Amenajare debara: idei creative și ușor de pus în practică

30 octombrie 2021

Publicat de storia

Amenajare debara: idei creative și ușor de pus în practică

Majoritatea locuințelor au o debara ce ajunge să fie folosită, de cele mai multe ori, ca spațiu de depozitare pentru lucrurile de care nu mai ai nevoie. De altfel, cuvântul debara provine din franțuzescul „debarras”, în traducere „descotorosire”.

Astăzi, demitizăm gândirea că o debara trebuie să fie un loc de depozitare fără stil și să îți oferim câteva idei de amenajare a debaralei, într-un mod ușor și creativ. 

  • Amenajare debara în funcție de poziționare
  • Amenajare debara în funcție de spațiul disponibil
  • Amenajare debara - sfaturi utile și trucuri

Amenajare debara în funcție de poziționare

Poziționarea debaralei este un factor important, atunci când vine vorba de transformarea ei într-un spațiu util și funcțional. Unele locuințe au o debara pe hol, altele lângă dormitor, baie sau bucătărie. Debaraua poate deveni spațiul pentru depozitarea alimentelor, ustensilelor și echipamentelor de bucătărie, dressing pentru haine sau chiar o mică spălătorie. 

 Citește și: Culorile anului 2021 - cum le integrezi in locuinta ta

Amenajare debara pe hol

Amplasarea debaralei pe hol este un aranjament comun, majoritatea locuințelor având un astfel de spațiu de dimensiuni mici. Poți transforma această debara într-un mic dressing în care să ții hainele de iarnă, încălțămintea și accesoriile (umbrela, pelerina de ploaie, geanta, etc.). Este o idee utilă, creativă și funcțională, mai ales pentru cei care doresc să evite încărcarea spațiului de lângă ușă cu un cuier ce va fi în permanență încărcat. 

Atunci când vine vorba de debaraua din hol, trebuie să fii atent la modul de organizare, dar și la uși. Îți recomandăm să optezi pentru uși de debara culisante, pentru a nu pierde din spațiul util, mai ales dacă stai într-un apartament. Debaraua de pe hol poate fi un spațiu universal, în care poți depozita orice, de la haine și încălțăminte, până la jucării sau scule. În acest proces de amenajare debara pe hol, ai nevoie, în primul rând, de multă inspirație, pentru că spațiul este versatil și îți permite orice.

Citește și: Amenajarea boxei: cum profiti din plin de spatiu

Amenajare cămară

O debara lângă bucătărie sau chiar în balcon este o adevărată binecuvântare, mai ales pentru cei care plănuiesc să petreacă mult timp în bucătărie, gătind pentru familie și prieteni. O astfel de debara mai este numită și cămară, pentru că aici sunt depozitate alimentele neperisabile, dar și necesarul pentru bucătărie (tigăi, oale, diverse recipiente etc.). 

Nu ai nevoie de prea multă imaginație, atunci când vine vorba de procesul de amenajare în cămară. Ar fi bine să folosești etajere și rafturi pentru cămară, dar și multe organizatoare pentru debara, care te ajută să economisești spațiu și să găsești mult mai repede obiectele sau alimentele de care ai nevoie. 

Amenajare dressing în debara

Dacă debaraua este amplasată în apropierea dormitorului, îți recomandăm să iei în calcul transformarea acestui spațiu într-un dressing. O debara transformată în dressing te va ajuta să salvezi spațiu în dormitor și să îți ții hainele și accesoriile în ordine pentru mai mult timp. Poți opta pentru un dulap în debara sau poți comanda un dressing cu rafturi, sertare și spații de umerașe, pentru optimizarea spațiului. Așa că, dacă ai visat mereu la un dressing de tip walk-in, acum este momentul tău. Ia în considerare amenajarea debaralei de lângă dormitor într-un dressing și transformă-ți visul în realitate.  

Amenajare debara în funcție de spațiul disponibil

Toate ideile menționate anterior pot fi puse în practică în amenajarea debaralei, însă trebuie să iei în calcul spațiul pe care îl ai disponibil.

 Citește și: Amenajarea unei terase - pasi de urmat, sfaturi utile si modele de inspiratie

Idei de amenajare pentru o debara mică

Debaralele mici sunt întâlnite, de obicei, la apartamente și par mai greu de amenajat. În cazul spațiilor mici, este recomandată organizarea pe verticală. Optează pentru rafturi și etajere de jos până sus, pentru o folosire cât mai bună a spațiului. O astfel de amenajare este utilă atât pentru un dressing, cât și pentru o cămară. Amenajarea unei debarale de mici dimensiuni necesită imaginație, răbdare și alegeri corecte, în ceea ce privește rafturile și ușile.

Idei de amenajare pentru o debara mare

O debara de mari dimensiuni îți oferă noi perspective, iar în acest caz, este indicată organizarea pe orizontală, o idee de amenajare a unui astfel de spațiu fiind transformarea debaralei într-un dressing de tip walk-in.

O altă sugestie pe care o poți pune în practică este amenajarea unei spălătorii în debara. Amplasează aici mașina de spălat, uscătorul, coșul de rufe și masa de călcat și vei obține un spațiu util și ascuns de musafiri. În cazul unei debarale mari, trebuie să fii atent să nu faci risipă de spațiu. Folosește fiecare colț al debaralei și ai grijă să nu cazi în capcana supraaglomerării.   

Amenajare debara – sfaturi utile și trucuri

Există câteva sfaturi utile și trucuri pe care le poți aplica, indiferent de tipul sau dimensiunea debaralei. Dacă le iei în considerare, vei avea o debara bine organizată și funcțională.

Folosește uși de debara glisante, pentru a economisi spațiu

Dacă locuiești la bloc, ușile glisante pentru debara sunt cele mai potrivite, pentru că te ajută să economisești spațiu. În plus, sunt ușor de montat și de integrat în orice stil de amenajare. Ușile obișnuite, cu deschidere, îți limitează spațiul funcțional din debara, deci ar fi bine să le eviți, dacă nu stai la casă sau nu ai o locuință de dimensiuni mari. Unii oameni optează și pentru o perdea sau draperie în loc de ușă, însă aceasta este mai mult o soluție practică și mai puțin estetică.

Alege corect obiectele de mobilier pentru debara

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți alege obiecte de mobilier de mari dimensiuni, cum ar fi dulapurile de debara, sau poți fi nevoit să te rezumi la rafturi prinse direct în perete. ]n orice caz, ambele situații cer o alegere corectă a mobilierului pentru debara. Adesea, cea mai bună soluție este comandarea mobilierului sau a rafturilor pe dimensiunile necesare. În acest fel, vei ști că fiecare spațiu a fost folosit corespunzător.

Amenajarea debaralei nu ar trebui să fie o provocare, ci un exercițiu de imaginație și organizare. Cu toate informațiile pe care le-ai aflat acum, cu siguranță îți va fi mult mai ușor să te apuci de treabă.

Ultima editare: 30 octombrie 2021

Dă share în social media