Utilități

Încălzirea în pardoseală: avantaje și dezavantaje

O locuință modernă, care oferă spații generoase, încăperi luminoase și finisaje de bun gust trebuie să exceleze și la capitolul confortului termic. Cu o eficiență mereu perfectibilă, încălzirea centrală a primit un plus semnificativ de performanță odată cu apariția sistemelor montate în pardoseală. La prima vedere, principalul beneficiu al acestei soluții constă în ameliorarea aspectului general al locuinței, dar, pe termen lung, eficiența se dovedește a fi motivul cel mai important pentru care ea merită aleasă. Noutatea acestei modalități de a încălzi încăperile casei reclamă o atenție specială din partea instalatorilor, precum și resurse financiare însemnate din partea proprietarilor de imobile. Așezate sub podea, între materialul pardoselii și șapă, elementele acestui sistem de încălzire oferă un efect surprinzător la primele utilizări, prin senzația reconfortantă a căldurii ce se ridică de la sol, pentru a cuprinde întreaga incintă.

  • Ce avantaje și ce dezavantaje oferă încălzirea în pardoseală
  • Ce tipuri ai la dispoziție și cum funcționează
  • Cum se montează sistemul
  • Ce sfaturi să urmezi pentru un sistem de încălzire eficient
  • Care sunt cele mai frecvente mituri

Vezi AICI oferta noastră de APARTAMENTE NOI

Ce avantaje și ce dezavantaje oferă încălzirea în pardoseală

Dincolo de aspectul îmbunătățit, o locuință în care se montează un sistem de încălzire în pardoseală are de beneficiat în multe moduri de pe urma acesteia. La polul opus, un proprietar care alege această soluție tehnică are de pus la punct o serie de detalii specifice, care se deosebesc radical de cele valabile în cazul încălzirii cu ajutorul caloriferelor.

Avantaje:

  • distribuirea uniformă a căldurii în încăpere, de sus în jos, care conservă aerul la temperatură ridicată;
  • randamentul mai mare față de sistemele clasice de încălzire, datorat suprafeței mari de acoperire a pardoselii;
  • consumul economic obținut datorită temperaturii moderate a agentului termic, tipice acestei instalații;
  • spațiul suplimentar disponibil lângă perete, ce ușurează amplasarea mobilierului;
  • creșterea valorii de revânzare a imobilului.

Plăcut de folosit, dar nu ușor de instalat, sistemul de încălzire în pardoseală vine și cu o serie de limitări, de care trebuie să fii conștient încă de la început. Cu cât vei pune la punct mai bine achiziția și montarea acestui tip de instalație, cu atât mai mult te va mulțumi rezultatul.   

Dezavantaje:

  • costul mare al instalației, la care se adaugă cheltuiala făcută cu proiectul aferent și cu manopera;
  • durata mare de timp, necesară până la atingerea temperaturii dorite în încăpere;
  • necesitatea de a adapta poziția mobilierului în funcție de traseul instalației, pentru a nu afecta eficiența acesteia.

tipuri de incalzire in pardoseala

Ce tipuri ai la dispoziție și cum funcționează

La început, încălzirea în pardoseală era disponibilă doar în varianta cu țevi prin care se face circulația apei calde, dar ulterior, aceasta a putut fi realizată și prin circuite electrice. Diferențele dintre ele le fac mai mult sau mai puțin potrivite cu locuința ta, în funcție de așteptările pe care le ai de la sistemul de încălzire.

Încălzirea hidraulică, având funcționare pe bază de apă, folosește țevi din polietilenă, care sunt conectate la centrala termică sau la rezervorul de apă caldă al instalației cu panouri solare. Această soluție de încălzire electrică în pardoseală necesită izolarea cu ajutorul unui strat special, amplasat sub instalație, pentru a preveni pierderile de căldură. Agentul termic care circulă în această instalație are temperatura de maximum 40 de grade Celsius, iar acest lucru face ca funcționarea ei să fie cu până la 30% mai eficientă decât cea a unui sistem de încălzire convențional, ce folosește calorifere. Pe traseul acestui tip de instalație nu se poate amplasa mobilier.

Încălzirea electrică implică o instalare mai ușoară și mai rapidă decât în cazul celei cu țevi prin care circulă apa. Elementele de bază ale instalației sunt conductorii electrici, dispuși într-un ansamblu asemănător unui covor din plastic, în care se găsesc și rezistențele electrice necesare funcționării. Cu acest sistem, pardoseala se încălzește aproape instantaneu, dar consumul de energie electrică este considerabil. Un alt avantaj al acestei soluții de încălzire este reprezentat de dimensiunile ei foarte compacte, ceea ce permite amplasarea mobilierului pe pardoseala sub care se află circuitele electrice

Vezi categoria noastră de  ▶️ CASE NOI

cum se monteaza incalzirea in pardoseala

Cum se montează sistemul

Primul pas în montarea unei instalații de încălzire în pardoseală este proiectul acesteia. El trebuie întocmit numai după finalizarea pereților, după montarea tâmplăriei și după ce a fost determinată amplasarea mobilierului. În cazul instalației hidraulice, este prevalentă instalarea umedă, care implică amplasarea dispozitivelor sub șapă. Acest procedeu necesită planificare minuțioasă și expertiză în domeniu, de aceea trebuie să apelezi doar la specialiști. Dimensionarea instalației trebuie făcută în acord cu numărul de metri pătrați ai locuinței.

Mai întâi se vor monta, mai sus decât țevile prin care circulă apa, cutiile de distribuție, ce permit aerisirea instalației. După montarea suportului, se trece la fixarea serpentinelor prin care va circula agentul termic, iar fiecare dintre acestea va respecta întocmai lungimea și curbura prevăzute în proiect. Umplerea cu apă este pasul premergător testului de presiune, o etapă ce poate scoate la iveală eventualele vicii de proiectare sau de montaj. Această probă este foarte importantă, prin prisma faptului că intervențiile ulterioare, în cazul unor defecțiuni ale instalației, vor fi foarte greu de remediat și cu niște costuri uriașe. Instalarea în sistem uscat constă în fixarea țevilor sub pardoseală, pe care o vor transforma într-un panou radiant.

Această soluție este mai potrivită în cazul renovărilor, montarea umedă fiind apanajul proiectelor dezvoltate de la zero. În cazul instalației de încălzire a pardoselii ce folosește circuite electrice, montajul se face mai ușor, datorită kitului ce include accesoriile pentru măsurare și tăiere. Cablul electric, plasa de suport, tuburile de protecție și senzorii sunt elemente obligatorii ale acestui kit. Montarea cablurilor se face la distanțe egale, iar la jumătatea distanței dintre spiralele consecutive se vor amplasa senzorii. Aceștia comunică cu termostatele, pentru a opri alimentarea cu energie electrică, odată ce temperatura optimă a fost atinsă.

Vezi categoria noastră de ANSAMBLURI REZIDENTIALE

Ce sfaturi să urmezi pentru un sistem de încălzire eficient

O instalație de încălzire în pardoseală concepută corect este o garanție a eficienței termice pe care o oferă casa, precum și a stării de bine pe care o veți resimți toți membrii familiei. Pentru a ajunge la un rezultat cu adevărat mulțumitor, este nevoie să pui în practică o serie de recomandări cu care orice profesionist ar fi de acord:

  • înainte de a lua decizia asupra montării instalației de încălzire, verifică izolația termică a casei și efectuează modificări acolo unde acestea se impun;
  • alege cu grijă locul în care vei amplasa mobila, pentru ca proiectarea instalației de încălzire să fie cât mai viabilă pe termen lung;
  • nu monta parchet din lemn masiv peste pardoseala sub care se află încălzirea, pentru a nu o obtura.     

totul despre incalzirea in pardoseala

Care sunt cele mai frecvente mituri

În ciuda faptului că și-ar permite acest sistem, multe persoane evită să treacă la încălzirea prin pardoseală din pricina unei serii întregi de prejudecăți asociate acesteia. Printre cele mai des auzite argumente false contra încălzirii în pardoseală se numără:

Încălzirea în pardoseală nu menține casa caldă. În realitate, această soluție tehnică vine cu avantajul unei temperaturi ce se menține în mod constant în încăperi, chiar dacă sistemele hidraulice își ating randamentul mai târziu.

O defecțiune a țevilor va necesita înlocuirea întregii instalații. De fapt, dacă o țeavă se sparge, șapa oferă o protecție suficientă până la intervenție, iar operațiunea efectivă se va face doar la nivelul fisurii survenite.

Te poți trezi oricând cu podeaua inundată. Nu vei avea această experiență, pentru că scăderea de temperatură semnalată de termostat și creșterea consumului te vor pune în gardă. Vei avea, așadar, suficient timp pentru a interveni, dar va trebui să o faci numai cu ajutorul unei firme specializate.

Informațiile de mai sus sunt un ghid rapid cu privire la modul în care trebuie concepută și folosită o instalație de încălzire în pardoseală. Cu ajutorul unui asemenea sistem, casa ta va fi la fel de primitoare mereu.

Credit foto: Shutterstock

 

Ultima editare: 23 februarie 2022

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button