel de produse, dar și hârtia groasă de bucătărie, batistele nazale și cartonul (chiar și cel subțire) nu ar trebui aruncate la toaletă. Țevile de la WC, deși ceva mai mari decât cele de la cadă sau chiuvetă, sunt create pentru a suporta apa, deșeurile umane și hârtia igienică. 

Produsele de igienă feminină și scutece

Produsele absorbante pentru femei și scutecele pentru bebeluși pun o problemă deosebită pentru sistemul de țevi. Ele nu sunt biodegradabile și pot conține bumbac și alte fibre care înfundă țevile. 

În sistemul de țevi există organisme biodegradabile care acționează asupra deșeurilor umane, însă nu au acțiune asupra altor produse precum tampoane sau scutece de unică folosință. Astfel de produse trebuie aruncate la gunoi. 

Nisipul pisicii

Multe persoane care au pisici tind să arunce nisipul la toaletă sau la chiuvetă. Din păcate, unii fac acest lucru și cu resturile câinilor. 

Totuși, acest „nisip” al pisicilor nu este chiar nisip, ci este realizat din compuși pe bază de argilă care devin lipicioși la contactul cu lichide. Mai mult, alte resturi din apă se pot lipi de această argilă și înfunda țevile. Astfel de produse ar trebui aruncate la gunoi. 

Resturi alimentare

Unele persoane aruncă resturile de pe farfurii la chiuveta de la bucătărie. Deși astfel de resturi, dacă sunt de mici dimensiuni, se scurg prin canalizare, în timp țevile se vor înfunda. Același lucru este valabil pentru toaletă. Țevile de la bucătărie sau baie nu sunt proiectate pentru a suporta resturile alimentare. În plus, acestea pot fi lipicioase, acide sau tari și pot afecta negativ integritatea țevilor. 

Alte obiecte

Săpunul scăpat în toaletă, ața dentară, prezervativul, bijuteriile sau jucăria copilului ar trebui scoase imediat din apă, oricât de neplăcut ar fi. La toaletă ar trebui să ajungă doar deșeurile umane și hârtia igienică. 

Cum știi că țevile s-au înfundat?

tevi infundate

Din păcate, țevile nu te anunță atunci când s-au înfundat. Vestea bună este că ai câteva indicii la dispoziție că ar trebui să te ocupi de desfundarea canalizării:

  1. Apa sau resturile vin înapoi în toaletă, chiuvetă sau cadă;
  2. Canalizarea face un zgomot de gâlgâit – în mod normal, dacă apa trece fără probleme nu ar trebui să existe alte zgomote decât sunetul de curgere lină. Însă, atunci când țeava este înfundată, apa lovește acest obstacol și eliberează oxigen care poate cauza zgomote și câteva bule. Uneori, se eliberează gaz urât mirositor;
  3. Apa din duș, chiuvetă sau cadă se scurge foarte greu – de exemplu, dacă picioarele tale stau în 1-2 cm de apă atunci când faci duș, probabil că țeava este înfundată;
  4. Dacă toaleta sau chiuveta fac zgomote atunci când pornește mașina de spălat rufe sau vase;
  5. Dacă apare un miros neplăcut din zona scurgerii – înseamnă că s-au acumulat resturi mai jos pe țeavă;
  6. Apa revine în chiuvetă, duș sau cadă atunci când folosești mașina de spălat rufe sau vase;
  7. Atunci când pornești apa la chiuveta din baie și apar mici bule în apa din toaletă;
  8. Dacă sistemul de țevi este depășit de activitățile casnice – de exemplu, dacă poți folosi apa doar la chiuvetă sau doar la mașina de spălat rufe și nu ambele în același timp.

Care sunt consecințele înfundării țevilor

Deși țevile înfundate pot părea o problemă minoră, cel puțin la început, consecințele pot avansa rapid. Pe lângă frustrarea curgerii încete a apei, țevile înfundate neglijate pot duce la probleme de sănătate și pot afecta integritatea sistemului de canalizare a locuinței. Iată care sunt câteva dintre consecințele înfundării țevilor:

  • Scurgerea lentă a apei – trebuie să aștepți mult mai mult timp pentru scurgerea apei;
  • Miros neplăcut – în loc ca resturile să circule și să fie eliminate, se acumulează pe țevi și putrezesc. De aici și mirosul neplăcut;
  • Probleme structurale – dacă blocajul apare ca urmare a unei țevi sparte, este posibil ca apa de la chiuvetă sau toaletă să ajungă în sol sau chiar în fundația casei. În timp, este afectată structura casei și pot fi necesare cheltuieli semnificative pentru reparații;
  • Risc mai mare de dăunători – insectele și șobolanii sunt atrași de resturile putrezite și de apa care stagnează;
  • Starea de sănătate – apa ce stagnează poate fi un teren fertil pentru reproducerea unor bacterii și microorganisme care apoi să circule în aer și să pună probleme persoanelor cu alergii sau astm.

👉 Uneori, țevile înfundate și netratate la timp pot duce la necesitatea de a schimba instalația sanitară. Citește articolul „Ce trebuie sa stii despre schimbarea instalatiei sanitare” de pe blogul Storia! 

Soluții pregătite în casă pentru a desfunda țevile

Te confrunți cu țevi înfundate? Nu te îndrepta încă spre substanțele chimice din comerț. Cămara din bucătărie te poate ajuta să îți pregătești cea mai bună soluție pentru desfundat țevi. În continuare poți citi despre câteva metode eficiente, pe care le poți pregăti chiar tu, pentru a desfunda țevile. 

  1. Soluție desfundat țevi cu bicarbonat de sodiu

În special dacă ești chiriaș, însă nu numai, vei dori să începi cu soluțiile mai ușor tolerate de aparatura sanitară și de țevile din locuință. De cele mai multe ori, țevile se înfundă din cauza acumulărilor de resturi de alimente și grăsimi. O soluție pe bază de bicarbonat de sodiu și apă fierbinte te poate ajuta să îți desfunzi țevile. Iată pașii:

  • Toarnă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu pe scurgere;
  • Lasă să acționeze 10 minute;
  • Toarnă 2 litri de apă fierbinte;
  • Repetă dacă este necesar. 

👉 Stai în chirie și vrei să ai un trai cât mai bun? Informează-te cu privire la drepturile chiriasului de pe blogul Storia! 

  1. Soluție desfundat țevi canalizare cu bicarbonat, sare și oțet

Dacă ai țevi înfundate încăpățânate, este momentul să scoți artileria grea: sarea și oțetul. Iată care sunt pașii de urmat pentru a pregăti o soluție puternică de desfundat țevi:

  • Amestecă 100 g bicarbonat de sodiu cu 100 g sare și toarnă amestecul în scurgere;
  • Fierbe 200 ml oțet, apoi toarnă-l pe scurgere. Combinația va cauza o reacție chimică și multe bule;
  • Pune dopul;
  • După 10 minute, pornește robinetul de apă fierbinte și lasă-l să curgă cel puțin un minut;
  • Repetă dacă este nevoie. 
  1. Soluție pentru desfundare țevi bucătărie cu detergent de vase

Detergentul lichid poate fi aliatul tău și pentru a desfunda țevi. Iată ce ai de făcut:

  • Amestecă 2-3 linguri de detergent de vase cu 2 litri de apă fierbinte;
  • Varsă acest amestec pe canalizare, pe chiuveta înfundată;
  • Mai adaugă un litru de apă fierbinte și lasă să acționeze;
  • Repetă dacă este necesar. 
  1. Soluție pentru desfundare țevi baie

Crema de tartar te poate ajuta să cureți în mod eficient țevile. Iată cum să pregătești soluția pentru desfundarea țevilor de la baie:

  • Amestecă 100 g bicarbonat de sodiu cu 100 g sare și 100 g cremă de tartar într-un borcan, până la omogenizare;
  • Pune jumătate din amestec pe zona cu probleme;
  • Lasă să acționeze o oră;
  • Clătește cu apă fierbinte;
  • Repetă procesul încă o dată cu restul de amestec rămas. 
  1. Soluție pentru desfundare țevi canalizare cu sodă caustică

Poți folosi inclusiv soda caustică pentru a-ți desfunda țevile de canalizare. Iată care sunt pașii de urmat:

  • Pune o linguriță de sodă caustică în scurgere;
  • Toarnă o cană de apă fierbinte;
  • Lasă să acționeze 30 de minute;
  • Repetă procesul dacă este necesar. 

Metode pentru desfundare canalizare

Dacă soluțiile de mai sus nu au dat rezultate sau dacă țevile sunt foarte înfundate, poți trece la alte metode eficiente, respectiv șarpele pentru țevi, soluțiile chimice din comerț și ajutor profesionist. Să aflăm mai multe despre fiecare metodă de desfundat canalizarea. 

Utilizare șarpe pentru desfundat țevi

Următorul pas după soluțiile pregătite în casă este să folosești șarpele de desfundat (numit uneori și șarpele instalatorului). Dacă ești îndemânatic sau ai o rudă, un prieten sau un vecin priceput în domeniul instalațiilor, șarpele poate fi o soluție la îndemână. 

„Șarpele” este un cablu lung, flexibil, prevăzut cu un cârlig la capăt. Îl vei introduce pe țeava înfundată și îl vei roti pentru a scoate murdăria și elibera țeava. Iată care sunt pașii pentru a utiliza un șarpe pentru desfundat țevile:

  • Echipează-te corespunzător cu mănuși de protecție rezistente;
  • Asigură-te că ai la îndemână cârpe și un lighean, pentru a avea unde să strângi resturile scoase;
  • Introdu șarpele pe țeava înfundată și rotește-l ușor;
  • Împinge șarpele până ajungi la zona înfundată. În acel moment șarpele se va îndoi ușor din cauza excesului depus pe pereți;
  • Învârte șarpele pentru a scoate dopul de mizerie și trage spre tine;
  • Pune resturile scoase în lighean;
  • Dă drumul la apă pentru a verifica buna funcționare;
  • Curăță chiuveta/cada/dușul și șarpele. 

Metode chimice pentru desfundarea țevilor

Metodele chimice pentru a desfunda țevile sunt de mai multe tipuri:

  • Soluție caustică – conține leșie (hidroxid de sodiu) cu proprietăți corozive. Poate dăuna țevilor, dacă nu este folosită conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Este eficientă pentru țevile foarte înfundate cu grăsimi, păr și resturi alimentare;
  • Soluție oxidantă – conține înălbitor și nitrați care contribuie la descompunerea materiei organice. Este mai puțin agresivă decât soluția caustică și mai puțin eficientă pentru țevile foarte înfundate. 

Metode profesionale pentru a desfunda țevile

Instalatorii au mai multe unelte și metode pentru a desfunda țevile. Pe lângă șarpele instalatorului, se mai folosesc și următoarele metode profesionale pentru a desfunda țevile:

  • Hidro-jetul este o modalitate de a folosi jeturi de apă la presiune foarte mare, pentru a elimina depunerile de pe țevi. Este un mod eficient pentru țevile foarte înfundate sau pe care s-au acumulat grăsimi;
  • Desfundarea electromecanică  presupune folosirea unui burghiu spiralat care va fi introdus pe țeavă și rotit la o viteză mare. Elimină blocajele profunde;
  • Inspecție cu o cameră video: înainte de a trece la metode mai agresive, instalatorul poate inspecta țeava cu un dispozitiv flexibil, prevăzut cu o cameră video. Astfel, va determina care este cauza înfundării și unde este localizată.

Cum previi înfundarea țevilor?

Cu siguranță, îți dorești să iei toate măsurile necesare pentru a preveni înfundarea țevilor. Din fericire, ai la dispoziție mai multe modalități prin care îți poți proteja țevile. Iată cum să previi înfundarea țevilor de la baie și a țevilor de la bucătărie. 

Cum previi înfundarea țevilor din baie?

  • Curăță periodic sita de scurgere – săpunul și firele de păr se pot acumula aici și pot înfunda, în timp, scurgerea. Este indicat să cureți această sită cel puțin de 2-3 ori pe lună;
  • Nu arunca la toaletă altceva decât hârtie igienică;
  • Piaptănă-te înainte de a face duș, preferabil în afara băii – astfel, vei evita înfundarea scurgerii de la duș;
  • Folosește o sită de scurgere și la cadă/duș, atunci când îți speli animalul de companie (dacă este cazul);
  • Folosește o dată pe săptămână o soluție de întreținere de bicarbonat de sodiu, oțet și apă.

Cum previi înfundarea țevilor din bucătărie?

  • Folosește o sită deasă care să nu permită trecerea resturilor alimentare;
  • Odată pe săptămână varsă pe scurgere un litru de apă fierbinte pentru a elimina de pe țevi resturile de grăsime;
  • Evită să verși resturile de ulei de la mâncare în chiuvetă. Depozitează resturile de ulei într-un vas de unică folosință și du-l la gunoi. O altă variantă este să colectezi uleiul folosit și să îl predai la punctele de colectare din cadrul hipermarketurilor (acolo unde este cazul);
  • Aplică periodic un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet pentru curățarea și igienizarea țevilor. 

Pune în aplicare recomandările de mai sus și vei scăpa destul de repede de țevile înfundate. Nu uita că prevenția este întotdeauna de preferat. Evită să arunci ulei sau alte resturi la canalizare și curăță părul care se acumulează în chiuvetă sau cadă. Pentru țevile înfundate care nu se curăță ușor este indicat să apelezi la un instalator. Acesta te va ajuta să eviți frustrările și eventualele daune la țevi. 

Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3

Back to top button