Ghid amenajareUtilități

Centrală pe gaz vs centrală electrică: cum alegi corect pentru locuința ta

Indiferent dacă te-ai mutat la casă nouă sau dacă vrei să schimbi modul de încălzire al locuinței tale, decizia se rezumă la cele mai populare opțiuni: centrala termică pe gaz și centrala termică electrică.

Astăzi vorbim despre cele două opțiuni: particularități, consum și costuri, avantaje și dezavantaje. La final, vei ști exact ce variantă se potrivește cel mai bine nevoilor și locuinței tale.

 • Centrală electrică vs gaz – particularități 
 • Centrala electrică și pe gaz – avantaje și dezavantaje
 • Costuri centrală electrică vs gaz – estimări

Centrală electrică vs gaz – particularități

Centrala electrică – ideală pentru locuințele de mici dimensiuni

Centrala termică electrică este soluția ideală pentru locuințele de mici dimensiuni, cum ar fi o garsonieră sau un apartament cu un dormitor. Există multe motive pentru care centralele termice electrice sunt preferate în locul altor metode de încălzire a locuinței: facilitatea în montaj, întreținerea minimă, randamentul crescut și nivelul redus de zgomot.

Cu toate acestea, să nu uităm că electricitatea se numără printre cele mai scumpe forme de încălzire a unei locuințe. Dacă alegi să instalezi o centrală electrică într-o locuință de mari dimensiuni, ar fi bine să te aștepți și la costuri semnificative. Centrala electrică este recomandată mai ales în zonele în care este utilizată energia din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau cea solară. În acest caz, costurile cu încălzirea locuinței vor fi minime.

Centrala pe gaz – ideală pentru spațiile mari

Centrala termică pe gaz este folosită în mod special în locuințele de mari dimensiuni. În comparație cu energia electrică, gazul este mult mai accesibil ca preț și are un randament mai bun. Cu toate acestea, instalarea unei centrale pe gaz nu este întotdeauna posibilă. De exemplu, dacă locuința nu este racordată la rețeaua de gaze, o astfel de centrală nu reprezintă o soluție. În același timp, instalarea unei centrale termice pe gaz este un proces mai costisitor decât în cazul unei centrale electrice.

Centralele termice pe gaz sunt de două tipuri: clasice și cu condensare. Majoritatea persoanelor aleg cea de-a doua variantă, datorită randamentului mult mai mare. Dacă centralele clasice au un randament de aproximativ 80%, în cazul centralelor cu condensare, acest procent poate trece de 100%.

Centrala electrică și pe gaz – avantaje și dezavantaje

Beneficii centrală electrică – ușor de instalat, eco-friendly

Ca să faci alegerea cea mai bună dintre centrala electrică și cea pe gaz, trebuie să cunoști avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Oamenii sunt atenți la cheltuielile pe care le au cu întreținerea locuinței. 

Avantajele centralei electrice:

 1. Predictibilitatea costurilor: poți calcula dinainte care este costul într-o oră de funcționare. Dacă știi puterea centralei (poți găsi această informație în caracteristicile tehnice), o poți  înmulți cu prețul pe kWh și vei avea o viziune clară asupra cheltuielilor.
 2. Simplitatea montajului și a întreținerii: nu este necesară instalarea unui coș pentru eliminarea emisiilor, așa cum se întâmplă în cazul centralei pe gaz. 
 3. Siguranța: dacă optezi pentru o centrală electrică, riscul unei explozii este eliminat.
 4. Soluție cco-friendly: centrala electrică este o variantă potrivită pentru cei preocupați de mediul înconjurător, pentru că reprezintă un sistem ecologic de producere a căldurii. Funcționarea unei astfel de centrale nu generează reziduuri, nu emite substanțe toxice și nici nu poluează fonic.

Dezavantajele centralei electrice: 

 1. Costuri mai mari: chiar dacă centrala electrică are un randament de 100%, trebuie să te aștepți la facturi mari cu încălzirea locuinței. Din acest motiv, centrala electrică este recomandată în mod special pentru apartamentele de mici dimensiuni, nicidecum pentru case. 
 2. Dependența de electricitate:în cazul unei pene de curent, vei rămâne fără căldură și apă caldă. Dacă stai într-o zonă în care astfel de situații sunt frecvente, poate ar trebui să te gândești mai bine, înainte de a opta pentru o centrala electrică.

Citește și: Panourile radiante: ce sunt, cum funcţionează şi ce avantaje oferă

Beneficii centrală pe gaz – randament crescut, confort sporit

Centrala pe gaz este o opțiune mult mai populară, iar acest lucru este de înțeles, dacă ne uităm la avantaje. Este recomandată pentru toate tipurile de locuințe, indiferent de suprafața lor. 

Avantajele centralei pe gaz:

 1. Randament crescut și confort ridicat la interior. 
 2. Costuri mici de exploatare: gazul este mult mai ieftin decât electricitatea. În plus, nu va trebui să investești prea mulți bani nici în lucrările de mentenanță – sunt necesare doar anumite verificări și revizii periodice. Mulți sunt induși în eroare de un mit care circulă în mediul online, care spune că încălzirea electrică este mai ieftină decât cea pe gaz. La o simplă estimare a costurilor, vom vedea că acest lucru nu este adevărat.

Dezavantajele centralei pe gaz:

 1. Nu poți opta pentru această variantă, dacă locuința nu este racordată la rețeaua de gaze naturale. 
 2. Costuri mari de montaj
 3. Zgomot: chiar dacă centrala pe gaz are o durată de funcționare destul de mare, după o anumită perioadă, ea începe să fie zgomotoasă.

În această situație, de cele mai multe ori, decizia presupune cântărirea altor două opțiuni: centrala electrică vs centrala pe peleți, pentru că racordarea la rețea presupune costuri extrem de mari. 

Citește și: Totul despre izolația exterioară a casei

Costuri centrală electrică vs gaz – estimări

Este important să facem o comparație între o centrală termică pe gaz vs o centrală termică electrică, din punctul de vedere al costurilor, pentru că așa îți poți da seama ce opțiune este mai potrivită pentru tine. Deși investiția inițială într-o centrală electrică este mai redusă, costurile cu combustibilul folosit (în acest caz, electricitatea) pot fi chiar și de 3-4 ori mai mari, decât în cazul centralei pe gaz.

Cât consumă o centrală electrică? 

Este destul de simplu să estimezi cât consumă o centrală electrică într-o lună. Trebuie să ai în vedere faptul că, pentru un kw de energie termică, o centrală electrică utilizează un kw de curent electric. 

Să luăm exemplul unui apartament de dimensiuni medii, de 40 mp, izolat corect. Pentru încălzirea unei astfel de locuințe, centrala va funcționa 8 ore zilnic. Dacă optezi pentru o centrală cu o putere termică de 4 kw, rezultă un consum aproximativ de 960 kw/lună. La un preț de 0.34 lei/kw, vei plăti 326.4 lei/lună pentru încălzirea locuinței. 

Bineînțeles, acest preț diferă în funcție de mai mulți factori: puterea termică a centralei, prețul perceput de furnizorul de energie electrică, timpul de funcționare al centralei. Totuși, avantajul pe care ți-l oferă o astfel de centrală este previzionarea costurilor.

Cât consumă o centrală pe gaz?

Consumul nu poate fi estimat atât de precis ca în cazul unei centrale electrice, însă vom lua un exemplu ipotetic, pentru a vedea diferența dintre cele două opțiuni. 

Plecăm de la premisa că majoritatea centralelor termice pe gaz au o putere termică de 24 kw, iar pentru încălzirea unei locuințe de 40mp se poate înregistra un consum aproximativ de 1,3 MWh. La un preț mediu de 75 lei/MWh, rezultă un consum de aproximativ 97.5 lei. 

Diferența la nivelul consumului dintre centrala termică pe gaz vs centrala termică electrică este clară. Și aici putem avea oscilații, în funcție de tariful perceput de furnizorul de gaze naturale, de izolația locuinței și intervalul de funcționare. Chiar dacă se preconizează creșteri ale prețului gazelor naturale, consumul unei centrale pe gaz va fi întotdeauna mai mic decât cel al unei centrale electrice.

Acum ai la dispoziție toate informațiile necesare pentru a alege corect pentru locuința ta. În final, decizia îți aparține: centrală termică pe gaz sau centrală termică electrică?

Citește și: Racordarea la rețeaua de gaze – legislație, acte necesare, pași de urmat

Ultima editare: 23 noiembrie 2021
Back to top button