Design Exterior

Cele mai bune idei și sfaturi pentru amenajarea unei curți mici

Cheia pentru a crea senzația unui spațiu mai mare stă în organizare. Acest principiu este valabil și pentru locuințele ce dispun de o curte mică. În plus, atunci când vine vorba de spațiul restrâns din jurul casei, mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Mai ales atunci când pui în aplicare unele dintre aceste idei practice pe care le-am pregătit pentru tine! Îți promitem că doar câteva trucuri simple pot transforma curtea ta mică într-un spațiu funcțional și elegant. 

  • Amenajarea unei curți mici în 5 pași simpli 
  • Cum rezolvi problema spațiilor de depozitare în curțile mici
  • Sfaturi practice pentru amenajarea unei curți mici
  • Cum poți amenaja o grădină într-o curte mică

Amenajarea unei curți mici în 5 pași simpli 

Dacă nu te numeri printre cei care pot face jogging de dimineață în curtea casei, atunci te afli exact unde trebuie. Avem o mulțime de soluții la care poți apela pentru a-ți amenaja curtea și vei fi surprins să afli că și curțile mici pot îndeplini o multitudine de funcții atunci când îți dai interesul pentru a organiza eficient spațiul de care dispui.

Indiferent cât de mică pare curtea ta, îți venim în ajutor cu sfaturi care pot transforma spațiul din jurul casei într-o oază de relaxare. 

Îți sugerăm să începi printr-o căutare rapidă în cataloage sau online pentru idei de amenajare a curților mici. Odată ce ai în minte câteva imagini despre cum ți-ai dori să arate curtea ta, consultă sfaturile noastre pentru îngrijirea, întreținerea și designul curții și urmează cei 5 pași simpli pentru amenajarea unei curți mici.

  • Pasul 1. Primul pas atunci când amenajezi spațiul din jurul casei este să stabilești cărui scop va deservi fiecare colț din curte, iar în etapa următoare să te ocupi de organizare. 
    undefined
  • Pasul 2. Întocmește un plan fezabil – organizarea este cuvântul de ordine atunci când planifici amenajarea unei curți mici. Începe  prin a vizualiza utilizarea principală a curții. Apoi, selectează o temă și stabilește un buget. De asemenea, tot în această etapă îți recomandăm să trasezi zonele pe care dorești să le amenajezi pentru a fi sigur că nu vei aglomera curtea.
  • Pasul 3. Mizează pe elementele de decor. Acestea reprezintă modalități excelente prin care poți spori componenta estetică a curții tale mici și pot crea o atmosferă romantică și relaxantă.
    undefined
  • Pasul 4. Optează pentru elemente multifuncționale – atunci când te decizi asupra lucrurilor pe care să le plasezi în curte, optează pentru elemente care au utilizări multiple și care nu sunt prea voluminoase.
    undefined
  • Pasul 5. Fii creativ – pentru a maximiza spațiul într-o curte este nevoie și de un pic de creativitate. Ia în considerare posibilitatea de a realiza o amenajare peisagistică și pe terasă, deoarece acest lucru ajută la delimitarea spațiului și va face ca o curte mică să pară mai mare. O altă idee ar fi să realizezi o cortină acoperită cu plante agățătoare sau viță-de-vie. Astfel, poți delimita terasa și, totodată, îți asiguri o zonă unde te poți relaxa la umbră. 

Dintr-odată, pare că există mai mult spațiu în curtea ta.

Cum rezolvi problema spațiilor de depozitare în curțile mici

Alegerile privind amenajarea și depozitarea par să fie limitate atunci când avem de-a face cu o curte de mici dimensiuni. De exemplu, echipamentele pentru întreținerea gazonului sunt voluminoase și dificil de manevrat prin spații înguste, ceea ce face ca întreținerea și depozitarea să fie obositoare. De asemenea, într-o curte mică umbra creată de casele și copacii din jur inhibă creșterea vegetației. Spațiul limitat restricționează alegerile privind echipamentele și scaunele pentru terasă.

Obstacole pot fi multe! Ceea ce poți să faci este să te concentrezi pe soluții. Amenajarea peisagistică a curților mici are nevoie de cercetare și atenție corespunzătoare pentru a utiliza eficient întregul spațiu exterior.

Iată cum poți optimiza o curte mică pentru a te bucura de timpul petrecut în aer liber și a beneficia de suficient spatiu de depozitare.

Dacă nu ai suficient spațiu de depozitare în curte, nu te da bătut. Avem soluții și pentru acest inconvenient – de la magazii la bănci cu mult spațiu în care poți depozita lucruri.

Pe terasă, în jurul mesei, poți amplasa 2 băncuțe cu spațiu de depozitare. Acestea vor servi drept scaune și, totodată, sunt extrem de practice pentru a depozita sub șezut diferite obiecte pe care le utilizezi preponderent pe terasă: perne pentru șezut, unelte și scule, jucării de exterior, scaune pliabile și multe altele.

Spațiul din lateralul casei 

Spațiile din lateralele casei sunt deseori ignorate. Cu ajutorul unei organizări eficiente, această suprafață prețioasă te poate ajuta să-ți extinzi suprafața utilă a curții prin amenajarea de spații de depozitare în curtea laterală a casei. 

Poți construi o mică anexă sau, dacă spațiul îți permite, poți amplasa o magazie din lemn, extrem de practică și elegantă, în care poți depozita echipamentele pentru întreținerea gazonului, grătarul portabil, un set cu masă și scaune pliabile și orice alt obiect îți aglomerează curtea.

În acest fel, îți rămâne mai mult spațiu în curte pentru a include în planul peisagistic o mică grădină de ierburi aromatice.  

Sfaturi practice pentru amenajarea unei curți mici

Chiar și o curte mică poate arăta și se poate simți spațioasă dacă este amenajată în mod corespunzător. Urmând sfaturile noastre de amenajare peisagistică, poți avea un gazon atractiv și, în același timp, poți beneficia de suficient spațiu pentru activități de relaxare sau joacă, astfel încât toată familia să fie mulțumită.

Pentru a începe marea organizare a unei curți mici, iată câteva idei și sfaturi care să te ajute:

  1. Nu aglomera spațiul

Atunci când te gândești la idei de amenajare pentru o curte mică, nu uita să lași spațiu. Este ușor să supraaglomerezi lucrurile și să creezi, fără să vrei, un efect claustrofob. O zonă de relaxare cu vedere spre grădină, grație unui mic petic de iarbă și a unui culoar neobstrucționat reprezintă o soluție peisagistică ideală pentru o curte mică.

  1. Amenajări stratificate

O idee extrem de practică pentru curțile mici este de a crea un peisaj natural stratificat. Gândește-te la o pădure unde solul este acoperit cu plante târâtoare, ferigi, arbuști și arbori care tolerează umbra. Poți face același lucru cu amenajarea unei curți mici. Folosește plante de diferite forme și dimensiuni pentru a crea un peisaj frumos stratificat, maximizând în același timp spațiul patului de flori.

  1. Grădina verticală

O tendință ce a căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ceea ce privește amenajarea curților mici este amenajarea unei grădini pe verticală. Există multe produse care îți permit să cultivi plante pe verticală, cum ar fi ghivecele cu agățătoare. Sau poți crea ceva original pe cont propriu din cutii metalice și sfoară. Oricum ar fi, amenajarea unei grădini verticale va deveni un element vizual atractiv al curții tale.

  1. Stabilește diferite zone în curte

O curte mică se va simți mai spațioasă atunci când o organizezi pe zone cu destinații specifice. Amenajează o terasă elegantă și o zonă de grătar alături, adaugă un element special într-un colț al curții, cum ar fi o fântână arteziană, sau amenajează un spațiu de lectură confortabil, pentru a face ca acest colț să merite o vizită și să te simți ca într-o casa de vacanta, confortabilă și primitoare.

  1. Alege plantele potrivite

Atunci când planifici amenajarea unei curți mici, cel mai bine este să cultivi plante care rezista pe tot parcursul anului, pentru a te bucura de o curte colorată și vie. Ține cont de faptul că, atunci când folosești plante sezoniere, odată cu uscarea acestora, dimensiunea curții va fi cu atât mai evidentă.

În cazul în care dorești să plantezi câțiva copaci în curte, selectează-i pe cei care se înalță mult și evită să plantezi arbori care își extind coroana în lateral. Copacii înalți și subțiri vor oferi un peisaj luxuriant fără a consuma spațiul din curte.

  1. Decorează gardul

În cele din urmă, dacă ai curtea înconjurată de un gard, vopsește-l sau aplică elemente decorative pentru a-i oferi valoare estetică. Gardurile simple pot da senzația unui spațiu și mai mic, însă, cu ajutorul elementelor de decor, poți schimba acest lucru, oferind profunzime curții tale mici. Un exemplu pe care îl poți lua în considerare este să agăți câteva ghivece pe gard pentru a adăuga mai multă verdeață în curte.

Cum poți amenaja o grădină într-o curte mică

Doar pentru că ai o curte mică nu înseamnă că nu îți poți amenaja propria grădină. Una dintre ideile noastre pentru curți mici este de a amenaja o grădină plantată în alte locuri decât pe pământ. De la agățat la stivuit, ai o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de plantarea unei grădini.

▶ Află de pe Storia.ro câteva idei creative pentru amenajarea unei gradini cu design modern.

Iată câteva idei pentru a optimiza spațiul, păstrând în același timp un aspect estetic plăcut al curții tale.

Grădină suspendată

Folosește coșuri etajate și sfoară pentru a agăța câteva plante de perete, de tavan sau de gardul curții din spate. Coșurile pot adăuga, de asemenea, un plus de atractivitate estetică curții tale. De asemenea, poți agăța ghivece cu ajutorul unor colțare colorate pentru a adăuga culoare și frumusețe spațiului limitat al curții. 

Grădină stivuită

Aliniază și stivuiește câteva lăzi din lemn pe marginea unui gard lateral al curții. Acest lucru îți va permite să plantezi o varietate de plante într-un spațiu limitat. Similar cu lădițele, stivuiește câteva ghivece într-o amenajare etajată și astfel poți planta ierburi, flori și multe altele. Folosind o structură piramidală, poți stivui ghivecele unul peste altul, însă, asigură-te că plasezi semințele doar pe marginile exterioare.

Grădină verticală

Folosind o placă de lemn, atașează borcane pe verticală cu ajutorul unor cuie și al unui sul de sfoară subțire. Atașează placa de lemn pe o porțiune a gardului și apoi plantează diferite plante aromatice în borcane. Pentru un plus de culoare poți înlocui borcanele cu niște cutii metalice de cafea. Astfel, amenajarea capătă o notă boho-chic pe care o poți extinde și în celelalte zone din curte sau poate rămâne un punct de atracție al curții.

Așadar, urmând sfaturile noastre, ai ocazia ta de a-ți transforma curtea ta mică în propria oază de relaxare, iar vestea bună este că nu ai nevoie să cheltuiești mult timp sau bani pentru a face acest lucru posibil. La urma urmei, să te bucuri de spațiile exterioare fără a fi nevoit să îți faci griji constante cu privire la întreținerea curții reprezintă scenariul ideal al unei amenajări reușite!

Ultima editare: 25 mai 2022

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button