Design Interior

Amenajarea holului: idei și recomandări utile

Holul reprezintă locul de legătură dintre exteriorul și interiorul casei sau un culoar de trecere dintr-o încăpere în alta. Amenajarea sa cade, de multe ori, pe ultimele locuri, fapt care duce la o lipsă de armonie între hol și decorul camerelor. Inspiră-te din ideile noastre de mai jos, pentru a afla cum să îți amenajezi holul indiferent de ce stil de amenajare preferi, dacă stai la apartament sau la casă sau care este forma sa. 

  • Stiluri potrivite pentru hol
  • Idei de amenajare în funcție de particularitățile holului
  • Alegerea mobilierului potrivit pentru hol – piese esențiale
  • Paleta de culori și iluminatul în hol
  • Decorarea holului
  • Reguli generale pentru amenajarea holului

Stiluri potrivite pentru hol

Stilul ales pentru amenajarea holului va defini elementele de mobilier, obiectele de decor și culorile. În același timp, stilul holului ar trebui să vină în completarea restului casei, să existe un echilibru între decorul camerelor și al holului. Mai jos poți citi despre principalele stiluri de amenajare potrivite pentru hol. 

Modern

Holul modern înseamnă ordine, linii drepte și mobilier cu margini bine delimitate. Într-un hol modern, predomină obiectele utile, iar amenajarea trebuie să fie eficientă și pragmatică. Pentru un hol de acest fel, se potrivesc nonculorile sau culorile neutre, precum negrul, albul, griul, bejul sau maroul. Poți opta pentru pardoseală din plăci de ceramică, pentru holurile de intrare, sau pentru parchet laminat, pentru holurile din interiorul casei. În ceea ce privește iluminatul, se merge pe o direcție minimalistă și simplă. Poți alege spoturi, aplice de tavan sau lustre fără decorațiuni. Mobilierul este unul ușor și poate avea inserții metalice, pentru un aspect modern. 

stilul modern pentru hol

stiluri de amenajare hol

in ce stil poti amenaja holul

Clasic

Stilul clasic își păstrează valoarea indiferent de trendurile care apar. Dacă locuința ta este amenajată în acest stil, și holul ar trebui să continue în această direcție. Aspectul de lemn masiv poate fi respectat pentru piesele de mobilier specifice holului: pantofarul, cuierul și alte elemente. Pereții pot fi în nuanțe neutre, cu accente de culoare. Dacă holul este de mici dimensiuni, poți decora pereții cu un tapet cu model clasic. Dacă spațiul îți permite, poți monta suporturi pentru ghivece de flori, oglinzi cu margini groase sau tablouri. Pardoseala poate avea aspect de marmură sau de lemn masiv. 

stilul clasic pentru hol

hol in stil clasic

cum amenajezi holul in stil clasic

Rustic

Holul în stil rustic presupune folosirea unor elemente cât mai naturale, preferabil în stare brută și nefinisată. Piatra și lemnul sunt printre materialele preferate în amenajarea unui hol rustic. Poți folosi cărămizi, grinzi din lemn pentru tavan și pardoseală cu aspect învechit. În acest decor se potrivesc nuanțele aflate în armonie cu natura: verdele, maroul, cremul, galbenul, albastrul sau albul. Iluminarea poate fi realizată din pendule cu becurile la vedere sau obiecte de iluminat din lemn ori piatră, în combinații cu funia sau metalul. Pentru a completa imaginea rustică, poți alege preșuri țesute și pleduri din bumbac, in sau lână. Dacă spațiul îți permite, poți opta pentru un dulap de pantofi cu rafturi sau o băncuță din lemn. 

amenajare holului in stil rustic

decor rustic pentru hol

Vintage 

Holul vintage conține elemente cu aspect învechit. Piesele recondiționate se potrivesc de minune într-un asemenea hol. Dacă restul casei este amenajat în acest mod, și holul trebuie să completeze această imagine. Poți îmbina mobilierul din lemn masiv cu obiecte decorative din bronz sau cupru. Optează pentru lămpi și veioze retro și include o paletă de culori pastel, cu accente de portocaliu, verde sau albastru.

amenajarea holului in stilul vintage

stilul vintage pentru hol

Feng-shui

Amenajarea în stil feng-shui constă în simplitate și armonie cu natura. Obiectivul acestei amenajări este înlesnirea circulației energiei pozitive. Pentru a amenaja holul în acest stil, este necesar să ții cont de principiile feng-shui. Astfel, în încăpere trebuie să fie prezente cele cinci elemente ale naturii: pământul (prin plante), metalul (prin corpuri de iluminat sau suporturi gri/argintii), focul (prin obiectele decorative de culoare roșie sau portocalie), apa (printr-o mică fântână arteziană decorativă) și lemnul (prin piesele de mobilier). De asemenea, dacă ai un spațiu generos, folosește cât mai multe flori naturale. Pune cel puțin o oglindă pe hol, însă nu în fața ușii de la intrare. Astfel, vei asigura circulația liberă a energiei.

stilul feng-shui

cum poti amena holul il stilul feng-shui

decor in stil feng-shui

Retro

Un hol retro se remarcă prin culorile specifice: galben muștar, portocaliu ars și turcoaz. Piesele de mobilier sunt vesele și inedite, cu un aspect ușor învechit. Poți transforma o veche măsuță de cafea într-un cuier și poți monta o oglindă cu raft cu aspect retro, pentru a completa decorul. Poți alege o lustră sau veioze cu modele inedite, dar cu un aspect învechit. În ceea ce privește pardoseala, stilul retro poate fi pus în valoare prin parchet din lemn masiv, covoare cu aspect prăfos sau gresie care imită tabla de șah. 

stilul retro pentru poze

in ce stil poti amenaja holul

Shabby-chic

Stilul shabby-chic se remarcă prin mobilier cu aspect antichizat, ușor romantic. Acesta face o impresie puternică celor care îți trec pragul. De asemenea, mizează pe imprimeuri florale și nuanțe pastel. Poți alege câteva perne decorative cu margini dantelate și o banchetă din lemn cu vopseaua aproape scorojită. Polițele cu etajere din fier forjat și ceasul de perete cu cuc sunt potrivite în acest decor. 

stilul shabby-chic

amenajarea holului in stilul shabby chic

Idei de amenajare în funcție de particularitățile holului

În funcție de particularitățile holului, poți amenaja această încăpere după mărime, formă, amplasare, tipul casei și după întrebuințare. 

În funcție de mărime

Amenajarea holului diferă în funcție de mărime. Astfel, există o serie de particularități pentru amenajarea unui hol mic și a unui hol mare. 

Amenajarea unui hol mic

Doar pentru că ai un hol mic, acest lucru nu trebuie să te împiedice să îl adaptezi nevoilor și gusturilor tale estetice. În general, holul mic este unul de intrare, în care petreci puțin timp. În acest context, este indicat să faci tot ce poți pentru a maximiza spațiul pe care îl ai la dispoziție. Evită mobilierul masiv, care se întinde pe orizontală. Alege un cuier pentru hol, montat pe perete, pentru hainele pe care le porți des si un dulap pentru pantofi vertical. 

De asemenea, este bine să alegi obiecte de mobilier multifuncționale. De exemplu, dacă îți dorești o bancă pentru a te încălța mai ușor, alege o piesă prevăzută cu spațiu de depozitare. Optează pentru nuanțe deschise la culoare, atât pentru mobilier, cât și pentru pereți, pardoseală și covorul de la intrare. Pentru a mări vizual spațiul, poți folosi oglinzi, iar pentru a te organiza mai ușor dimineața, poți monta rafturi pentru chei și alte obiecte utile. Alege o sursă de lumină puternică, mai ales dacă nu dispui de o fereastră. 

amenajarea unui hol mic

amenajarea holului in functie de dimensiune

cum poti amenaja un hol mic

Amenajarea unui hol mare

Amenajarea unui hol de mari dimensiuni îți oferă mai multe opțiuni de decor și posibilitatea de a alege orice stil îți dorești, ținând, totuși, cont de designul restului încăperilor din casă. Dacă dispui de un hol mare într-un apartament, poți monta un dulap de haine. În funcție de spațiul pe care-l ai la dispoziție, poți introduce fotolii, scaune, o măsuță, o canapea și/sau un dulap cu rafturi. Alege doar acele lucruri pe care știi că le vei folosi sau care oferă o atmosferă plăcută, altfel, riști să aglomerezi prea mult holul. De asemenea, poți adăuga plante, fotografii sau chiar tablouri. Este nevoie de un corp de iluminat principal, de exemplu, o lustră situată central, și de corpuri secundare, așa cum sunt lămpile sau veiozele cu picior. Pentru pardoseală, poți folosi parchet laminat într-o nuanță apropiată celei folosite în încăperile casei. 

cum poti amenaja un hol mare

amenajarea unui hol mare

hol mare

În funcție de formă

În funcție de forma holului, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont, indiferent dacă ai holul lung, lung și îngust, pătrat sau lat. 

Amenajarea unui hol lung

Holul lung este specific mai ales apartamentelor decomandate. În general, acesta începe de la intrare și se prelungește, pentru a face legătura între toate camerele. Dacă este suficient de lat, poți monta un dulap pentru haine și unul pentru pantofi. Pentru iluminare, poți monta aplice de perete. 

amenajarea unui hol lung

cum poti amenaja un hol lung

Amenajarea unui hol lung și îngust

Amenajarea unui hol lung și îngust poate pune unele probleme. Acesta ar trebui mobilat minimalist, iar obiectele de decor să fie absente. Pentru a nu încărca încăperea, optează pentru un raft de pantofi nu foarte adânc și un cuier simplu, montat pe perete. Poți adăuga o oglindă de mari dimensiuni. Aceasta va mări vizual spațiul, iar dacă alegi să aplici spoturi în jurul său, efectul va fi unul mult mai puternic. 

amenajarea unui hol lung si ingust

Amenajarea unui hol pătrat

Holul pătrat este destul de ușor de amenajat. Forma sa te ajută să creezi un decor echilibrat, indiferent de dimensiunile pe care le ai la dispoziție. În general, un astfel de hol se află la intrare și poate fi considerat o încăpere în sine, dacă este suficient de mare. Pentru o mai bună eficiență, folosește acest hol pentru a depozita lucrurile cărora nu le găsești un loc potrivit în celelalte încăperi. Poți include dulapuri pentru haine și/sau pantofi, comode și chiar mese. Ține cont, totuși, că trebuie să fie în armonie cu restul casei. 

cum poti amenaja un hol patrat

Amenajarea unui hol lat

Un hol lat reprezintă un avantaj în amenajarea și mobilarea sa. Această lățime creează impresia de anticameră, în care poți îmbina aspectele practice cu detaliile estetice. Poți opta pentru ghivece impunătoare cu plante rezistente la întuneric sau poți chiar amenaja o bibliotecă de-a lungul unui perete. 

amenajarea unui hol lat

cum poti amenaja un hol lat

În funcție de amplasare

În funcție de amplasare, există mai multe tipuri de holuri, precum holul de la intrare, holul din interiorul locuinței, care face legătura dintre două sau mai multe camere, holul open space, în prelungirea sufrageriei, și holul cu scări. Mai jos poți citi despre particularitățile fiecăruia. 

Amenajarea holului de la intrare

Holul de la intrare reprezintă primul contact pe care îl are cineva cu locuința ta, deci trebuie să fie primitor și plăcut. Poți include piese de mobilier cu rol practic, precum dulapul de haine și/sau cel pentru încălțăminte. Amenajarea holului de la intrare ar trebui să urmeze același stil cu restul casei. 

idei de amenajare a holului

cum poti amenaja un hol de la intrare

Amenajarea holului în interiorul locuinței

Holul din interiorul locuinței este, de obicei, un spațiu de trecere, deci poate fi decorat simplist, în special dacă este de mici dimensiuni. Pentru personalizare, poți pune câteva fotografii pe pereți sau un tapet multicolor. Dacă spațiul îți permite, poți monta un dulap pentru haine. O astfel de mutare îți va permite să ai mai mult spațiu liber în dormitor. Spoturile vor ilumina uniform acest spațiu. 

amenajarea holului in interiorul locuintei

cum poti amenaja holul in interiorul locuintei

amenajarea unui hol spatios

Amenajarea holului open space 

Atunci când holul este open space către living, trecerea dintre cele două trebuie să fie aproape imperceptibilă. Amenajarea holului va trebui să urmeze stilul sufrageriei atât în ceea ce privește materialele, cât și paleta de culori. Evită să îl mobilezi excesiv. Pentru a personaliza spațiul, poți adăuga doi tabureți și o măsuță, pe care să așezi un buchet de flori. 

amenajarea holului open space

Amenajarea holului cu scări 

Holul cu scări este prezent mai ales dacă stai la casă. În acest context, holul poate fi mobilat minimalist și poate include un cuier simplu și un dulap pentru încălțăminte. Sub scări, poți amenaja o bibliotecă sau un mic spațiu de joacă pentru cei mici. 

În funcție de tipul casei

Principalele diferențe între holuri, în funcție de tipul casei, se referă la dimensiunile pe care le ai la dispoziție. Astfel, de acestea depinde eficientizarea spațiului, pentru ca întreaga locuință să fie în armonie. Mai jos, poți citi despre amenajarea holului în apartament, în garsonieră și la casă. 

Amenajarea holului în apartament 

Cel mai mare hol dintr-un apartament este, de obicei, cel de la intrare. În rest, poate exista sau nu un hol de trecere. Dacă există, acesta are dimensiuni reduse și trebuie amenajat minimalist. În funcție de decorul apartamentului, poți opta pentru gresie sau parchet. Pentru pereți, poți alege o culoare neutră sau o nuanță complementară celei din dormitor și sufragerie. Tapetul cu un model potrivit stilului locuinței va înveseli încăperea. 

Holul de la intrare este, în general, lipsit de surse de lumină naturală. Este important să ții cont de acest aspect, atunci când te decizi asupra planului de amenajare. Optează pentru un iluminat eficient prin lustre sau aplice, iar dacă holul este de mici dimensiuni, montează și o oglindă. Alege un dulap pentru încălțăminte și un cuier pentru haine.

amenajarea holului in apartament

Amenajarea holului în garsonieră

Garsoniera are un singur hol, cel de la intrare. Poți alege o garderobă, pentru a mai aerisi camera, iar dacă este vorba de un hol de mici dimensiuni, te poți limita la un cuier minimalist și un mic dulap pentru încălțăminte. Pentru a oferi personalitate încăperii, folosește oglinzi geometrice, tablouri sau alte obiecte de decor care pot fi agățate pe pereți. Evită, totuși, să aglomerezi spațiul și alege un număr redus de decorațiuni. Poți instala corpurile de iluminat pe tavan. 

Amenajarea holului la casă 

Dacă stai la casă, ești printre norocoșii care își pot amenaja holul exact cum doresc. Este posibil ca acesta să beneficieze de lumină naturală, deoarece are contact direct cu exteriorul. Pentru a profita la maximum de lumina naturală, poți ține cont de acest lucru încă din stadiul de proiect al casei, prevăzând existența unor ferestre înalte în apropierea ușii. Pe lângă elementele tipice pentru un hol (dulapul pentru haine, pantofarul, cuierul), poți introduce o masă cu un design inedit, un raft cu fotografii, reviste sau cărți și o canapea. 

amenajarea holului la casa

În funcție de întrebuințare

Există o serie de diferențe și în ceea ce privește amenajarea în funcție de întrebuințare. Mai jos, poți citi despre acest aspect. 

Amenajarea holului de tranzit

Holul de tranzit este cel de la intrarea în casa. Din acesta nu ar trebui să lipsească pantofarul, cuierul și suportul de chei. Pe lângă acestea și mai ales dacă spațiul îți permite, poți introduce tabureți sau scaune, care te vor ajuta la încălțat, și dulapuri pentru haine. În comparație cu holul locuibil, decorul mizează mai mult pe utilitate. 

Amenajarea holului locuibil

Un hol generos sau open space spre living poate deveni ușor un spațiu în care îți poți petrece timpul. Poți introduce o canapea și/sau fotolii și o măsuță unde poți primi musafiri. Atmosfera primitoare poate fi completată de un covor pufos și un raft de cărți. O lampă ce oferă o lumină discretă va întregi atmosfera. 

Alegerea mobilierului potrivit pentru hol – piese esențiale

Primul pas în alegerea pieselor de mobilier pentru hol este să te decizi ce nevoi ai în materie de funcționalitate, spații de depozitare și decorațiuni. În multe cazuri, holul este un spațiu care necesită un minim de obiecte decorative și are mai mult un rol practic, respectiv depozitarea încălțămintei și a unei părți dintre haine. Lucrurile sunt cu atât mai complicate în holurile mici sau înguste, unde spațiul este limitat. Încearcă să alegi mobilă care nu ocupă mult spațiu pe orizontală și optează pentru rafturi deschise. 

Pașii mobilării holului

Pentru multă lume, cea mai mare provocare se referă la faptul că vrem să le facem pe toate în același timp. Știi ce culoare ai vrea pe pereți, dar oare ea depinde de culoarea mobilei? Ar trebui să începem cu planul pentru așezarea mobilierului? Cum rămâne cu tabloul pe care vrei să îl pui pe perete? Întregul proces continuă cu alte întrebări de acest fel. 

Încă nu ai idee cum să alegi mobila pentru hol de la un capăt la celălalt? Urmărește ghidul de mai jos, care împarte acest proces în pași mai mici. 

Fă măsurători

Înainte de a începe să alegi mobila (sau dacă ai ales-o deja, înainte să o așezi pe hol), trebuie să măsori încăperea, pentru a ști de la început ce spațiu ai la dispoziție. Apoi, măsoară ușile și zonele neregulate (intrânduri, arcade etc.). Următorul pas este să măsori sau să verifici dimensiunile pieselor de mobilier pe care vrei să le introduci pe hol, pentru a te asigura că intră ușor pe ușă și că se potrivesc în spațiile pe care le-ai rezervat pentru ele. 

Alege un punct central

Aranjarea mobilei va deveni mult mai simplă, dacă alegi un punct central în jurul căruia să „graviteze” mobila și decorațiunile. Acesta poate fi un tablou special sau o măsuță de cafea ori băncuța care te ajută la încălțat. 

Aranjează piesele esențiale de mobilier

Odată ce ai ales un punct central, așază cuierul, dulapul de haine și pantofarul în jurul acestuia. Un semicerc funcționează de minune, dacă obiectul este direct pe perete sau într-un colț. De asemenea, dacă punctul central este un tablou sau o fereastră decorată spectaculos, sigur nu vei dori ca mobila să fie cu spatele la acesta. 

Alege restul mobilei

Odată ce ai montat principalele elemente de mobilier, poți trece la obiectele neesențiale, așa cum sunt băncuța, spațiile adiționale de depozitare, un ghiveci cu flori, o lampă pentru masă și alte decorațiuni. 

mobilier pentru hol

ce mobilier poti alege pentru hol

Piese esențiale de mobilier 

Indiferent de stilul de amenajare ales, există câteva piese de mobilier care nu ar trebui să lipsească din holul tău. Acestea includ:

  • Dulapul/garderoba – acesta este esențial pentru a te ajuta să îți organizezi hainele pe care dorești să le ai mereu la îndemână. Poți alege dulapuri clasice, cu rafturi sau bare pentru umerașe. Un dulap generos îți permite să depozitezi atât haine de zi cu zi, cât și eșarfe, pălării, curele și alte accesorii;
  • Cuierul suspendat – dacă holul este de mici dimensiuni, poți opta pentru un cuier suspendat. Acesta poate fi așezat pe perete sau chiar pe ușă;
  • Consola – este adecvată pentru toate holurile, însă se potrivește în special în holurile înguste. Oferă un plus de eleganță și reprezintă un suport perfect pentru decorațiuni sau pentru obiectele pe care nu vrei să le uiți acasă;
  • Bancheta – pentru un plus de confort pe hol, poți amenaja o zonă unde să te încalți. Dacă ai un hol generos, poți amenaja două fotolii sau chiar o canapea. În cazul în care ești limitat de spațiu, o banchetă prevăzută cu spații de depozitare se va potrivi de minune;
  • Pantofarul – este o piesă special creată pentru a-ți păstra încălțămintea ordonată și în siguranță. O astfel de piesă de mobilier poate stoca chiar și 20 de perechi de încălțări. Alege un pantofar cu rafturi suficient de încăpătoare, pentru a putea păstra atât pantofii, cât și încălțămintea sport sau ghetele de iarnă;
  • Oglinda – o piesă de acest fel poate avea rol practic, ajutându-te să îți pui la punct toate detaliile unei ținute, sau poate avea rol estetic, mărind vizual încăperea și ținând loc de obiect de artă (de exemplu, în cazul în care alegi un set de oglinzi mici);
  • Un suport pentru umbrelă – este esențial mai ales în sezonul ploios, care, în ultimii ani, ține din septembrie și până în martie-aprilie, cu mici pauze de zăpadă. Suportul pentru umbrelă ajută la menținerea ordinii și protejează podeaua și covorul de umezeală.

culori potrivite pentru hol

Paleta de culori și iluminatul în hol

Paleta de culori de pe hol depinde mai ales de stilul de amenajare al holului și al restului casei. Pentru a crea o atmosferă armonioasă, este bine să respecți aceeași tematică în fiecare încăpere, holul nefăcând excepție de la regulă. 

Pe hol se potrivesc nuanțele neutre, nonculorile și culorile deschise, atât pentru spațiile generoase, cât și pentru holurile de mici dimensiuni. Dacă ai un hol de dimensiuni mari, poți opta inclusiv pentru culori puternice. Totuși, nu ar trebui să exagerezi, pentru a nu risca să creezi un dezechilibru optic. În ultimii ani, pereții accent sunt tot mai populari, deoarece reprezintă o pată de culoare cu efect spectaculos. De asemenea, dacă ai holul în nuanțe neutre, poți înveseli atmosfera prin introducerea unor decorațiuni colorate. 

În ceea ce privește iluminatul holului, și acest aspect depinde de câteva lucruri, printre care stilul încăperii și dimensiunile sale. De exemplu, un hol clasic poate avea o lustră tradițională, în timp ce într-un hol modern se potrivesc mai bine spoturile. De asemenea, dacă ai un hol lung, poți monta aplice pe tavan. Un hol de mari dimensiuni necesită, pe lângă sursa principală de lumină, situată, de regulă, central, și surse alternative. Acestea pot fi reprezentate de o veioză așezată pe consolă sau de un lampadar, direct pe podea. În același timp, montarea unei oglinzi reflectă lumina și astfel, întărești aspectul primitor al acestei zone. 

Decorarea holului

Deși unele piese de mobilier sunt esențiale, pe hol există și câteva elemente care oferă personalitate acestei încăperi. Tapetul, gresia și piatra sunt doar câteva elemente de acest fel. 

Tapetul 

Tapetul se potrivește perfect pentru a amenaja holurile de mici dimensiuni. Dacă spațiul nu îți permite să decorezi pereții așa cum ți-ai dori, poți alege, în schimb, un tapet cu un model preferat. În plus, dacă optezi pentru un tapet cu model orizontal, vei face ca spațiul să pară mai lung, în timp ce unul cu linii verticale va oferi înălțime holului. Dacă alegi nuanțe neutre de bej, gri sau alb, poți oferi eleganță. Similar, un tapet cu imprimeu floral se potrivește stilului vintage sau shabby-chic, iar modele geometrice întregesc decorul modern. 

decorarea holului

Gresia

Plăcile de ceramică precum gresia sunt indicate pe hol, datorită rezistenței și ușurinței de întreținere. În funcție de aspectul pe care vrei să îl oferi și de bugetul de care dispui, poți alege culori neutre, nuanțe colorate sau un model inspirat de tabla de șah, precum cel de mai jos. 

gresia pentru hal

Piatra

Piatra este folosită mai ales pentru rolul său decorativ. Se potrivește pe holurile amenajate în stil vintage sau rustic. Poți alege modele diferite, de la aspectul de cărămidă la culorile neutre și calde. Pentru o imagine inedită, poți combina piatra în forme geometrice. 

reguli generale pentru amenajarea holului

Reguli generale pentru amenajarea holului

Amenajarea holului este un proiect în toată regula, care ia timp, însă și rezultatul este pe măsură. Mai jos sunt câteva reguli de care să ții cont la amenajarea holului:

  • Nu aglomera spațiul – alege piesele esențiale de mobilier și câteva decorațiuni;

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button