Utilități

Panourile radiante: ce sunt, cum funcţionează şi ce avantaje oferă

În orice locuinţă, confortul este întotdeauna important şi, mai presus de orice, confortul termic. O casă în care e prea cald sau prea frig are nevoie de investiţii rapide, pentru a remedia lipsurile. Iar una dintre soluţiile noi şi tot mai apreciate pentru încălzirea locuinţei este utilizarea panourilor radiante.

Acestea funcţionează cu ajutorul unei tehnologii care emite radiaţii infraroşii, tehnologie utilizată şi în cazul încălzirii prin pardoseală, al unor boilere instant de apă caldă şi al unor sisteme de încălzire centrală. Înainte să vedem cum funcţionează, mai exact, radiaţiile infraroşii, trebuie menţionat faptul că acestea nu sunt periculoase pentru organismul uman.

Cum funcţionează panourile radiante cu infraroşu

Pentru o idee cât mai clară despre cum funcţionează încălzirea cu infraroşu, e suficient să îţi imaginezi că ai ieşit afară într-o zi răcoroasă, dar însorită. Razele soarelui te încălzesc mai mult decât aerul din jurul tău, iar asta se întâmplă datorită radiaţiilor infraroşii. Acest proces e aplicat şi în cazul panourilor radiante, unde se generează o cantitate ridicată de căldură, în timp ce se folosește mai puțină energie, de data aceasta, electrică.

Curentul electric traversează un panou care conţine materiale de calitate superioară, cum ar fi cuprul şi nichelul, dar şi unele produse prin tehnologii moderne, cum ar fi fibra de carbon şi nano argintul. Procedeul generează radiaţii infraroşii de undă lungă, similare cu razele soarelui.

Aceste radiaţii traversează aerul dintr-o încăpere, fără a-l afecta, şi încălzesc suprafeţele de care se lovesc, fie că e vorba despre mobilă sau pereţi, fie de persoane. La rândul lor, acestea emit căldură, mai departe.

Aşadar, undele infraroşii sunt absorbite de materie în același mod în care corpurile noastre absorb căldura generată de soare, indiferent de temperatura aerului. Spre deosebire de încălzirea cu panouri radiante, sistemele clasice de încălzire (indiferent că e vorba despre centrale termice sau calorifere) se bazează pe încălzirea aerului dintr-o încăpere.

Citeşte şi: Cum te ajuta un designer de interior, atunci cand vrei sa renovezi casa

Tipuri de panouri radiante

În funcţie de zona în care sunt utilizate pentru încălzire, panourile radiante sunt de două tipuri:

●       Panouri radiante interioare. Sunt cele mai des întâlnite modele şi pot fi utilizate pentru încălzirea camerelor de locuit, în apartamente şi în case, dar şi în clădiri de birouri sau în alte spaţii închise.

●       Panouri radiante exterioare. Sunt instalate cu precădere în spaţii deschise, destinate petrecerii timpului liber, cum ar fi terasele localurilor sau caselor, în foişoare sau chiar pe balconul unui apartament, dacă e suficient de spaţios încât să permită funcţionarea optimă a unui asemenea panou.

Citeşte şi: Amenajarea unei terase – pasi de urmat, sfaturi utile si modele de inspiratie

În funcţie de suprafaţa pe care se fixează un panou radiant, acesta poate fi de două feluri:

●       Panou radiant de perete. Este varianta standard. Panoul radiant se fixează pe perete la o înălţime medie şi, pentru că tehnologia permite, poate să fie mascat într-un obiect decorativ, aşa că impactul vizual va fi mult mai plăcut.

●       Panou radiant de tavan. Spre deosebire de panourile radiante de perete, cele care se instalează pe tavan sunt recomandate, în primul rând, birourilor sau altor încăperi mai spaţioase. Un apartament obişnuit are în jur de 2,5 metri înălţime, iar un panou instalat pe tavan nu va acoperi o zonă la fel de mare ca unul de perete.

Este important de menţionat faptul că înălţimea la care sunt montate panourile de tavan influenţează suprafaţa pe care o acoperă. Cu cât sunt mai sus, cu atât este mai redusă intensitatea căldurii, iar puterea lor este răspândită pe o suprafaţă mai mare.

În mod obişnuit, un panou montat la o înălţime de trei metri oferă un câmp radiant de şase metri. Pentru a obţine întotdeauna eficacitate maximă, trebuie să fie respectate întocmai indicaţiile producătorului.

Avantajele încălzirii cu panouri radiante

Unul dintre avantajele majore ale încălzirii cu infraroşu vine chiar din modul diferit în care funcţionează. Spre deosebire de sursele convenționale de căldură, care încălzesc doar aerul, panourile cu infraroșu încălzesc pereții. Asta înseamnă că aceştia rămân uscaţi, pentru că energia termică se acumulează în ei şi în podele, ceea ce are ca efect reducerea condensului.

Pe termen lung, încălzirea cu infraroșu ajută la prevenirea răspândirii mucegaiului în locuinţă.

În plus, caloriferele clasice încălzesc aerul din cameră, iar curenţii de convecţie care apar în urma acestui proces pun în mişcare particulele de praf din încăpere. Aerul nu se mişcă în cazul încălzirii cu infraroşu, aşa că panourile radiante sunt soluţia ideală pentru persoanele care suferă de astm.

Iată şi alte avantaje, la fel de importante:

●       Panourile radiante sunt foarte uşor de folosit, nefiind nevoie de modificări majore în locuinţă pentru instalarea lor. Sunt alimentate cu energie electrică şi pentru asta e suficientă o priză, iar montajul se face rapid şi curat.

●       Sunt compacte, ocupă puţin spaţiu şi pot fi folosite şi ca decoraţiuni. Sunt mulţi producători care maschează panouri radiante în tablouri sau în oglinzi care pot fi montate, mai apoi, oriunde.

●       Panourile radiante ajung foarte repede la temperatura ideală, spre deosebire de alte sisteme convenţionale de încălzire. Sunt suficiente 30 de secunde din momentul în care dispozitivul a fost pornit, pentru ca persoanele dintr-o încăpere să simtă căldura.

●       Sunt silenţioase. Nu au părţi în mişcare, cum e cazul unităţilor de aer condiţionat sau al centralelor termice, aşa că panourile radiante sunt o soluţie bună în dormitoare, pentru cei care au somnul sensibil.

●       Pot fi curăţate foarte uşor, fiind suficientă o cârpă umedă. Nu este nevoie de intervenţia unui personal specializat, cum e cazul centralelor sau al aerului condiţionat.

●       Nu ard combustibili, aşa că nu emit gaze toxice şi nu afectează mediul înconjurător.

●       Sunt sigure, atâta vreme cât sunt respectate specificaţiile producătorilor.

Şi costurile pot fi un avantaj, dacă sunt respectate câteva reguli simple. Pe termen lung, cu o utilizare chibzuită şi un termostat, un panou radiant poate aduce economii serioase la factura de energie electrică. Asta îl face mai potrivit pentru o locuinţă decât un calorifer clasic, cu convecţie.

Dezavantajele încălzirii cu panouri radiante

Panourile radiante nu au multe dezavantaje, dar cele care sunt pot schimba perspectiva cuiva care se gândeşte să-şi încălzească locuinţa cu un astfel de sistem.

Costurile. În primul rând, panourile radiante sunt mai scumpe decât radiatoarele şi convectoarele clasice, iar diferenţa de preţ poate fi, uneori, chiar dublă, în funcţie de alegerea făcută. În plus, un panou radiant trebuie oprit de fiecare dată când camera rămâne goală, pentru că altfel, face risipă de energie electrică.

Pe de altă parte, un panou radiant economiseşte mai puţină energie electrică dacă funcţionează în mod optim, doar când este o persoană în cameră. În felul acesta, poate contribui la economii serioase la factura de energie electrică, ceea ce justifică şi acoperă, în acelaşi timp, cheltuielile de achiziţie.

Încălzirea inegală. Spre deosebire de alte sisteme de încălzire care pot atinge o temperatură constantă în întreaga cameră, panourile radiante produc mai multă căldură direct în faţa lor. Diferenţa poate fi simţită de o persoană care se deplasează în încăpere, mai departe sau mai aproape de panou.

În plus, unii oameni ar putea să simtă fizic diferenţele de temperatură, în funcţie de poziţia pe care o au faţă de panoul radiant. De exemplu, în cazul unui panou radiant de tavan, ar putea să apară senzaţia că doar partea superioară a corpului e încălzită. Şi obstacolele din încăpere, cum ar fi mobila, pot să reducă eficienţa unui panou radiant.

Aşadar, dacă ai ales să îţi instalezi unul sau mai multe panouri radiante pentru încălzirea locuinţei, indiferent că e vorba despre un apartament de la bloc sau o casă de vacanţă, optează pentru un model suficient de mare pentru a acoperi întreaga cameră în care vrei să-l instalezi.

De asemenea, citeşte cu atenţie prospectul şi ţine cont de indicaţiile producătorului, pentru a obţine cele mai bune rezultate de pe urma investiţiei tale.

În cazul în care vrei să cumperi o locuinţă deja dotată cu un sistem de panouri radiante, intră pe Storia.ro și vezi toate ofertele.

Ultima editare: 15 septembrie 2021

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button