Profesioniști

Cum îți pregătești apartamentul pentru vânzare

Dacă ești pregătit să-ți vinzi apartamentul, va trebui să organizezi totul din timp pentru a pune la punct fiecare detaliu. Oferta trebuie să atragă potențialii cumpărători și să pună în valoare avantajele locuinței. În funcție de cum îl vinzi – mobilat sau nemobilat – trebuie să golești spațiile, să repari micile defecțiuni și să-i oferi un aspect fresh. Toate acestea necesită răbdare și timp, dar vor fi în folosul tău. Oamenii își doresc să găsească spații care îi inspiră și, chiar dacă locația contează într-o mare măsură, felul în care reușesc să comunice cu vânzătorul le va influența decizia. De asemenea, trebuie să știi că nici pandemia de coronavirus nu a influențat prea mult sectorul imobiliar până în acest moment. Iată cum pregătești apartamentul pentru vânzare:

Curăță și depersonalizează locuința

Chiar dacă ții foarte mult la felul în care ai amenajat apartamentul de-a lungul timpului, cei interesați de achiziționarea acestuia poate nu au aceleași gusturi în materie de culori sau obiecte decorative. De aceea, printre primii pași pe care trebuie să-i faci se află depersonalizarea casei. Pe scurt, asta înseamnă că trebuie să vopsești pereții în alb și să îndepărtezi elemente precum tapetul sau alte autocolante cu patternuri și culori vii. Această etapă a pregătirii trebuie precedată de curățenie. Cei care vor să viziteze locuința înainte de a o cumpăra își vor dori să-și facă o idee clară și să poată determina cum vor arăta lucrurile lor într-un spațiu gol. Trebuie să tratezi această activitate ca pe o curățenie generală de primăvară.

Totul trebuie să fie impecabil, iar dacă există anumite pete pe parchet, uși sau decolorări ale unor elemente de plastic, va fi nevoie să apelezi la soluții speciale de curățare sau chiar la o firmă de curățenie. Dacă și tu ești în proces de mutare într-o altă locuință, s-ar putea să fie mai complicat să te ocupi în detaliu de fiecare aspect al pregătirii, așa că poți angaja o echipă care să se ocupe de curățenie și meseriași care să repare pereții, să vopsească sau să schimbe anumite finisaje din casă.

AICI gasesti AGENTII IMOBILIARE din zona ta

Renunță la obiectele inutile

Dacă vinzi apartamentul deja mobilat, valoarea acestuia este mai mare, însă trebuie să renunți la accesoriile sau piesele de mobilier care nu mai au o întrebuințare adevărată. De asemenea, în procesul de organizare, pune deoparte obiectele cu valoare sentimentală, deoarece îți vei dori să le iei cu tine. Dacă acestea se află în apartament când posibilii cumpărători vizitează locația, s-ar putea să se îndrăgostească de acele obiecte și vor insista să le păstreze. Mai mult decât atât, un apartament modern este bine organizat, cu minimum de accesorii și mult spațiu de depozitare. 

Trebuie să scoți în evidență aceste lucruri înainte de a face fotografii și de a pune anunțul. Un lucru foarte important de ținut minte este că trebuie să te detașezi sentimental de locul pe care l-ai numit acasă atât de mult timp. Pentru a permite celorlalți să se identifice cu acest spațiu, trebuie să găsești un echilibru între confortabil și minimalist. Cel mai probabil, cumpărătorii vor schimba multe elemente din amenajarea apartamentului. Nu lăsa dezordine și nu sufoca spațiul, în special înainte de a face fotografii. De multe ori, proprietarii de apartamente ignoră importanța prezentării și postează fotografii în care se pot observa grămezi de haine sau dulapuri supraîncărcate. Totul trebuie să arate impecabil pentru ca apartamentul să atragă atenția persoanelor potrivite.

Fa ordine si curata spatiul

Identifică personalitatea cumpărătorului

Când pregătești apartamentul pentru vanzare, trebuie să ai în vedere și genul de persoane cărora se adresează. Vei putea, astfel, să îți dai seama mai ușor cum ar trebui să abordezi procesul de vânzare-cumpărare, dar și felul în care poți modifica decorul. Dacă apartamentul ar fi potrivit pentru un cuplu tânăr, cu planuri de a-și mări familia, cel mai probabil își vor dori să aducă mobila proprie în apartament și să facă ajustări pentru a se simți în largul lor. Însă dacă apartamentul poate fi cumpărat de o persoană singură, s-ar putea să păstreze mare parte din mobilier și accesorii, mai ales dacă acestea sunt deja alese cu bun gust.

Zona în care este situat apartamentul va influența profilul cumpărătorului ideal. Dacă este vorba de un complex rezidențial în dezvoltare, familiile tinere vor fi atrase de liniștea zonei și de grădinițele sau școlile din apropiere. În schimb, dacă apartamentul se află în centru, în mijlocul distracției și aproape de cele mai importante locații sau mijloace de transport, acesta va atrage probabil și interesul celor mai tineri. Astfel de apartamente pot fi cumpărate și de persoane care vor să-l închirieze în regim hotelier, făcând, astfel, o investiție de viitor. Prețul va fi și el ales în funcție de acești factori și trebuie să iei în considerare veniturile pe care le au diferitele categorii de persoane care vor fi atrase de anunțul tău.

Vezi categoria noastră de ANSAMBLURI REZIDENTIALE

Fă o mică renovare

Cu siguranță, renovarea este ultimul lucru la care te gândești atunci când vrei să vinzi apartamentul, însă nu este vorba de una clasică, ci de mici modificări care pot fi de efect. De la mânerele mobilei de bucătărie, la perdele și draperii, detaliile acestea vor atrage atenția cumpărătorului. Dacă ai observat că bateria chiuvetei prezintă mici defecțiuni, schimb-o imediat cu ceva la preț avantajos, dar modern. Nimic nu se compară cu ceva nou, iar efectul va fi ușor de observat de către cei care îți vizitează apartamentul. 

Fa mici modificari

Alte elemente precum capul de duș, balamalele cu probleme sau întrerupătoarele din apartament pot fi schimbate pe bani puțini sau mai mulți, dacă vrei să faci o mică investiție care te va ajuta să vinzi mai ușor locuința. În cazul în care vinzi apartamentul nemobilat, asigură-te că acorzi atenție detaliilor, precum lumina naturală care pătrunde în fiecare cameră, și păstrează, totuși, perdelele sau draperiile care oferă spațiului puțină culoare ori delicatețe. Un apartament gol poate semăna prea tare cu un șantier, așa că fă tot posibilul să-i dai un aer confortabil și primitor, în măsura în care poți face acest lucru.

Nu lăsa în urmă piese de mobilier abandonate sau depozitate în spațiile goale din cameră, deoarece dezordinea va lăsa impresia că nu ți-ai dat interesul pentru pregătirea apartamentului înainte de vânzare. Încearcă să rezolvi orice problemă care presupune cabluri de curent sau țevi lăsate la vedere ori nefolosite, deoarece orice posibil cumpărător va aprecia faptul că nu trebuie să piardă prea mult timp cu modificările și renovarea apartamentului.

Un efort minim și atenția la detalii te vor ajuta să vinzi cât mai repede apartamentul și să primești prețul ideal. Păstrează o deschidere spre negociere și pune în valoare avantajele apartamentului prin grija față de prezentare, ținând cont de nevoile celor care își doresc să cumpere spațiul.

Ultima editare: 06 iulie 2020
Back to top button