Design Interior

Finisajele interioare: sfaturi și idei

Finisajele interioare sunt printre ultimele detalii aplicate în interiorul unui spațiu de locuit și trebuie alese cu aceeași atenție, fie că este vorba despre o casa sau un apartament nou, fie că este o reamenajare. Finisajele oferă aspectul dorit încăperilor, în funcție de destinația lor, și dau o notă personală. În categoria finisajelor sunt cuprinse placările cu gresie și faianță, toate detaliile de tâmplărie interioară, inclusiv podelele, zugrăveala, tapetul, vopseaua (de la tipul acesteia până la culoare), precum și alte elemente de detaliu: plinte, baghete pentru tavan, tavane decorative, detalii decorative pentru tavan, aplice, lustre, capace pentru prize și întrerupătoare și așa mai departe.

Rolul finisajelor 

Pe lângă rolul artistic, esențial pentru aspectul plăcut al interioarelor, finisajele au importanță în izolația termică și fonică, sunt elemente de siguranță contra incendiilor (ușile de interior au protecție ignifugă, de exemplu), fiind cele care dau nota de bază în amenajarea interioară finală. 

Finisajele interioare trebuie să ofere un echilibru între latura practică, funcțională și cea estetică, iar alegerea celor mai bune soluții trebuie să fie decizia celor care folosesc efectiv casa, pentru că în felul acesta ea devine „acasă”. Cu alte cuvinte, alegerea finisajelor trebuie privită ca pe o oportunitate, fiind totodată și cea mai distractivă parte a procesului de construcție. În plus, oferă posibilitatea de a amenaja spațiul în stilul dorit, indiferent că este unul modern și creativ sau conservator. 

Dacă te simți intimidat de gândul de a alege toate detaliile finisajelor pentru casă, ia în calcul aceste sfaturi, care te vor inspira și vor rezolva câteva dileme, astfel încât să faci alegerile cele mai bune.

Începe cu ceea ce consideri a fi esențial

Alegerea finisajelor trebuie să înceapă cu ceea ce contează cel mai mult. Există sute – poate chiar mii – de finisaje individuale într-o casă. De la cele mai mari articole, cum ar fi podelele și blaturile din baie și bucătărie până la cele mici, precum balamalele și mânerele ușilor, iar pentru fiecare în parte va trebui să faci o alegere. Dacă vei selecta, la început, detaliile cele mai importante, toate celelalte vor urma în mod firesc. 

Așadar, finisajele esențiale sunt: podelele, modelul și stilul ușilor interioare, gresia și faianța, blatul din bucătărie și cel din baie și culoarea pereților. Eventual, pe listă se pot adăuga detaliile decorative pentru pereți și plintele (acestea se pot alege identice cu podelele). 

Ia în calcul aceste sfaturi atunci când alegi finisajele importante, pentru că ele sunt cele care fac interiorul plăcut: 

  • culoarea podelelor trebuie să fie în armonie cu pereții, pentru o amenajare creativă, caldă și intimă;
  • în amenajările minimaliste, sobre sau moderne, pereții trebuie să fie în contrast cu podelele (podele deschise la culoare și pereți gri sau invers, de exemplu);  
  • culoarea ușilor de interior (și a ferestrelor) trebuie să fie în ton cu pereții sau cu podelele (dar nu cu ambele);
  • ușile cu ochiuri din sticlă sunt recomandate în camerele sociale (camera de zi, bucătărie), iar ușile compacte în camerele personale (dormitor, baie), dar și pentru debarale, cămări; 
  • camerele de zi trebuie să fie luminoase, iar pereții în nuanțe deschise amplifică lumina; 
  • pereții zugrăviți cu vopsele eggshell sau satinate sunt mai lucioși și reflectă lumina, fiind alegerea ideală pentru camere mai slab luminate natural; 
  • gresia pentru podeaua din baie trebuie să fie într-o nuanță închisă, dar din aceeași gamă de culoare cu faianța pentru pereți; 
  • blatul din bucatarie e recomandat să imite materialul folosit pentru podele și să aibă aceeași culoare; 
  • tapetul sau elementele de decor pentru pereți încarcă spațiul și sunt potrivite în camerele mari și luminoase, în timp ce în încăperile cu o suprafață mai mică, singurul detaliu decorativ poate să fie bagheta care separă peretele de tavan; 
  • tavanele cu modele și ornamente sunt potrivite doar pentru camerele înalte.

tipuri de vopsea

Ce tip de vopsea alegi

Alegerea culorilor pentru pereți se poate face testând efectiv pe o porțiune de perete. Culoarea aleasă va arăta diferit atunci când îmbracă o cameră întreagă. De exemplu, o nuanță dulce de portocaliu poate va arăta promițător pe eșantionul de culoare, dar este posibil să fie neplăcută și prea mult pentru toată camera de zi. 

Contează și tipul vopselei alese: mată, eggshell, satinată, semilucioasă. 

  1. Vopseaua mată este cea mai puțin strălucitoare, este perfectă pentru camerele de zi și dormitoare. Are o textură catifelată, ascunde bine imperfecțiunile de pe tavan și pereți și oferă adâncime. Poate fi, uneori, dificil de curățat;
  2. Vopseaua tip eggshell și cea satinată (satinul este puțin mai lucios decât eggshell) au o oarecare strălucire, sunt durabile, fiind ideale pentru băi, bucătării, holuri, dar și în amenajările moderne ori în camerele unde se folosesc nuanțe mai închise;
  3. Vopseaua semilucioasă și cea lucioasă sunt excelente pentru bucătării, uși, pereți de accent și băi. Rezistă la mai multe curățări, dar scot în evidență imperfecțiunile. 

Idei pentru baie și bucătărie

Plăcile de faianță și gresie din baie se aleg invers proporțional cu dimensiunea încăperii. În băile mici, plăci mari, cu îmbinarea cât mai puțin vizibilă, în băile mari, flise mai mici. 

Culorile deschise măresc spațiul, dar la fel poți să reușești și cu plăci în nuanțe mai terne (gri, albastru) în varianta lucioasă. Un perete contrastant (neapărat într-o nuanță închisă) mărește spațiul. Nu este deloc greșit să alegi același tip de finisaje pentru podelele și peretii din baie. Vei avea un decor opulent. 

Blatul din bucătărie va mări vizual spațiul și-l va face foarte elegant, dacă va fi ales în contrast cu podelele, culoarea pereților și piesele de mobilier. În bucătărie, ia în calcul și detaliile legate de mobilier când alegi culoarea pereților și mergi pe cea mai simplă și eficientă soluție (ton pe ton). Asortează culoarea blatului, dar și genul de material (gresie, granit, piatră naturală, lemn) cu cel ales pentru podelele din bucătărie. 

cum alegi podelele

Podelele 

Alege pardoseală durabilă și sigură, indiferent despre ce zonă din casă este vorba. Cea mai bună alegere pentru pardoseli este un material durabil, iar pentru unele zone din casă, rezistent la umezeală. 

Dacă alegi încălzirea prin pardoseală, selectează cu atenție materialele pentru podele, dat fiind faptul că unele nu sunt compatibile cu acest gen de încălzire. Materialele cu o durabilitate scăzută, cum ar fi mocheta sau vinilul, trebuie înlocuite mai frecvent și cresc costurile de întreținere. Pardoseala trebuie să fie neutră din punct de vedere chimic, pentru a nu contamina cu vapori toxici aerul din casă. 

Există mai multe soluții: 

  1. Podele de lemn – sunt durabile, dar se pot denivela și zgâria. Au nevoie de întreținere, trebuie rașchetate periodic și sunt relativ scumpe. Sunt naturale și biodegradabile și nu afectează calitatea aerului din interior;
  2. Podele din bambus – arată la fel ca lemnul. Sunt stabile și rezistente, dar pot emana vapori toxici dacă nu sunt de calitate;
  3. Parchetul laminat – este foarte rezistent la trafic și presiune, nu se zgârie, se montează ușor, are nenumărate nuanțe și, nu în ultimul rând, este accesibil ca preț;
  4. Gresia – este naturală și, în funcție de textură, poate să fie mată sau lucioasă. Cea mată este potrivită chiar și pentru camere, iar cea lucioasă este ideală pentru hol, baie, bucătărie. 

Ia în calcul și alte materiale: parchetul rezistent la apă, piatra naturală, dar și mocheta, mai ales în camerele copiilor și dormitor. 

Trucuri ca să faci alegerile mai ușoare

Multiplele opțiuni îngreunează procesul de selecție, însă există unele strategii care pot face ca alegerea să se desfășoare mai rapid: 

  • selectează o categorie de produse, nu mai multe (podelele, de exemplu, sau vopseaua pentru pereți, nu amândouă deodată) și decide exact ce vrei, abia apoi treci la alta (faianța pentru baie și bucătărie); 
  • stabilește un buget maxim pentru fiecare categorie sau un buget general repartizat pentru fiecare în parte; 
  • ascultă propunerile specialiștilor sau cere opinia celor care se pricep; 
  • renunță la prejudecata că ceva la un preț bun nu este de calitate; 
  • ia în calcul și alternative mai puțin folosite (parchet în bucătărie, placare cu sticlă în loc de faianță); 
  • stabilește clar un interval de timp dedicat alegerii finisajelor și nu-l depăși; 
  • fă alegerea finisajelor în ordinea în care sunt necesare amenajării (nu cumpăra mobila din dormitor, dacă nu ai ales podelele și culoarea pereților); 
  • asigură-te că există toate materialele pentru o anumită etapă (când alegi podelele, ia în calcul și materialele izolatoare, adezivul etc.). 

Inspiră-te din reviste, cere opinia specialiștilor, caută soluții în revistele virtuale și în magazinele de specialitate. Nu cumpăra în grabă, fără un plan bine stabilit înainte. Caută variante de materiale, raportează-te la buget, dar și la ceea ce dorești și abia apoi decide. Fă o listă (realistă) cu tot ceea ce este necesar pentru fiecare cameră în parte. Combină inspirația și ideile sugerate de reviste cu ceea ce îți place și fă alegeri practice și utile. 

Ține minte că finisajele pe care le alegi trebuie să fie pe gustul tău și în acord cu personalitatea ta și a familiei. Finisajele sunt pentru casa ta, acolo unde vei locui mulți ani după ce toate lucrările vor fi terminate. 

Ultima editare: 07 septembrie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button